helposti muistettava ja pysyvä bookmark:

www.iki.fi/dv/news

  .
DV-uutisarkisto 1.7 - 31.7. 2000

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

DV-sivuston etusivulle

Haku DV-sivuilta

email: dv@iki.fi

************************************************************
 

31.7.2000

Hyvästi PC100, tervetuloa PC110

 

Kameroiden elinkaari markkinoilla alkaa olla melko lyhyt. Viime vuoden elokuussa kerroin superuutuudesta, megapixelikamerasta Sony PC100. Se taisi tulla runsaammin kauppoihin vasta vuoden vaihteessa ja nyt sitä ollaan jo korvaamassa.

Uusi malli on PC110, hieman pienempi, hieman parempi herkkyys hämärässä ja hieman pienempi hinta. Japanin ja Amerikan markkinoilla se on jo syyskuussa, meillä myöhemmin. Siitä povataan ainakin extreme-lajien suosikkikameraa kypärä- ja laitekiinnityksiin. Ettei vaihto uuteen olisi liian yksinkertaista, akun kiinnitystä on muutettu.

Sony lupaa PC-sarjaan myös ensimmäisen tosi pienen kolmikennoisen kameran PC3000. Se olisi hieman suurempi kuin yksikennoiset, eikä siinä ole megapixelikennoja. Ehkä niitä ei tarvitakaan, kun kaikkea on kolmena kappaleena. Joulumarkkinat ovat sillä tähtäimessä.

------------------------------------------------------

25.7.2000

 

Miksi TRV900 on terävämpi kuin VX1000?

 

Uudessa DV-lehdessä Adam Wilt kysyy, miksi vähemmän pixeleitä sisältävä kamera (TRV900, 380.000 pix./CCD) näyttää terävämmältä kuin "paremmalla" kennolla varustettu (VX1000, 410.000 pix./CCD). Kuvavertailussa Canonin XM1 (vain 270.000 pix./CCD) näyttää joukon terävimmältä. (kaikki mittaukset NTSC-normin kameroista)

Adamilla on vastaus kysymykseen, mutta se ei ole kerrottavissa yhdellä lauseella. Takana on monimutkaista teoriaa, eivätkä kaikki termitkään ole yhtäpitäviä eri valmistajilla ja mittaajilla. Jos olet teoriasta kiinnostunut, kaiva lehti esiin esim Akateemisesta kirjakaupasta. Numero on elokuun.

Karkeasti yleistäen kysymys on sähköisestä terävöittämisestä, ääriviivojen korostamisesta, jolla saadaan terävän näköistä ja menestytään testitaulujen kuvauksissa. Tällainen kuva ei välttämättä ole miellyttävää katsottavaa. Ammattilaiset käyttävät hyvin usein pehmennyssuotimia niin video- kuin filmikameroidenkin kanssa. Huono resoluutio, vähän pixeleitä ei kuitenkaan korvaa softaria, vaan ensin on oltava terävyyttä jota voi pehmentää. Sen jutusta voi oppia, että terävyys ei ole suinkaan tärkein vertailtava tekijä.

Parhaissa ammattilaiskameroissa on säädettävä "skin detail", ominaisuus, jolla terävöityksen saa pois ihon sävystä, jolloin kasvot eivät toistu rokonarpisena vaan siistin puhtaana. Jos ihmettelit, miten ikääntyvät juontajat ja kuuluttajat pysyvät nuorekkaina, niin tässä ja taitavassa meikissä on sen salaisuus. DV-kameroista "skin detail" on tiettävästi vain yhdessä Panasonicin mallissa, eikä sitäkään tuoda Suomeen.

Lehti muuten näyttää noudattavan ovelaa verkkotaktiikkaa. Netistä voi lukea vain muutaman kuukauden vanhoja numeroita, uudet ovat maksaville tilaajille ja ostajille.

------------------------------------------------------

21.7.2000

 

 

Aloittelijan kysymyksiä

Poikkeanpa kaavasta ja vastaan julkisesti erääseen sähköpostikyselyyn, koska asioilla on laajempaa kiinnostusta aloittelijoiden keskuudessa. Siniset tekstit ovat lainausta, mustat vastaus. Syy menettelyyn on myös se, että firmojen palomuurit tai muu uudelleenohjaus oli hävittänyt lähettäjän nimen e-mailista. Allekirjoittakaa sähköpostinne!

"Kerrot sivuillaisi ettet rupea neuvomaan mikä kamera voisi olla kenellekin paras. Ymmärrän hyvin. Kuitenkin mulla olisi tässä pari kysymystä joihin toivoisin saavani vastaukset, mutta en siis pyydä sinua kertomaan sitä kameraa."

1. Käyttötarpeeni tulee olemaan kuvailua lomamatkoilla ja "kissanristiäisissä". Siis aika "tavallista" käyttöä. Tällä hetkellä en ainakaan usko että rupeaisin niitä otoksia sen ihmeemmin editoimaan tietokoneella. Himassa on kyllä P75 mutta se taitaa nykyisin olla aika mopo.

Olet oikeassa, Pentti 75 on tullut vanhaksi. Kun joskus uusit koneesi, siitä tulee automaattisesti riittävän tehokas, vaikka et nopeinta ostaisikaan

2. Pystyykö kameran omilla toiminnoilla helposti editoimaan esim. jonkun pätkän välistä pois niin halutessaan ? Tai siirtämään sitä eri paikkaan VHS kasetille ?

Pystyt siirtämään VHS:lle, mutta se on tehtävä oikeassa järjestyksessä. Väliin et voi lisätä, etkä ääniä muokata. Laatu huononee samalla, eikä siitä juuri kannata tehdä kopioita. Kahdella DV-kameralla mahdollisuudet ovat jo suuremmat. Tietokoneella editoiden rajattomat. Ja se on helppoa.

3. Paljon puhutaan DV.n puolesta ja että DV-IN on must, miksi ? Nimenomaan tätä PC:llä editointia vartenko ? Jos en sitä kuvittele tekeväni, niin silloin se ei liene välttämätön käyttööni..

No ei aivan välttämätön, mutta pystytkö näkemään tarpeesi edes viiden vuoden päähän? Jos vaikka "editoit" videotasi kopioimalla kaverin DV-kameralta omallesi, tarvitset jo IN-liitännän. Muukin kodin elektroniikka (TV, video, DVD jne) tulee käyttämään samaa liitäntää ennen pitkää.

4. DV vs. Sonyn Digital8 ??? Duunikaveri sanoi että Sony saattaa jossain vaiheessa lopettaa D8:n valmistamisen ja tukemisen. ... mutta DV on se juttu joka toimii tulevaisuudessakin..

Näistähän ei tiedä kuin ennustaja-eukko ja sekin väärin, mutta tuo on mahdollista. Sonylla on ammattipuolellakin tukku omia formaatteja, jotka ovat jääneet jonnekin sivuraiteelle, kun niistä ei tullutkaan maailman standardia. Kaikki muut kameratehtaat (ja myös Sony) tukevat DV-formaattia.

5. Kameran hankinta Aasiasta ? Lähden Thaimaaseen elokuun lopussa ja olisi siis mahdollisuus ostaa kamera sieltä. Sivuillasi olevien parin jutun mukaan sieltä saa Suomessa toimivia laitteita ja halvemmalla, mutta kaikkia ei välttämättä täällä tueta. Mitkä seikat pitäisi huomioida jos sen meinaa ostaa sieltä ? Onko hintataso selvästi halvempi kuin täällä ?

Jutut kaukomailta olivat viime vuoden lopulta, ja nyt tilanne lienee muuttunut siten, että Euroopassa on edullista. Kansainvälinen takuu on saatava ja tietysti varmistettava, ettei Visa-korttiasi höylätä moneen kertaan. Katso myös, että saat PAL-järjestelmän kameran ja meidän sähköillemme sopivan. Siellä nimittäin palvellaan myös amerikkalaisturisteja, ja heidän tarpeensa ovat tyystin toisenlaiset.

Onko muuten kukaan tutkinut kaukoidän hintatasoa viime aikoina? Kertokaapa kokemuksia.

LISÄYS 23.7.

Ari jo ehti varmistaa hintojen muutokset: Saksa ja jopa Suomi on nyt "halpamaa". Thaimaassa hinnat saattavat olla jopa kolmanneksen korkeammat kuin meillä.

------------------------------------------------------

18.7.00

FireWirestä on tulossa myös langattomia muotoja tuota pikaa. Ainakin Canon ja Philips kokeilevat langatonta videon siirtoa, ja sen väitetään onnistuvan. Siirtonopeus langattomana on tietysti alhaisempi kuin kaapelilla, mutta onhan siinä varaa.

Eräät tietokonevalmistajat ja ATK-vaikuttajat ovat vedonneet Inteliin, ettei se toisi USB:n kakkosversiota lainkaan markkinoille. Siitä tulisi vain sekaannusta ja yhteensopivuusongelmia. FireWiressä meillä jo on nopea vaivaton liitäntä, toista samanlaista ei kaivata. Loppuvuodesta markkinoille luvattua uutuutta on verrattu tuotteeseen, joka on kyllä tämän vuoden mallia, mutta tulee kauppoihin vasta ensi vuonna.

------------------------------------------------------

12.7.00

Olen kategorisesti todennut, ettei kaukaa voi saada hyvää ääntä, vaan mikrofoni on saatava lähelle, Näin se onkin, mutta myös tilan akustiikka vaikuttaa melkoisesti. Eron kuulee tarkoilla korvillakin, mutta mikrofoni on erityisen armoton kaikuiselle tai meluisalle tilalle.

Olin töissä Sastamalan vanhassa kirkossa Karkussa, ja siellä tehdyssä DV-nauhoituksessa pisti korvaan, miten selkeästi Panasonic DX100 otti puheet omalla mikrofonillaan monenkin metrin päästä. Hiljaisessa tilassa ei kuulunut kuin kaukaista tuulen suhinaa. Kovalevyllä ääni kesti voimistaa, eikä mitään häiriötä löytynyt pohjalta. Hämmästyttävää.

Erinomainen akustiikka on huomattu laajemminkin ja kirkossa järjestetään heinäkuun viimeisellä viikolla "Sastamala Gregoriana" konsertteja. Ne mahtavat olla hunajaa korville.

Mikä oli 1300-luvun alun rakennussuunnittelijan salaisuus? Miksi emme enää osaa rakentaa hyvää akustista tilaa?

------------------------------------------------------

10.7.00

Ne teistä, joilla vielä on tallessa eilinen, sunnuntain hesari, lukekaapa TV-sivuilta Matti Ripatin mietteitä "Tekniikka taannuttaa".

Saatan lainata kolumnia myöhemmin tarkemmin, mutta pääasia on, että Matti on Marseillen dokumenttielokuvien festivaalilla törmännyt siihen, että lähes kaikissa "elokuvissa" mainittiin niiden olevan digitaalikameroilla kuvattuja. Kun samaan aikaan huono kuvausjälki paistaa läpi, ei voi kuin päätellä, että tekniikka on syyllinen, se vie dokumenttielokuvaa taaksepäin. Liian monet kuvittelevat tekniikan tekevän heistä mestareita, vaikka siihen tarvitaan ammattitaitoa, kokemusta ja painavaa sanottavaa.

Hyvä Matti !

------------------------------------------------------

6.7.00

 

FireWire-liitännän suosio on huimassa kasvussa.

Tutkimuslaitoksen raportin mukaan niitä myytiin viime vuonna 12 miljoonaa, missä on 300% kasvua edellisestä vuodesta. Tälle vuodelle odotetaan jo 20-30 miljoonan myyntiä. Esteenä yleistymisen tiellä ovat edelleen Intelin ja Microsoftin jarruttelu sekä elokuvateollisuuden tekijänoikeuskysymykset. Liitännän kautta voisi elokuvia kopioida digitaalisina mediasta toiseen.

IEEE 1394 liitäntä löytyy tutkimuslaitoksen mukaan seuraavista tietokonemerkeistä: Apple, Compaq, Dell, Gateway, Fujitsu, HP, NEC, Panasonic, Sharp ja Sony. Montaakaan niistä ei Suomessa myydä, eikä varsinkaan FireWire-malleja. Eikö meillä ole painetta siihen suuntaan? Oletko muistanut kysellä pontevasti uutta konetta hankkiessasi?

6.7.ip. Sain Hannulta iloista palautetta. Ainakin Delliltä löytyy optiona koneisin määrätyssä kokoonpanossa myös DV-liitäntä. <<. iEEE1394 Firewire + Video Wave III ohjelmisto (+305,00FIM) ..>> Eikä hintakaan ole paha. Applellahan liitäntä on halvinta kanettavaa lukuun ottamatta jo kaikissa malleissa vakiona. Muut merkit, seuratkaa!

------------------------------------------------------

4.7.00

 

Hitachi DZ-MV100

Aivan tavallinen kamera, eikö totta?

VÄÄRIN - tässä saattaa olla ensimmäinen vihje DV-nauhan siirtymisestä historiaan.

Hitachi laskee syksyllä Japanin markkinoille DVD-RAM kameran, DVD-levylle tallettavan laitteen.

Aluksi epäilin asiaa vakavasti, sillä CD-levyn kokoinen levy pakottaisi kamerat aivan liian isoksi. Nyt asia on ratkaistu siten, että on määritelty pienempi, 8cm DVD, jonka pitäisi ennen pitkää toimia kaikissa soittimissa ehkä erillisen kotelon kanssa. Levylle mahtuu tunti videota, kunhan välillä kääntää puolta. Kuvan koko lähentelee meidän käytössämme olevaa DV:tä. Puolikokoisena materiaalia mahtuu tuplasti. Talletuskapasiteetti on vajaat 3 Gigaa. MiniDV-kasetille talletamme 13 Gigaa videota aivan helposti.

Kaikkihan riippuu lopulta hintakehityksestä. Muutamaan vuoteen tuskin tuollaisia erikois-DVD-levyjä saa DV-kasetin hinnalla. Sony kokeili jäätä jo MiniDisk-kameralla, mutta sille ei mahdu riittävästi, eikä levyn hintakaan ole kilpailukykyinen. Eniten odottaisin muistitikuilta, mutta ei niilläkään voi kattaa pitkän kuvausreissun materiaalitarvetta. Nauha taitaa pitää pintansa vielä monta vuotta.

------------------------------------------------------

2.7.00

 

Jäitä hattuun Sony VX2000:n odottajat

DV-sivuilta eri puolilta maailmaa kuuluu ankaraa napinaa. Sonyn juuri markkinoille tullut uutuus, VX2000 ja sen sisarmalli PD150 (kuvassa) on todettu viallisiksi ja niitä palautetaan joukolla tai vaaditaan takuukorjausta. Sony vaikenee, eikä tunnusta mitään.

Kameroiden äänessä kuuluu selvä suhina, pohjakohina, ellei käytä automaattista tason säätöä. Virhe kuuluu, olipa kamerassa mikrofoni tai ei. Monet ovat odottaneet tätä kameraa nimenomaan äänityksen käsisäädön vuoksi.

Kuvan laatua kyllä kehutaan, erityisesti hämäräkuvausta. Useimmat arvioijat pitävät DVCam-mallia PD150 hivenen parempana ääniominaisuuksiensa vuoksi. Sillähän voi nyt kuvata myös puhtaasti DV-muodossa, mutta ei puolinopeudella.

Toivottavasti ei tapahdu yhtä ikävästi kuin aikanaan VX1000:n ääniongelmissa. Silloin Sonyn vastaus pitkän hiljaisuuden jälkeen oli: "Korjataan seuraavassa mallissa".

LISÄYS 23.7.: Ensimmäisissä Suomeen tulleissa kameroissa ongelmaa ei ole esiintynyt, ehkäpä sitä ei ole lainkaan PAL-malleissa. Amerikkalaiset ja Japanilaiset saavat vapaasti painia suhinan ja Sonyn kanssa.

------------------------------------------------------

1.7.00

 

Häikäisyyn apua

Auringossa kuvaus on sivumonitorin kanssa joskus tuskallista, kun kuvasta ei näe kuin kalpean aavistuksen. Nyt asiaan löytyy apua oikein jenkeistä asti. Hoodman-niminen firma on alkanut valmistaa sisäpuolelta mustasta, tukevasta, tikatusta kankaasta tarranauha-kiinnityksellä "putkea", joka kiinnitetään etsinmonitoriin kuminauhan (jossa taas tarrakiinnitys) avulla. Joihinkin kameroihin kiinnityksen voi tehdä tarranauhoilla suoraan monitorin reunaan, jos siihen mahtuu pieni tarranauhan pala. Usein monitorin kiinnitys kameraan lepoasennossa on niin tiivis, ettei sinne mahdu mitään väliin.

Tämä noin 7-senttinen "putkenpätkä" torjuu auringon niin tehokkaasti, että usein monitoria ei tarvinnut säätää lainkaan siirryttäessä sisältä ulos. On kuitenkin oloja, joissa tämäkään ei riitä, vaan pitäisi vetää pussi päähän tai käyttää varsinaista etsintä. Esimerkiksi rannalla, hiekalla, vaalean talon seinän lähellä ja lumella heijastumia voi tulla joka suunnasta ja kun silmä mukautuu kirkkaaseen valoon, se ei enää erota himmeämpää monitoria.

Hoodmanin kanssa on myös hieman hankalaa käännellä etsintä sopivaan suuntaan, sillä suoja ei ole niin tukevasti kiinni, että siitä voisi vääntää.

Hoodman menee kätevästi kasaan kameralaukkuun ja on nopea kiinnittää paikoilleen. Minusta jotakin tällaista pitäisi olla kameroissa sisään rakennettuna. Kirkkauden säätö ei useinkaan auta, vaan on saatava auringonvalo pois etsimeltä. Sen Hoodman tekee näppärästi.

Maahantuoja ja myyjä on Suomen Luontokuva, pl 22, 33311 Tampere, puh. 03-3445055, fax 03-3450044. Hinta on 250:- 2.5 ja 3-tuumaisille monitoreille ja isoin, 4" maksaa 350:-.

Tässä suojus avattuna, jos vaikka innostuisit askartelemaan itse. Mitat 2.5-tuumaisella ovat 7x25cm. Tummat osat ovat tarranauhaa. Kuminauha kierretään monitorin takaa ja kiristetään tarrakiinnityksellä. Saman voisi ilmeisesti tehdä vaikka mustasta pahvista.

 

 

 

Vanhat, sisällysluetelo

 

 

 

Kesäkuu 2000

Juhannuskuvaukseen vihjeitä

Leikkaus, ristivaihto ja vaihtelua kuviin

Puututaan välillä ilmaisuasioihinkin, eikä aina vain laitteisiin.

 

Toukokuu 2000

Tekstitä videosi

Nauhoja voi käyttää moneen kertaan

Teatterielokuvaa DV:llä

Animaatio ja intervallikuvaus

DV dokumenttituotannossa / Colin Luke

Pöriseekö GSM videollasi?

 

Huhtikuu 2000

Vappukuvausvihjeitä

USB / FireWire

Ilmainen editointiohjelma

Varokaa vieraita nauhoja

3 kameraa vertailussa, JVC DV500, Canon XM1 ja Panasonic EZ30

Maaliskuu 2000

Kerro lyhyesti

DVCAM PD150 on VX2000-mallin rinnakkaismalli

Laajakulmalisäkkeistä paljon juttua

 

Helmikuu 2000

Talvikuvaus

Vuoden 2000 kameramallisto paljastuu vähitellen

Kannettava editointiasema

Talvi ja akut

Äänittämisestä useita vinkkejä

 

Tammikuu 2000

Stillikuvia videokameralla

VARO vieraita nauhamerkkejä (ainakin JVC:ssä)

FireWire yleiskatsaus

Käytä Zebraa kirkkauden säätöön

Videokurssi verkossa

2000-luku on digitaalinen (ainakin aluksi)

 

Joulukuu 1999

Pyro editointikortti, asennuskokemuksia monessakin paikassa

Ääniongelmista

Kameran vaikutuksesta kuvausasentoon

Kuvaa onnistuneesti ilotulitus

Malesian ja kaukoidän kamerakaupoista

Kootut valituspuheenvuorot, mm Digital8 ääni

 

Marraskuu

Käytä jalustaa, tee hernepussi, Puolinopeus - ei hyvä, Hongkongin hinnat, Varo DV-kaapelia, DeFragmentoi kovalevysi, Pohjaa nauhasi, DV-myytit

Lokakuu

DVD, Asus Firewire-emolevy, Sony VAIO, iMAC DV, "kaikki yhdessä" editointiasema, Canon XM1, DV-IN PC-ohjelmalla eri kameroihin

Syyskuu

DV-kuvakoko, Varo kosteita kelejä, Digital8 laadusta, DV - VHS vertailu, Firewire ja Ultra160 kovalevyt, Kromakey, Kuvataso ja sävyasteikko, G4 - Applen "supercomputer"

............... ja paljon muutakin

Elokuu

Progressive scan ja megapixelikamera Sony PC100, Ilmainen leikkausohjelma QuickTime Player, Digitaalisärö on äänelle vaarallista,

Minidisk äänittäjän apuvälineeksi, Testipalkkeja ja oskilloskooppi Macille,

DV-IN muunnos kameroille tehdään nykyisin tietokoneohjelmalla,

IDE kovalevy riittää editointiin.

 

 

 

 

| email: kunto@iki.fi | etusivu | DV-uutiset | DV-sivusto|

 

 

D