helposti muistettava ja pysyvä bookmark:

www.iki.fi/dv/news

  ..DV-uutisarkisto 1.1 - 31.1. 2001

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

DV-sivusto

Vanhat "uutiset"

email: dv@iki.fi

........*********************************************************

29.1.2001
Puhtaan lumen aika toi valotusongelmat. Kun kaikkialla on vain valkoista, automaatti on hukassa. Sama ongelma on muissakin poikkeuksellisissa valaistuksissa, myös ihmisissä mustalla taustalla. Puhutaan nyt kuitenkin lumesta, kun sitä on.

Jos lunta on runsaasti ympärillä, ihmiset muuttuvat kuvassa tummaihoisiksi. Jos menee lähelle kohdettaan ja jättää vain vähän valkoista reunoille, voi automaatillakin onnistua. Käsisäätö ja jokin apuväline, esim. zebra-kuvio auttaa melkoisesti, sillä etsinmonitorin kuvaan ei valkoisen keskellä paljon voi luottaa.

Automaatti teki päivästä tämän sävyistä Zebran avulla sävyjä säätämällä valotusta lisättiin n. 1 aukko Zebran mukaan lumi oli ylivalotettu
Vaaleimmat osat ovat n. 70% Vaaleimmat osat ovat n. 85%
Sen vaaleusaste on n. 93%

Zebra-kuvio etsimessä auttaa sävyjen käsisäätöä silloin, kun etsimestä ei ihan tarkkaan näe kuvan kirkkautta, ja näin on lähes aina kun ulkona käytetään sivumonitoria. Sen varjostus auttaa, mutta ei riittävästi lumikelillä, kun valoa tulee joka suunnasta. Valitettavasti zebra on harvinaista tavaraa amatöörikameroissa ja olen kuullut, että silloinkin kun se löytyy, se voi olla hyvin oudosti säädetty. Idea zebralla on varoittaa ylivalotuksesta, ja ammattilaisilla se yleensä ilmaisee rajan, jossa sävyt alkavat hävitä. Joskus kamerassa voi olla toinenkin, erisuuntainen kuvio, jonka voi säätää alemmaksi, esim. ihonsävyä vartioimaan. Joissakin amatöörikameroissa zebran raja voi olla jopa n. 70%, kun sen pitäisi olla parikymmentä prosenttia korkeammalla. Omalla kamerallani voi vaaleimmat osat, esim. taivaan antaa mennä raidalliseksi, ja silti sieltä löytyy vielä sävyjä.

Pikaohjeeksi voisi sanoa, että ainakin aukon verran kannattaa säätää kuvaa vaaleammaksi, jos suuri osa siitä on lunta, ja jos kamerassasi jonkinlainen säätö on. Jos siinä on vain lukitus, sen voi tehdä kasvoihin, käteen tai oikeaoppisesti harmaaseen korttiin.

Nuo prosenttiluvut ovat Photoshoppiin viedyistä kuvista, ja tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että digitaalivideon sävyskaala on RGB-asteikolla 16-235, eli prosenteissa n. 6-95%. Täysi musta ja valkoinen eivät kuulu DV:n sävyasteikkoon.

-------------------------------------------------------

28.1.2001 FireWire-kovalevyjen ryntäystä markkinoille on odotettu jo jonkin aikaa. Onhan niitä ollut, mutta ensimmäiset eivät nopeudeltaan riittäneet edes videon taltiointiin. Pullonkaula oli kotelon sisällä olevan IDE-levyn muuntaminen FireWire-ohjaukseen. Aitoja tulilangan päässä toimivia pyörittimiä ei taida vieläkään olla.

Ohjainpiirit ovat kuitenkin parantuneet ja toivottavasti hintatasokin asettuu kohdalleen, kunhan kauppa alkaa käydä suurissa erissä. Nyt uutuudesta vielä rokotetaan. Sattui silmiini Macsanomien testi Lacien 45-gigaisesta levystä selvällä suomenkielellä. Malli tosin on jo vanhentunut, mutta lohduttavaa oli huomata, että nopeus alkaa vastata sisällä pyörivän levyn todellista nopeutta eikä huku johonkin muunnospiiriin. Muita ongelmia kuitenkin vielä oli. Lue itse täältä, jos kiinnostaa.

-------------------------------------------------------

25.1.2001

Nyt kun FireWire-liitäntöjä myydään entistä halvempina paketteina, niissä ei aina tule mukana editointiohjelmaa. Silloin aletaan etsiä ilmaistarjontaa tai kokeiluversioita, mikä onkin järkevä tapa tutustua asiaan ja tehdä oma ratkaisu vasta tutustumisen jälkeen.

Saksalainen VIDEO-lehti esitteli helmikuun numerossaan siellä markkinoilla olevat ilmaiset tai hyvin halvat DV-editorit. Kun arvostelukriteereinä oli mm. saksalainen manuaali, ei lehden arvostuksia voi ottaa kovin vakavasti.

Huippupisteet sai iMovie2, mutta sitä saa vain Macintoshiin koneiden mukana ilmaiseksi. Huomata kannattaa myös DigitalOriginin tarjous Mac-käyttäjille. EditDV Unplugged (riisuttu versio) on nyt ilmaiseksi imuroitavissa. Sitä on ollut myös muutaman tietokonelehden CD:llä. Aivan toimiva paketti.

PC-puolelle ilmaisia tai lähes ilmaisia ohjelmia löytyy ainakin 8. Sharewarena levitettävää QuickEditoria ovat jotkut suomalaisetkin suositelleet, mutta saksalaisvertailusta se oli unohtunut. Mainitun DigitalOriginin tuotteista FreeDV on täysin ilmainen, mutta rajoittunut. IntroDV ja EditDV Unplugged saa nyt vain kuukauden kokeiluajaksi. Ajoittain niitäkin on ollut vapaasti jaossa. EditDV2.0-kokeilupaketista on huomattava, että sen mukana tulee MotoDV, siirtelysofta, jossa mm. on tuo mainio "nopeutustoiminto", eli voi kaapata ruutuja "lennosta" määrätyin väliajoin. Joni mailasi, että vaikka muu paketti on aikarajoitettu, Motossa ei rajoitetta ole. MotoDV on sellaisessa maineessa että sillä siirto onnistuu hitaammallakin koneella ovelan puskuroinnin ansiosta.

Microsoftin MovieMaker saa lehdeltä pohjanoteerauksen. Sen saa Win ME:n kylkiäisenä.

AIST on saksalainen yritys, joka pyrkii maailmanmarkkinoille. Sen ilmaistarjonta, MovieX on kyllä saatavissa muillakin kielillä, ei tosin suomeksi.

Ulead VideoStudio ei erikseen hankittuna ole täysin ilmainen ja ilmeisesti on viisasta sijoittaa hieman enemmän rahaa heti alkuun ja aloittaa MediaStudiolla, jos Uleadin tuotteita käyttää.

MGI VideoWave on ainakin minulle täysin uusi tuttavuus, mutta sitä lehti piti parhaana PC-editorina tässä "ilmaissarjassa". Siitä tosin peritään pieni hinta, jos ohjelman päättää pitää.

Tässä eivät varmaan ole kaikki ilmaistarjoukset. Kertokaa minullekin, jos olette löytäneet hyvän. Tätä kautta sen löytää sitten moni muukin.

-------------------------------------------------------

22.1.2001

.

.

DV-koodekit

Kaikki DV-koodekit eivät ole samanlaisia. Eroja on sekä nopeudessa että laadussa. DV-editoinnin laadusta on viime päivinä käyty kiivasta keskustelua muutamilla amerikkalaisilla nettipalstoilla. Lainaan tähän joitakin otteita. Mielipiteet eivät ole omiani, eivätkä välttämättä tosia. Olen kääntänyt vain sellaisia, jotka eivät ole saaneet hyvin perusteltuja vastaväitteitä. Myös aina tarkka Adam Wilt on jo viime syksystä lähtien vertaillut koodekkeja. Hänenkin vertailunsa paljastavat, että tuntuvia eroja ilmenee jo 5 kertaa koodatussa kuvassa.

Tärkeätä on kuitenkin muistaa että uudelleen koodaus tarkoittaa kuvan muuttamista editoinnissa, tekstitystä, ristikuvia, sävynmuutoksia jne. Jos vain leikkaa kuvia peräkkäin, koodausta ja sen suorittavaa renderöintiä ei useimmilla editointiohjelmilla tarvita ja silloin laatu säilyy sellaisena kuin se kameralta lähti. Lisäksi on syytä muistaa ennenkin toistamani ohje: Renderöitävät asiat voi koota päällekkäisille raidoille ja selvitä monesta muutoksesta yhdellä koodauksella. Tämä ei käy yksinkertaisimmissa ohjelmissa. Lopulta kyse on enemmän teoriasta kuin käytännön ongelmasta, mutta hyvä se on tiedostaa.

Ongelma esiintyy lähinnä PC-maailmassa. Macit sisäänrakennettuine FireWire-liittimineen voivat käyttää hyväksi todettuja QuickTime5:n koodekkeja. Ne voisivat ratkaista pulman myös Wintel-puolella, jos vain editointiohjelma suostuu näitä ilmaisia apureita käyttämään.

No nyt vihdoin niihin lupaamiini mielipiteisiin:

- On laajasti hyväksytty tosiasia, että Sonyn koodekki on pohjanoteeraus.

- Kuka sitä käyttää?

- Sony itse sekä monet Pinnaclen ohjelmat, vaikka se ei sitä aina tunnusta

- Applen QuickTime3 ja 4 koodekit olivat huonossa maineessa, hitaita ja pehmeitä

- Microsoftin DV-koodekki on surkea, erityisesti NTSC-versio ennen Directx8:aa. Nyt se on vähän parantunut.

- Ei se vieläkään pärjää Radiuksen/DigitalOriginin SoftDV:lle eikä Canopukselle.

- Sharpilla on kiinnostava uutuus

- QuickTime 5:n DV-encoder on nyt se, johon verrataan

- Minulta Radiuksen / DigitalOriginin laatu saa täydet pisteet

- Jos verrataan sekä laatua että nopeutta PC:llä, Canopus on vaikea voitettava

- En muista kuulleeni, että joku OHCI-kortti olisi parempi kuin toinen. Kyse on lopulta softan eroista

- OHCI-kortin kanssa päädyt kuitenkin käyttämään Microsoftin koodekkia ja saat siirtovirheitä ja kaatuilevan käyttöympäristön

- Ainoat OHCI-kauhukertomukset, joita olen kuullut, koskevat emolevyille rakennettuja liittimiä. Silloin on pitänyt poistaa portti BIOSista ja hankkia lisäkortti

- PII-pohjaiset Compaqit eivät ole OHCI-yhteensopivia. Niissä on Adaptecin kortti, joka ei milloinkaan ole toiminut oikein. Hanki MotoDV Express, aito OHCI

- OHCI:ssa on kysymys softavirheistä. Kortti vain kuljettaa datan kameralta koneelle ja takaisin, eikä se välitä, missä muodossa data on. Se saa olla QuickTimeä, vfw, AVI type1, type2 jne. Jos siirrät DV:tä, se on häviötön kopio.

- OHCI-kortit eivät kykene raportoimaan siirtovirheistä (dropped frames), vaan käyttäjän on ne itse etsittävä. Lisäksi niiden kanssa on käytettävä Microsoftin koodekkia, jolla ei esim. pysty määrittelemään sävyjen leikkausrajoja, ei ole tuplaprosessoritukea eikä pysty käsittelemään kaikkia kameroita.

Vielä: Netissä elää sitkeä huhu, että D8-kameroiden koodekit eivät ole yhtä hyviä kuin DV-kameroissa. Asiaa ei kuitenkaan ole kukaan vakavammin tutkinut.

Nuo siis olivat yksityisten käyttäjien mielipiteitä. Jotkut olivat kylllä asiaa tutkineet ja joillakin oli kolmekin korttia koneessaan. Miksiköhän?

-------------------------------------------------------

20.1.2001

Sony alkaa tarjota kamppanjaluonteisesti (ehkä pari kuukautta) DVCam kameroittensa ostajille Pro-takuun pariksi vuodeksi, jolloin saa vaihtolaitteen tilalle viimeistään seuraavana päivänä, jos omaan tulee vika. Näin ei ole pelkoa pitemmistä tuotantokatkoksista.

Sonylla on myös uusia DVCam-nauhureita, jotka toistavat kaikkia DV-formaatteja, miniDV:tä myös puolinopeudella sekä kilpailijoittensa DVCPRO kasetteja. Kesti noin neljä vuotta elektroniikkajätiltä tunnustaa, että käytössä on myös muita kuin sen omia DV-formaatteja. Panasonicin DVCPRO-nauhurit ovat alusta lähtien toistaneet myös DV ja DVCam kasetteja, mutta ei epävirallista puolinopeutta.

Jos nyt joku ihmettelee, mikä ihmeen DVCam, suosittelen hakua näiltä sivuilta.

-------------------------------------------------------

16.1.2001

Aforismit ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Tässä pari maistiaista. Ensimmäinen on vastaavalta amerikkalaiselta uutispalstalta:

Hiljaisuus ja mielenrauha ovat tärkeitä edellytyksiä onnistuneeseen digitaalivideon editointiin. Keskellä sotkuista ja meluisaa editointirupeamaa ne ovat ainakin yhtä tärkeät kuin nopea prosessori ja suuri kovalevy.

Toisen sain sähköpostitse Saksasta Markku Niiraselta:

Hyviä editointihetkiä ja muistakaa pitää tunnin välein lyhyt "lasten kanssa leikkimis-tauko", ettei vaimo hermostu hyvän harrastuksen takia....

-------------------------------------------------------

13.1.2001

Apple julkisti alkuviikolla uuden mallistonsa. Kannettava on edelleen pienentynyt, vaikka näyttö on kasvanyt 15,2" laajakuvaiseksi. Siinä on uusi G4 prosessori, titanium kuori ja se on edelleen maailman nopein kannettava. FireWire-portteja on uutuuteen mahtunut vain yksi. Valmistaja selittää vähennyksen siten, että lisälaitteissa kuten kovalevyissä, skannereissa jne on kaksi porttia, joten ketjutus tehdään sitä kautta.

Pöytäkonemalliston nopeimmassa koneessa on aivan uusi levyasema. Siinä on yhdistetty kirjoittava DVD ja kirjoittava CD (DVD-R/CD-RW) samaan asemaan. DVD:n tekoon on vihdoin helppo ja halpa - ilmainen - ohjelma "iDVD", jolla kotitarpeet pitäisi hoitua lähes hiirellä vedellen. Ammattimaiseen käyttöön ilmestyy DVD-Pro tuhannen taalan hintaan.

Samaista Pioneerin "Super-Driveä" pitäisi keväällä ilmestyä myös Compaqin koneisiin. DVD:stä ollaan tekemässä joka kodin liikkuvan kuvan taltiointitapaa. On jo aikakin vanhan VHS:n saada haastaja.

----------------------------------------------------

12.1.01 Hieman pahantahtoinen editointivitsi EditDV-keskustelupalstalta, kertojana Marius Luessi: "Luulin tehneeni editointiohjelmien nopeusennätyksen kokeillessani Premieren 6-versiota. Kymmenen minuutin kokeilun jälkeen se kaatoi koneen. Sitten aloin muistella viitosversion aikoja ja havaitsin, ettei se mikään ennätys ollutkaan."

Suosikkieditointiohjelmani Digital Originin EditDV on nyt mennyttä. Firma myytiin joskus vuosi sitten Media100:lle, jonka oma tuotekehitys oli vaikeuksissa. Eilen julkistettu päivitys EDV:lle on nimeltään Media 100 CineStream. Typerä muotinimi. Tuntuvia parannuksia on toki luvassa pienellä päivityshinnalla.

----------------------------------------------------

11.1.01

Sketsejä kehiin !

Nyt porukat ideoimaan pikku sketsejä. Filmiteollisuus ja TV2 tulevat järjestämään kilpailun "itse tehdyille sketseille" ja muulle video-hauskanpidolle. Demo-ohjelma tehdään ensi viikolla ja katsojakunnan aktivointi alkaa kevääällä tai ensi kesänä. Voittajaporukka saa oman sketsiohjelman televisioon. MiniDV on juuri sopiva formaatti tällaisten tekoon. Alkukilpailussa pituus rajataan jonnekin pariin minuuttiin, joten hauskat pojat ja -tytöt, alkakaa valmistautua. Tässä on tilaisuutenne päästä pinnalle.

----------------------------------------------------

6.1.01 No nyt ne esimerkkikuvatkin ovat paikallaan. Meinasi tulla suru puseroon, kun päivä ei tuntunut lainkaan valkenevan. Keskipäivällä oli juuri sen verran päivänvaloa, että sillä sai balanssin. Totisesti, elämme synkkiä aikoja.

12.1. lisäsin kappaleen lumibalanssista Samin ehdotuksesta.

----------------------------------------------------

4.1.01

.

WB...

Tässä yleisön pyynnöstä juttu valkobalanssista ja värilämpötiloista. Perusselvitystä tästä oudosta ilmiöstä pyysi minulta useampikin ihminen, ja keskustelupalstallakin sitä kaivattiin. Työssäni joudun näiden asioiden kanssa päivittäin tekemisiin, joten juttu ei ollut vaikea, vaati vain kimmoketta.

Lisään selventäviä kuvia hieman myöhemmin, kunhan ehdin niitä tekemään.

Lisää toiveita?

----------------------------------------------------

01.01.01

Hyvää videovuotta 2001!

Viime vuodenvaihteessa kyselin lukijoitteni toiveita ja ideoita tämän sivuston kehittämiseksi. Niitä tulikin niin paljon, että osa on vieläkin toteuttamatta. Tärkein: Avoin ja vapaa keskustelupalsta on kuitenkin toteutettu ja mielestäni mallikkaasti. Siitä kiitos Nevavuoren Jarille, jonka ideasta ja avustuksella areena saatiin käyntiin. Nyt se on kokonaan Jarin hoidossa. Sieltä on löytynyt apu moneen pulmaan. Ajan tasalla ja järjestyksessä pidettävä linkkilista oli myös monen toiveena. Tässä tuli Hietavirran Petteri apuun ja hän huolehtii nyt linkeistä.

Videon teossa on kuitenkin suuri joukko asioita, jotka ovat niin mutkikkaita tai hienovaraisia, ettei niihin keskustelupalstalta löydy apua. Tai sitten niin perusasioita, ettei kehtaa kysyä tai saa ylimielisiä vastauksia.

Sivustoni on yrittänyt vastata joihinkin peruskysymyksiin mahdollisimman yksinkertaisesti. Osa tiedoista jo vanhenee ja uusia kysymyksiä nousee esiin. Monet tärkeät asiat ovat edelleen juttua vailla.

Nyt on sinun vuorosi kertoa, mikä asia kaipaisi selitystä, mikä laajempaa käsittelyä. Sähköpostiosoitteeni on tuossa ylhäällä. Mailaa, mitä mieleen tulee. Kaikenlaiset parannusehdotukset ovat tervetulleita. Mitään suuritöistä ei luvata toteuttaa heti, mutta ideoi silti vapaasti. Ainahan voi löytyä joku vapaaehtoinen auttaja. Tämä DV-sivusto on jo nyt levittäytynyt neljän eri ihmisen kotisivuille, kaikki eri kaupungeissa. Satunnaisen surffailijan ei tarvitse sitä huomata, mutta verkottuminen on poikaa ja linkitys helppoa.

----------------------------------------------------

 

 

 

Vanhojen uutisten sisällysluettelo löytyy täältä

Joulukuu 2000

Marraskuu 2000

Sitä vanhemmat

 

 

 

 

|| etusivu |haku | DV-uutiset | DV-sivusto|