helposti muistettava ja pysyvä bookmark:

www.iki.fi/dv/news

..... DV-uutisarkisto 1.11 - 30.11. 2000

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

DV-sivuston etusivulle

email: dv@iki.fi

************************************************************

30.11.2000

 

Pyyhitäänpä vielä kissalla pöytää (katso 23.11.)

Jatkoin editointikokeilua ja seuraava vinkki on aivan omani: Otetaan video, joka on kuvattu jalustalta ja jossa on liikkuvia ihmisiä, eläimiä tai esineitä (vaikka autoja tai puita). Jos saman pätkän kopioi päällekkäisille videoraidoille ja toisen niistä softaa vähän sekä lyhentää terävää pätkää alusta muutaman ruudun, saa hauskan "liike-epäterävyyden", kun nämä sekoittaa keskenään sopivalla tavalla.

Tausta pysyy samana, mutta liikkuva kohde on eri raidoilla eri kohdassa ja toisella vielä epäterävä.

-------------------------------------------------------

29.11.2000

 

Tämä päivitys hieman viipyi kun uuusin tietokonekalustoani. Nyt on polvilla upouusi Macin Powerbook. Kyllä kannettava editointi on täysin mahdollista ja jopa nautinnollista. Levynopeuskin nelinkertaistui nykyaikaistaessani kalustoani. Nyt DV-siirtyy n. 40 megaa sekunnissa tämän sisäiselle 20-gigaiselle. Upea peli. Jos jotakin negatiivista pitää tonkia (tasapuolisuuden vuoksi) niin näytön kalibrointi aivan oikean laatumonitorin näköiseksi on vaikeaa.

Luin juuri erästä ammattilehteä ja kas, siellä oli juttu CNN:n toimittajasta, joka leikkaa juttujaan esim. hotellissa tai lentokoneessa juuri tällaisella kannettavalla ja FinalCut Pro:lla. Kuvaaja käyttää Canonin kolmikennoista DV-kameraa. Nopeaa, tehokasta ja yksinkertaista. Kun meillä hyvin herkästi otetaan oppia juuri CNN:stä, olisikohan tämäkin niitä asioita.

-------------------------------------------------------

23.11.2000

 

Näin nostettiin kissa pöydälle.

Hyvistä vinkeistä voi oppia kaikenlaista. Jopa aivan muuta kuin neuvottiin. FinalCutPron editointiohjelman nettilehti "DV E-News" tarjosi kuukauden vinkkinään yksityiskohtaisen neuvon, miten "sotf-focus" suodattimen voi tehdä jälkikäteen, jos kuvatessa on unohtunut.

Filmillistä ilmaisua haettaessa kuvan videomainen terävyys halutaan usein pehmentää, ja sitä varten on ammattilaisilla suuri valikoima erilaisia suodattimia. Niiden siirtäminen DV-kameroihin on kuitenkin ongelmallista. Suotimet ovat liian isoja, kalliita ja karkeita. Ne on tarkoitettu paljon pidemmille polttoväleille (ammattilais-CCD:t ovat paljon isompia) ja ultralyhyillä polttoväleillä lasien kuviointi tulee teräväksi, eikä pehmennä toivotulla tavalla. Jotkut valokuvaukseen tarkoitetut suotimet ovat osoittautuneet paremmiksi, mutta silloinkin vaikutus on erilainen kuin esitteessä.

No vihdoin siihen vinkkiin: Otetaan softattava pätkä, tehdään siitä kopio toiselle raidalle samaan kohtaan, tehdään raidalle "Blur"-pehmennys ja yhdistetään raidat esim. "Screen, Soft Light, Overlay, Multiply, Lighten or Darken"-tavalla. Tällöin saadaan osa tai koko kuva pehmenemään hallitulla tavalla.

Ilmeisesti FCP:n efektit ovat Photoshopin kaltaisia, sillä olen tehnyt samaa valokuville jo kauan. Menetelmällä voi esim. valita yhden sävyalueen, jonka jättää teräväksi ja pehmentää muun kuvan. Maskeja voi käyttää myös. Muihin editointiohjelmiin sitä on sovellettava, sillä efektit ovat erilaisia. Jos pystyt työskentelemään useammalla päällekkäisellä videoraidalla, tämäkin temppu pitäisi onnistua. EditDV:ssä pehmennyskin toimii, mutta innostuin kokeilemaan QuickTimen Emboss-kuva maskina, ja silloin sain mustan kissan ympäristön sävyt hallintaan pehmein reunoin ja itse kissa jäi entiselleen. Mielenkiintoista, hyvin mielenkiintoista. Taidan jatkaa kokeiluja.

No, Film-lookia ei kyllä tehdä tuolla tavalla. Kamerassa softari levittää vaaleita osia ja vähentää kontrastia. Samanlaisiin tuloksiin ei pääse jälkikäteen, mutta voi saavuttaa jotakin muuta. Niin, tuosta kuvasta ei muuten saa mitään käsitystä asiasta. Tausta oli alun perin täysvärinen ja se tasoittui ja muuttui kohti mustavalkoista ja jätti kissalle pehmeän "sädekehän". Kuva on tässä vain katseen vangitsijana - kuten videossakin.

-------------------------------------------------------

19.11.2000

 

 

 

Kirjoittava DVD

Juuri pidetyillä Comdex-tietokonemessuilla kirjoittava DVD arvioitiin erääksi lupaavimmaksi tuotteeksi lähivuosina, mutta ehkä vasta 2002 suuressa mittakaavassa, sanoivat asiantuntijat. Syynä on formaattikirjavuus ja yhteensopimattomuus.

Markkinoilla on kolmenlaista tietokoneisiin liitettävää kirjoittavaa asemaa ja lisäksi hifilaitteiston DVD-soittimet. Tai oikeastaan markkinoilla on vain yksi, DVD-RAM, muut vain sanovat toimittavansa laitteita kohta.

DVD+RW on suuren yhteenliittymän, HP, Sony, Philips, Ricoh ym jo kolme vuotta kyseisillä messuilla luvattu tuote. Aina sen on pitänyt olla puolen vuoden sisällä kaupoissa. Ellei sen nytkään ilmesty kesään mennessä, se jää ikuiseksi lupaukseksi, sanoi eräs lehtijuttu. Jos se sattuisi ilmestymään ja hinta olisi oikea, siitä tulisi menestystuote.

Pioneer lupaa uuden DVD-RW aseman ennen tuota yhteenliittymää ja sanoo samalla laskevansa tyhjien levyjen hinnan kymmeneen dollariin.

Jo toista vuotta asennetaan Applen tietokoneisiin Panasonicin tai Hitachin valmistamia DVD-RAM asemia. Se on käytöltään helpoin, todellinen uudelleenkirjoittava DVD, mutta sen ongelmana on ollut "taaksepäin yhteensopivuus" hifilaitteiden soittimissa. Asiaan on tulossa korjaus. Myös IBM ja Dell ovat ottaneet sen omakseen ja Compaq kertoi näillä messuilla kyllästyneensä odottamaan ja aloittavansa DVD-RAM asemien asennukset.

Lehtijutuissa huomattiin useasti, että samoissa koneissa on myös FireWire, jota kautta videon siirtely DVD-jakeluun käy mutkattomasti. Eräs realisti kyllä totesi, että kirjoittava DVD lähtee lentoon vasta kun kansa keksii sen mahdollisuudet elokuvien laittomaan kopiointiin. Sillä tavallahan kirjoittava CD yleistyi hetkessä.

Vielä ei ole näkyvissä, mikä formaatti tämän kisan voittaa vai tuleeko niistä ennen pitkää yhteensopivia. Se olisi kuluttajan kannalta onnellisin ratkaisu.

------------------------------------------------------

15.11.2000

 

"Reaaliaikaista" editointia

"Reaaliaikaiset" editointikortit lisääntyät taas yhdellä kun Canopus tuo Storm-pakettinsa markkinoille ensi kuussa. Hollannissa niitä jo myydään ja vertailu väittää taas saatavan runsaasti lisää reaaliaikaisia ominaisuuksia. Hinta on toistakymmentä tonnia.

Laitoin tuohon alkuun lainausmerkit siksi, että halvemmat kortit ja ohjelmat eivät ole todella reaaliaikaisia kuin rajoitetuissa tempuissa. Rajoitukset eivät tule selvästi esille valmistajien esitteissä, mutta kilpailijan vertailutaulukko saattaa paljastaa osan totuudesta.

-------------------------------------------------------

14.11.2000

 

Kannettavaa editointia

Kannettavaan editointiin on Sonyn ja Applen kannettavissa jo FireWire-portit valmiina, mutta muihin tarvitset PCMCIA-kortin, jossa ovat nuo liittimet. Niitä valmistavat ainakin Ratoc, Newertech ja Orange. Nyt myös monille tämän palstan lukijoille tuttu Pyro on tuonut markkinoille oman "1394DV for Notebooks" pakettinsa samaan hintaan kuin pöytäkoneenkin kortti.

Luonnollisesti tarvitset kannetavassasi runsaasti levytilaa ja kohtuullisen nopeuden. Korttiin voi liittää myös ulkoisen FireWire-kovalevyn.

-------------------------------------------------------

12.11.2000

DVD-asemat halpenevat vauhdilla. Niitähän saa jo reilusti alle tonnin. Videoiden levittäminen siinä muodossa olisi houkuttelevaa, mutta kotipoltto vain on ollut kallista. Edistystä tapahtuu. Ruotsissa ainakin jo myydään "toisen sukupolven" DVD-RAM-asemaa, jolla voi kirjoittaa kotisoittimillakin esitettäviä 9.4 Gigan levyjä.

Laitteen hinta on siinä viiden tonnin pinnassa, mutta eiköhän se siitäkin laske, kunhan kilpailua tulee lisää. DVD:stä on veikkailtu jopa VHS-nauhurin korviketta, mutta niihin hintoihin on vielä matkaa varsinkin tallennusmateriaalilla. Toisaalta tyhjän CD-levyn saa muutamalla markalla ja niidenkin hinnat olivat aluksi satasia.

-------------------------------------------------------

9.11.2000

Saksalainen AIST, joka tekee MoviePack-editointiohjelmaa, jakaa netissä ilmaiseksi paljon yksinkertaisempaa ja rajoitetumpaa MovieExplorer editoria.

Sen vahvuuksia näyttäisi olevan muunnokset erilaisten formaattien välillä. Jos olet vailla editointiohjelmaa tai tyytymätön omaasi, kannattaa kokeilla. Eihän siinä muu maksa kuin 13 megan imurointiaika puhelinkuluissa, eikä se ole paljon.

Valmistaja ilmoittaa laitevaatimuksiksi: "MovieExplorer can be used with Windows 95 and NT 4.0 (without FireWire support), Windows 98SE, Windows ME and Windows 2000 (with FireWire support). A Pentium II 233 MHz or compatible processor with MMX extension, 64 MB RAM and a OpenGL/Direct3D graphics card are necessary."

Jos olet jo tutustunut tähän tai muuhun ilmaisohjelmaan, kerro kokemuksistasi. Nyt kun liittimet vihdoin alkavat ilmestyä PC-koneidenkin takalistoon, ilmaiset editointiohjelmat olisivat mainio tapa päästä alkuun videon teossa.

-------------------------------------------------------

5.11.2000

 

 

 

 

Selailin tuossa TVB Europe-lehteä, joka on suunnattu TV-ammattilaisille. Siitä näkyy, että suuretkin yhtiöt alkavat yhä enemmän käyttää miniDV-kameroita, aivan pieniäkin erikoistilanteissa. Erityistä huomiota lehdessä saa JVC:n lähes "täysikokoinen", mutta pikku kasettia käyttävä DV500. Sitä hankitaan esim. uutiskäyttöön, mutta ehdottomasti Canonin objektiivilla, eikä pakettiin kuuluvalla Fujinonilla, kuten erään yhtiön hankintapäällikkö asian ilmaisi.

Tämän kameran pohjalta JVC suunnittelee ensi kesäksi disk-camcorderin, 2.5" kiintolevylle tallettavan mallin. Vaihdettava levypaketti on nyt 32-gigainen ja sille mahtuu DV-muodossa talletettavaa materiaalia 120 minuuttia. FireWire-väylää paketin voi siirtää editointilaitteistoon ainakin 4x nopeudella, ellei sitten vaihda levypakettia kuten kasettia. Kenttäeditori kannettavan tietokoneen muodossa on myös suunnitteilla. Kameran hinnaksi luvataan 1/3 alan veteraanin, Ikegamin levykamerasta. Ikellä on tosin editori kameran kyljessä.

Myös arkistointisuunnitelma on mielenkiintoinen: DVD-jukebox, jonka 600 levyä sisältäisivät 5 Terabyteä videota.

Tästä DV500 kamerasta on myös tulossa widescreen-malli, koska niin monet yhtiöt ovat siirtyneet tai siirtymässä uuteen kuvasuhteeseen.

Uutisissa kerroin viime huhtikuussa kokemuksiani tästä ja muutamasta muustakin 3CCD kamerasta.

Panasonic näkyy myös tehneen olalla kannettavan, mutta pienemmän DV-kameran, hauskasti muotoillun DVC10-mallin.

-------------------------------------------------------

 

Vanhojen uutisten sisällysluettelo löytyy täältä

Lokakuu 2000

Syyskuu 2000

Elokuu 2000

Sitä vanhemmat

 

 

 

 

email: kunto@iki.fi | etusivu | DV-uutiset | DV-sivusto|

 

 

D