helposti muistettava ja pysyvä bookmark:

www.iki.fi/dv/news

  DV-uutisarkisto 1.12 - 31.12. 2000

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

DV-sivusto

DV-keskustelu

Haku näiltä sivuilta

Vanhat "uutiset"

email: dv@iki.fi

************************************************************

30.12.2000

.

"Film-look"

 Tämä aihe on herättänyt viime aikoina keskustelua ja käsittelin sitä kevyesti mm. marraskuussa. Kun vielä tuoreessa DV-lehdessäkin asiaa puitiin, päätin käsitellä sitä hieman tarkemmin. (Lehden uusimmat numerot eivät ole vielä netissä)

"Desktop Postproduction FAQs"-palstallaan Frank Capria esitti 3 eri tapaa päästä filmillisempään ilmaisuun:

1) Kuvaa filmille.

2) Käytä valmiita Digieffectsin "CineLook" tai "Cine Motion" suotimia tai FilmLookin saman nimistä suodinta jälkikäsittelyssä. Hänestä ne alkavat hyvin pian näyttää puisevilta ja keinotekoisilta ja ovat sitä paitsi kalliita.

3) Käytä Adoben AfterEffects-ohjelman suotimia useita päällekkäin. Hänestä yleisin virhe on luulla, että rakeisuutta lisäämällä saataisiin filmin näköistä. Nykyiset filmiemulsiot ovat erittäin hienorakeisia. Caprian mielestä tärkein yksittäinen keino on kuvausnopeuden säätö 24 kuvaa sekunnissa. Sitäkin voi imitoida AE:ssa. Lisäksi sävyjen rikkaus mustassa päässä erottaa materiaalit. Mielestäni hän unohtaa valkoiset sävyt. Filmi ei "pala puhki" niin selkeästi kuin video ja usein tätä on vielä autettu soft-focus suotimilla kuvausvaiheessa, jolloin valkoiset osat "säteilevät" pehmeästi.

Capria on tehnyt AfterEffectsin käyttäjille valmiin suodatuksen, jonka voi noutaa hänen nettisivultaan. Siinä on nopeuden muutos, raetta ja sävykäyrän korjaus. Jos käytössäsi on tämä mainio jälkikäsittelyohjelma, kannattaa tutustua Caprian näkemykseen. Sitä voi kokeilla omaan materiaaliin ja asetuksia voi muuttaa.

Halpa ja taatusti ymmärrettävä tehokeino syntyy QuickTimen "FilmNoise" efektillä, jos koneessasi on QTPro:n salasana noudettuna ($29.90 netistä, luottokortilla). Kun videon vie QuickTime Playeriin ja kirjoittaa sen uudelleen levylle (Export / Options / Filter), voi valita vanhaa kaitafilmiä muistuttavan efektin, joka muuttaa videon mustavalkoiseksi ja lisää siihen naarmuja ja roskia. Nyt ei kenellekään jää epäselväksi mistä on kyse. Kaikkia osa-alueita voi säätää, eikä lopputuloksen ole pakko olla yliampuva. Valittavana on esim. 30-luvun värit ja haalistuneet värit. Naarmujen esiintymistiheys ja pituus on myös säädettävissä. Tämä on hauska lisä keinovalikoimaan joissakin videon osissa käytettäväksi.

Kokonaan toinen juttu on, miksi pitäisi pyrkiä jäljittelemään filmiä. Uusien ilmaisukeinojen ilmestyessä on lähes säännönmukaisesti aloitettu matkimalla aikaisempaa ilmaisua. Valokuvaus pyrki alkuaikoinaan maalaustaiteen keinoihin kunnes maalarit alkoivat tehdä "fotorealistista" tarkkaa maalausta ja vapauttivat valokuvauksen sen omaan ilmaisuun. 3D-grafiiikka pyrkii matkimaan kuvanveistoa kunnes sen omat ilmaisukeinot löytyvät. Videolle on jo löytynyt omaakin ilmaisua, mutta se ei tyydytä kaikkia. Kieltämättä filmin teon pitkä ammattitaito, huolellisuus ja viimeistely miellyttävät silmää, mutta nämä ovatkin paljon vaikeammin hankittavia ominaisuuksia kuin jokin kaupasta saatava efektisuodin.

----------------------------------------------------

27.12.00

ALE

Joulu meni ja alennusmyynnit alkoivat.

Pitäkääpä silmällä digitaalikameroiden hintatasoa ja kertokaa minullekin, niin laaditaan jokin yhteenveto tämän vuoden saldosta. Olen kuullut jo nelosella alkavista DV-kameran hinnoista, mutta itse en ole mokomaa nähnyt.

Vuodevaihteen ilotulituksen kuvaamista suunnitteleville ensikertalaisille voisi olla hyötyä viimevuotisista ohjeistani. Ne löytyvät myös kootuista vinkeistä.

----------------------------------------------------

 

21.12.00

 

...

 

 

Hyvää joulua kaikille tämän palstan lukijoille!

 

Jouluna antakaa palaa, pistäkää runsaasti kynttilöitä valaisemaan ja varatkaa riittävästi kasetteja ja sitten vain "kamerat surisemaan". "Polttakaa filmiä" aivan surutta. Nyt materiaali on halpaa ja sen voi käyttää uudestaan, kun parhaat otokset on valikoinut talteen.

Tämä joulu ei toistu.

----------------------------------------------------

17.12.00

 

 

 

 

Lisää valoa joulukuviin!

Joulu taas tulla jolkottelee vähän kuin yllättäen. Jos aiot tehdä videota joulun vietosta vuonna 2000, kannattaisi ehkä lukaista kuvausvihjeeni viime joulun varalle. Niihin ei ole paljon lisättävää.

Valon määrä on ongelma sisätiloissa erityisesti näin synkkään vuodenaikaan. Jos pidät laadusta kiinni, valoa pitäisi olla niin paljon, että kamerasi ei tarvitse käyttää sähköistä vahvistusta. Se lisää kohinaa, rakeisuutta, lumisadetta kuvaan, huonontaa värejä ja hukkaa joillakin kameroilla automaattitarkennuksen. Vahvistus ilmoitetaan desibeli-asteikolla esim 3, 6, 12, 18 tai jopa 36dB. Näin tehdään vain sähköinen vahvistus lähes olemattomaan kuvasignaaliin. Eihän siitä voi tulla hyvä. Kameratehtaiden ilmoittamat minimivalaistukset ovat juuri näillä sähköisillä prässäyksillä mitattuja. Kuvan laadusta ei puhuta mitään.

Jos sinulla on käsisäätö kamerassasi näet varmaankin, millaista vahvistusta se käyttää. Pyri desibeleistä eroon lisäämällä valoa. Oma kamerani tekee vahvistamatta kuvaa hyvin valaistussa toimistohuoneessa, mutta ei enää yhden lampun valaisemassa hämärässä olohuoneessa. Jouluna voi sytytellä niin paljon kynttilöitä, että ne valaisevat huoneen tai ottaa video- tai muun halogeenivalaisimen avuksi. Suuntaamalla sen vaikkapa vaaleaan kattoon tai seinään saa pehmeätä yleisvaloa. Lapsiperheessä tämä on hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen pukin tuloa, jotta kaikki ehtivät tottua valoon.

Totuuden nimissä on sanottava, että useilla kameroilla 3, jopa 6dB:n vahvistukset eivät vielä paljonkaan huononna kuvaa, joten ei kannata luopua kuvauksesta, vaikka ei aivan riittävästi valoa saisikaan aikaan.

----------------------------------------------------

13.12.00

 

Premiere 6 alkuvuodesta

Adobe Premieren 6-versio on julkistettu ja ilmestynee kauppoihin ensi vuoden alkupuoliskolla. Premiere on editointiohjelmien konkareita, mutta on viime vuosina jäänyt hieman kelkasta erityisesti DV-editoinnissa. Nyt Adobe yrittää kuroa eroa kiinni. Parannukset ovat keskittyneet paljolti DV-puolelle, laiteohjaukseen, eri kuvamuotojen käsittelyyn sekä viimein myös non-square pixeleiden esittämiseen oikein.

Nettiin tekoa on myös helpotettu mm sijoittamalla Media Cleaner osaksi ohjelmaa. Kiinnostavalta näytti ominaisuus, että videolle voi laittaa linkkejä webbisivuille, jolloin määrätyssä kohdassa nettivideota voidaan ladata haluttu sivu ruutuun.

Päivitys maksaa jenkkihinnoin $150 ja itse ohjelma $550. Premieren käyttäjille tämä on taatusti odotettu uusiutuminen. Muiden ohjelmien käyttäjät eivät kenties vieläkään löydä riittävää syytä vaihtaa työkalua.

----------------------------------------------------

11.12.00

 

QT5 Public preview

QuickTime5 public preview 2 on juuri ilmestynyt imuroitavaksi, jos betavaiheen softa kiinnostaa. Siitä kannattaa imuroida "stand_alone"-versio, jos ei halua asennusta netin kautta. Kieliversioita ei vielä ole montaa ja voit joutua poistamaan vanhan suomenkielisen ennen kuin uusi englanninkielinen asentuu. Koko paketti on 9 megaa.

Nyt QT näytti toistavan videon suoraan kameralle, jos se on FireWiren päässä. Ilmeisesti se teki toiston Radiuksen SoftDV-koodekin avulla, joten en ole varma, onko ominaisuus yleispätevä. Videon sisään ottoa ilman siihen tarkoitettua ohjelmaa se ei vielä tee, mutta onhan siihen ilmaisia ohjelmia olemassa. Äkkiä katsoen erot 4-versioon eivät ole suuria, joten sen omistajat voivat aivan hyvin odotella lopullista viitosta.

Kannattaa muuten etsiä pikku apuohjelma MakeEffectMovie, jos aiot ryhtyä tekemään temppuja QTProlla. Tutustu kuitenkin ensin efektivalikoimaan. Niitä on tasapuolisesti sekä Macille että Windowsille.

----------------------------------------------------

9.12.00

 

QuickTime on monitaituri

 

Tältä näyttää valikoima, kun QuicTimePro:lla lähdetään kirjoittamaan (talllettamaan) elokuvaa levylle. Äänen ja kuvan voi erottaa ja täältä löytyy myös Irixin kaipaama kuvasarja.

 

Nämä valinnat ovat käytettävissä, jos alkaa tallettaa videota QT-movieksi. Kyseessä on oikeastaan koodekkien valikoima.

Kaikissa on vielä runsaasti alakohtia, jotka vaikuttavat tallenteen laatuun ja samalla tiedoston kokoon. Virallinen Mpeg tästä versiosta vielä puuttuu johtuen kait tekijänoikeusmaksuista. Uusimmassa 5-versiossa se mahdollisesti jo on. Nuo Radiuksen DV-koodekit johtuvat EditDV-ohjelmastani, joten koodekkeja voi siis hankkia valikoimaan lisää.

Jos valinnat tuntuvat liian vaikeilta, apuun voi ottaa Terran Media Cleaner-ohjelman (uusin versio taitaa olla pelkkä Cleaner). Se opastaa valinnoissa sen mukaan, minne videon aikoo käyttää. Sitä on ajoittain jaettu editointiohjelmien kylkiäisenä ja se auttaa valinnoissa, jos esim. pitää sijoittaa videota nettiin tai rompulle.

 

----------------------------------------------------

 

08.12.00

 

 

 

 

 

 

 

 

Hanki QuickTime Pro!

Kursseilla oppii kaikenlaista. Sellaistakin, mitä ei ollut tarkoitus oppia.

Kuten: Luoja varjelkoon meitä Unix-käyttöjärjestelmiltä. Yhteensopivuusongelmista kasvaa vuori, kun videota tai edes kuvia ja ääntä yritetään tuoda virtuaalilaitteiston Silicon Graphicsin Irixiin. Liikkuva kuva esitetään vain kuvapinona ja kuvat on tietysti oltava juuri sitä ainoata "oikeata" formaattia, SGI:n RGB:tä. Ettei asia olisi liian helppo, niitäkin on tietysti kahta tyyppiä, joista vain toinen kelpaa. Mistään ei näe, kummasta on kyse.

No ei se vielä riitä. Nimissä ei tietenkään saa olla välilyöntejä, skandeja, erikoismerkkejä jne. Graafisissa käyttöjärjestelmissä pyörii kaikenlaisia ihmisystävällisiä grafiikkaohjelmia, jotka Unixista puuttuvat, ja niistä muutamalla voi tallettaa videon tai animaation tuollaiseksi kuvapinoksi. Ne vain jättävät selvyyden vuoksi yhden välilyönnin ennen kuvan järjestysnumeroa. Noita välilyöntejä poistellessa aika kuluu rattoisasti. Onneksi asian voi hoitaa Macissa pikku skriptillä, joka putsaa kansion kerrallaan.

Tämän kuitenkin sanon painokkaasti: Jos vähänkään joudut painimaan videon koon tai talletusmuodon muutosten kanssa, hanki QuickTime Pro. Itse QT on ilmainen, mutta talletusmuotoja, efektejä ja videon leikkausmahdollisuuden sisältävä Pro maksaa $30. Sen voi imuroida Applen sivuilta ja maksaa luottokortilla. Kertamaksu on riittänyt monen vuoden ja version ajan.

Taidankin lähipäivinä kertoa hieman lisää QTPron käytöstä. Kirjoitin siitä jo viime vuoden elokuussa, 28.8.99. Silloin neuvomani leikkaustapa näköjään onnistuu vain Pro-versiolla. Sillä saat myös videosta loopin tai edestakaisin esitttävän. Ja voit tehdä niitä kuvajonoja Unixiin.

-------------------------------------------------------

06.12.00

 

Tältä näyttää monen koon laajakantti, 52-67mm kierteisiiin menevä, jousivoimalla kiinnittyvä 0.3x takaapäin. Edestä se on leveä, tyylikkään ison vastavalosuojan näköinen.

Noista sivussa olevista nupeista painamalla takimmaisina olevat "nystyrät" liikkuvat sisään päin ja sopivat suodinkierteen sisään. Tällainen kiinnitys ei tietenkään pysy kovassa vauhdissa, extreme-lajeissa, vaan silloin on käytettävä pienempää kameraa ja pienempää, kierrekiinnitettävää laajakanttia. Sonyn VX1000:ssa se istui tukevasti.

Jos ilotulituksen kuvauksessa oli ongelmia, lukaise viimevuotiset ohjeeni.

-------------------------------------------------------

1.12.2000

 

Isokokoisten objektiivien omistajat ovat jo kerinneet hermoilemaan laajakulmalisäkkeen hankinnassa. Ei hätää, vanha tuttu Salamaselänne (katso juttu laajakulmalisäkkeistä 29.3. ja 1.4.) saa kohta lastin 52-67mm kierteisiin sopivia, jousivoimalla kiinnittyviä laajakantteja kertoimiltaan 0.3 ja 0.5x. Hinnat liikkuvat suuruusluokassa 500-700:-. Kierteillä kiinnittyvä 58mm tulee myös, mutta sen yksityiskohdista en vielä saanut täsmällistä tietoa. Nämä ovat eri merkkisiä kuin aiemmat Emsonit, joita kaikkia malleja ei saa juuri nyt.

------------------------------------------------------

 

Vanhojen uutisten sisällysluettelo löytyy täältä

Marraskuu 2000

Lokakuu 2000

Syyskuu 2000

Sitä vanhemmat

 

 

 

| email: kunto@iki.fi | etusivu |haku | DV-uutiset | DV-sivusto|

 

 

D