.....

Kunzin DigitaaliVideon sivusto

se klassinen jo vuodesta -97

 

kunto.hirvikoski@digivideo.fi

Kunzin DV-uutiset

Digivideo.fi etusivu

DV-keskusteluareena

ikiosoite: www.iki.fi/dv/

 

 

 

 

Aiheet:

Kameran valinta

Kuvausvihjeitä

Valkobalanssi

Valokuvia videolta ?

Varoituksen sanoja, käytännön kokemuksia

Laajakulmalisäkkeet

Onko videon leikkaus vaikeaa?

Editointikortit, yleiskatsaus

Kootut vinkit uutissivuilta

Kamerakauppoilla kaukoidässä, vanhentunutta tietoa kaukomailta

Käyttöraportti: FireWire-kovalevy

Telejatkeista

iMovie2 ohjeet

Uusin lisäys 10/2003:

iMovie3, mitä uutta?

.

Tässä täysin korjailematon kuva DV-kamerasta FireWire-kaapelilla tietokoneelle siirrettynä. Pikkukuva toimii linkkinä täysikokoiseen kuvaan.

 

DV-keskusteluareena

DV-linkit

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämä sivusto on muodostunut lähes sattumalta ja vähitellen. Se näkyy myös rakenteessa, valitettavasti. Jonakin päivänä vielä tartun tosissani näppäimistöön ja järjestelen kaiken uudelleen. Jonakin kauniina päivänä...

Kaikki alkoi siitä kun: Olin pitänyt harjoitusmielessä kotisivua Intiasta, siellä kokemastani ja kuvaamastani toisenlaisesta todellisuudesta jo muutaman vuoden. Lisäsin sinne aluksi muutaman rivin digitaalivideosta kesällä -97. Vuodenvaihteessa 1998-99 olin kouluttautumislomalla perehtymässä mm. Internetin käyttöön tiedonvälityksessä. Olin työssäni tutustunut pieniin DV-kameroihin jo muutaman vuoden ajan ja itsellänikin oli sellainen. Aloin etsiä netistä tietoa kameroiden käytöstä, editoinnista yms. En löytänyt juuri mitään, suomeksi en oikeastaan lausettakaan.

Muutaman yön kuluttua sain heureka-elämyksen: "Ellei sellaisia sivuja ole, minun on ne tehtävä. Minulla on tietoa asiasta ja jonkinmoinen taito tehdä sivuja." Halusin aivan vilpittömästi auttaa käsitteiden viidakossa harhailevia aloittelijoita. Tiedon hankkimisen tuska oli vielä tuoreessa muistissani. Kirjoitin muutaman lisäsivun kotisivuihini huhtikuussa -99, ilmoittelin niistä hakurobotteihin ja aloin saada runsaasti sähköpostia. Neuvon kysyjiä pääasiassa. Sivut löydettiin nopeasti.

Elokuussa -99 aloitin uutispalstan, mutta sekään ei riittänyt tyydyttämään tiedonjanoa. Itseltäni se vaati paitsi aikaa myös melkoisesti lisää tiedonhankintaa. Vuosituhannen alussa aloitin Nevavuoren Jarin aloitteesta keskustelupalstan, kun hän lupasi siitä jatkossa huolehtia. Se vasta helpotti sähköpostien sumaa.

Näin DV-sivusto on levinnyt jo yli kotisivuni mittojen ja olen saanut ulkopuolista apua. Jari huolehtii keskusteluareenan sujumisesta ja Hietavirran Petteri linkkien järjestyksestä. Jutuistakin osa on muiden kirjoittamia, Ukk ja editointiohjelmat-osasto ovat Pakkasen Jarin ja Vainikaisen Jukan hoidossa. Kaikki toimii vapaaehtoispohjalla ja ilman minkäänlaista kaupallista sitoutumista.

Vuoden 2001 ollessa puolessa välissä homma laajeni joka taholla ja vastuunkantajia tuli lisää, perustettiin Digivideo.ry. Siirryimme yksityisiltä kotisivuilta yhden yhteisen osoitteen alle.

Tästä kuulet vielä...

DV, Digital Video

DV käsitteenä muodostui 1995 ensimmäisten MiniDV-kasettia käyttävien kameroiden ilmestyessä markkinoille. Lähinnä puoliammattilaisille ja amatööreille olivat ensimmäiset: Sonyn VX1000 ja Panasonicin EZ1. Niitä seurasi amattilaismalleja, isompaa kasettia käyttäviä isompia kameroita, jotka ovat muodostuneet standardiksi TV-yhtiöissä DVC-PRO nimellä. Pikkuinen MiniDV-kasetti sopii adapterilla näihin isoihin nauhureihin ja tuottaa oikeastaan samaa laaatua kuin nekin. Aluksi pikku kasettiakin kutsuttin DVC:ksi, myöhemmin MiniDV tai DV on vakiintunut.

Kuluttajapuolella päästiin pian tosi pieniin kameroihin ja editointilaitteitakin ilmestyi vuoden kuluessa.

DV demokratisoi TV-tuotannon, tai ainakin mahdollisuuden siihen. Kelvolliset laitteet saa nyt kymmenesosalla aikaisemmasta. Taitoa ja tietämystä toki tarvitaan edelleen, oikeastaan entistä enemmän. Sanomisen tarvetta ja intoa laitteet eivät tuo. Se on oltava ennestään. DV on tietysti kätevä kotivideolaitteenakin, vaikka niiden hinnat eivät vielä olekaan aivan sillä tasolla. Oletin hintojen putoavan parissa vuodessa entisten HI8 ja VHS-C kameroiden tasolle, alle 6000:-, mutta niin ei ole käynyt. Siirtymä uuteen on hidas ja nyt jo mutkikaskin kun Sony toi välimaastoon Digital8-kamerat.

Olen sanonut vuodesta -96 lähtien ja sanon edelleen: kenenkään ei enää pitäisi ostaa analogista videokameraa kun digitaalisiakin on saatavissa.

DV-videon ratkaiseva oivallus on jälkikäsittelyn helppous ja laatu. Bitit säilyvät muuttumattomina useankin kopion ja käsittelyn jälkeen. Analogisessa videossa jo toinen kopio saattoi olla selvästi heikentynyt. DV-laatu on muutenkin ylivoimaista verrattuna VHS- tai 8mm:n videoihin. Nyt välimaastoon on ilmestynyt Digital8, HI8-kamerat, jotka tallentavat DV:n tavoin digitaalisignaalia. Ero DV:hen ei ole kovin suuri. Kyse on kameroiden ominaisuuksista, objektiivista ja mikrofonista sekä käyttösäätimien tasosta. Kasetti vain on erilainen, siis ei yhteensopiva. Äänen laatua, erityisesti moottoriäänien kuulumista valittavat monet D8-kuvaajat.

2002 ilmestyi kauppoihin Sonyn MicroMV, pikkuruista kasettia käyttävä pieni kamerasarja. Sen toimintaperiaate on niin erilainen kuin miniDV:n, että näiden sivujen jutut eivät kaikilta osin pidä paikkaansa MV-videon kohdalla. Erityisesti nauhan talletusmuoto, editointi ja kameran liitäntä tietokoneisiin poikkeaa selvästi siitä, mitä täällä kerrotaan. Sujuvaa leikkausprosessia ei sille ollut markkinoilla vielä vuoden 2003 alkaessakaan. Toivottavasti joku innokas aloittaa sille uuden sivuston.

Muuten: DV-ääni on CD-levyn tasoa, vähän parempikin teknisesti. Ongelmana on saada ääni sisään laadukkaasti. Se vaatii taitoa ja hyviä mikrofoneja.

Tässä muutamia usein käyttämiäni DV-linkkejä:

Nykyisin kannattaa aina aloittaa Petteri Hietavirran ylläpitämiltä DV-linkkisivuilta.

Alan lehtiä verkossa ja kirjakaupoissakin on mm: DV Live.

Supervideo on kovin amerikkalainen, ylitsevuotavan runsas, mutta sisältää "sisäpiirin" tietoa kamera-uutuuksista, vieläpä useimmiten oikeata tietoa. Katso erityisesti DV-news.

Radius Inc., nykyisin Digitalorigin tekee DV-kortteja, editointiohjelmaa yms. Niihin liittyvää tietoa ja vastauksia yhteensopivuuteen löytyy täältä.

Jos haluat tosi tuhdin tietopaketin DV ja DVC-PRO formaateista englanniksi, suunnista Adam Wiltin sivuille.

Suomeksikin verkosta löytyy oppia. Lapin yliopiston videokurssi on Pekka Rannan tekemä ja hänen luvallaan käytettävissänne.

DV-videon perusasia on sen liittäminen tietokoneisiin ja toisiin DV-laitteisiin: FireWire Home Page.

Liitäntää käytetään myös kovalevyjen, skannerien tai printtereiden liitäntään. Tulevaisuudessa kodin audio- ja videolaitteet liittyvät ketjuun.

Arik, opiskelija Israelista paljasti ensimmäisenä miten EU-maissa poistettu DV-IN liitin otetaan taas käyttöön Sonyn kameroissa. Myöhemmin Datavision on tehnyt saman Panasonicillekin. Kotimainen Avecom tekee myös muutostyötä. Tsekkaa, voiko sinun kamerasi muuttaa. Windows-ohjelmaa tähän tarkoitukseen markkinoivat ainakin DV-Lynx ja Itävaltalaisyritys Adaptive Systems.

Alalla vallitsee näet sellainen kummallisuus, että maailmalla DV-kameran käyttäjät voivat myös nauhoittaa kameroillaan. Meillä onnistuu vain kuvaus. Muualla käyttäjä siirtää kuvatun videon tietokoneelleen, leikkaa sen ja siirtää takaisin nauhalle kameran avulla, mutta EU:ssa pitäisi ostaa erillinen nauhuri - Japanista - voidakseen siirtää valmiin videon nauhalle. Täällä kameroista poistetaan verotussyistä nauhoitusmahdollisuus.

Uudella vuosituhannella meillekin on alkanut ilmestyä "kaksineuvoisia" kameroita. Mielestäni kaikissa kameroissa pitäisi olla digitaaliliitäntä sekä sisään että ulos. Parhaissa on myös analoginen sisäänmeno, jolloin vanhoja videoita voi "digitoida" syöttämällä ne kameran kautta tietokoneelle. Tutki silti tarkoin, mitä ostat, sillä vuoden 2002 aikana muutostyöt on estetty ja ellei kamerassa ole liitäntöjä ostaessa, ei niitä myöskään saa jälkikäteen.

Oma kalustoni on Panasonicin 3-kennoinen pikkukamera NV-DX100 (ammattilaisille täysin sama malli eri pinnoitteella on EZ30), tietokoneena Macintosh G3, jossa Radius-DV-kortti. Hankin 12/2000 kannettavan Powerbook-tietokoneen, jossa, kuten muissakin Maceissa on FireWire-liitännät valmiina. Sillä editointi käy sujuvasti missä tahansa. Leikkausohjelmana käytin DigitalOriginin EditDV:tä, mutta viime aikoina sitä on myyty yhtiöltä toiselle ja kehitys on unohtunut. Olen siirtynyt Applen tuotteisiin, helppoon iMovieen ja monipuoliseen ja laadukkaaseen Final Cut Prohon. Kamerani vaihtui 2002 syksyllä ja on nyt Canonin XM2.

Olen TV2:lle ostanut ja testannut useimmat markkinoilla olevat DV-kamerat (ennen v. 99), joten tietoa ja kokemusta olisi, mutta aikaa tai motivaatiota puuttuu sivuston ajan tasalla pitämiseksi. Haluaisitko auttaa? Minulle voi sähköpostittaa vinkkejä, mielipiteitä, arvosteluja, kokemuksia yms. Sivuille kyllä mahtuu vielä. 2001 syksyllä Digivideo.ry tarjoaa jo "puolueettomat" sivut kaikkien käytettäväksi. Juttuja odotellaan.

Muuten, kai tiesit, että eri nauhamerkkejä ei pidä sekoittaa. Keväällä -98 aiheutti suurta kohua DV-piireissä paljastus, että Sonyn ja Panasonicin nauhojen voiteluaineet reagoivat keskenään ja tukkivat kuvapäitä. Ainoa hoitokeino on käyttää vain yhden valmistajan nauhaa. Koostumuksia on kuulemma jo ajat sitten muutettu, mutta silti tätä ongelmaa putkahtelee esiin silloin tällöin.

Eräiden uusien JVC-kameroiden ja nauhurien omistajia on varoitettu, että vanha mörkö on voimissaan vielä 2000-luvullakin. JVC suosittelee, että sen laitteissa ei käytetä Sonyn nauhoja.

Ilmeisesti Sonylla on oma nauhatehdas, muut merkit tulevat toisesta tehtaasta tai ainakin ovat keskenään saman tyyppisiä. Voit siis huoletta sekoittaa Panasonic, Maxell, JVC, Canon ym. merkkejä. 2001 tietojen mukaan ainakin TDK on jo perustanut oman DV-nauhatehtaan ja JVC varoittaa myös sen käytöstä kameroissaan. Erityisesti kesällä 2001 olisi kuulemma ollut huono erä nauhoja kaupoissa.

Muistipiirillä varustettuja kasetteja ei kannata ostaa kuin niihin muutamiin kameroihin, joilla sille voi tallentaa jotakin järkevää nauhatietoa. Pakollinen se ei ole kenellekään, eikä parempi, mutta yleensä tuplahintainen.

 

Tutustu sivustoon. Yleisesityksen sisällöstä ja hakutavoista löydät täältä.

 

 

 

Video-sivulta löydät taustatietoa tekijästä

| etusivu | Intia | | kamera | kuvaus | editointi | stillikuvat | valkobalanssi | varoitus | DV-uutiset |