helposti muistettava ja pysyvä bookmark:

www.iki.fi/dv/news

  ..
DV-uutisarkisto 1.9 - 30.9. 2000

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

DV-uutisiin

DV-sivuston etusivulle

email: dv@iki.fi

************************************************************
 

27.9.00

 

 

Tämä saattaa olla huhua, mutta sekin sopii otsikon alle. Amerikkalainen DVNews on enimmäkseen tiennyt, mistä puhuu ja nyt se kertoo, että Sony ja Canon ovat lykänneet uusien malliensa markkinoille tuloa, koska Panasonic on vihdoinkin tuomassa v. 2000 mallinsa 3CCD-kameroihin ja siinä on miettimistä kilpailijoille.

Uudessa Panasonicissa on kuulemma 1.8 miljoonaa pixeliä, Leica-objektiivi, optinen vakain, digitaaliset ja analogiset liitännät joka suuntaan, säätönupit äänen tasolle ja paljon muuta. Mainoslauseiden mukaan siinä on kaikki, mitä tähän asti on osattu toivoa. Nyt on vaatimustasoa korotettava.

Kamerasta on tulossa ensi vuonna myös 1CCD-malli (kuvassa), jonka hinnaksi on jo ilmoitettu alle tuhat dollaria. Se pakottaa kilpailijatkin tarkistamaan hintojaan noin 30% alaspäin. Kehityssuunta on oikea ja odotettu.

-------------------------------------------------------

25.9.00

Lisää lehtivinkkejä: Macmaailman syyskuun numerossa esitellään näyttävästi editointiohjelma iMovie2. Se on todella houkuttelevan näköinen, varsinkin kun rajoituksista ja puutteista ei tehdä numeroa. Turha niistä ilmaisohjelman kohdalla onkin ryhtyä nipottamaan. Nettiversiossa jutusta on jätetty kuvat ja kuvatekstit pois, vaikka niissä on suuri osa informaatiosta.

Samassa lehdessä esitellään neljä halveman hintaluokan DV-kameraa, joissa on sekä IN että OUT. Suositeltavaa luettavaa kameran hankintaa harkitsevalle, vaikka ei tämä mikään varsinainen testi ole.

-------------------------------------------------------

23.9.00

Uusi Tekniikan Maailma (n:o 15/00) sisältää 8 sivua DV-editoinnista. Jutun ovat tehneet Tomi Heinvuo ja Harri Slip. Se keskittyy kotivideon editointiin ja halvemman hintaluokan PC-kortteihin.

Jos olet vasta harkitsemassa PC-editoinnin aloitusta, tämä voi olla rahanarvoinen lukupaketti, vaikka kaikkein halvimpia vaihtoehtoja et sieltä löydäkään. Minulle uutta tietoa sisälsi IRQ- eli keskeytysväyliä selittävä osio. Se toteaa, että todellinen Plug´n Play ei ole mahdollista tällä PC:n rakenteella. Macin käyttäjänä olen ollut onnellisen tietämätön IRQ-murheista. Lehdessä on myös pätevän tuntuisia virittelyohjeita editoinnin nopeuden takaamiseksi. Jo pelkästään asennusohjeiden vuoksi kannattaa lehteen sijoittaa 35:-, jos asennus on vielä edessä. Lehti löytyy myös useimmista kirjastoista.

-------------------------------------------------------

22.9.00

FCC, The U.S. Federal Communications Commission on riidellyt standardista interaktiiviseen kaapelilevitykseen. Päätettävänä on mm digitaalitelevision set-top-boxin liitännät ja tulevaisuuden TV-vastaanottimet, DVD:t, pelikonsolit ja videot. FireWire on itseoikeutettu liitäntä, mutta teollisuus on vaatinut myös analogista liitäntää digitaalisen kopioinnin estämiseksi. Lisäksi Microsoft on voimakkaasti lobbaamalla saanut "kolmannen kategorian", sillä se ei hyväksy alunperin Applen keksimää Firewireä.

Eräs komitean jäsen sanoi tästä tulevan "a giant mess". Sotku siis jatkuu ja kuluttajat kärsivät kirjavista liitännöistä.

-------------------------------------------------------

18.9.00

 

 

IBC Amsterdamissa on euroopan suurin TV-alan messutapahtuma. Se pidettiin viime viikolla. Erääksi messujen teemaksi nousi kannettava editointi.

Avid, editointiohjelmien suurin ja kaunein, julkaisi "travel-Avid" nimikkeellä parikin kannettaviin mikroihin sopivaa ohjelmaa. Se teki Canopuksen kanssa sopimuksen näiden DV-koodekin käytöstä kannettavissa editoreissa. Myös FAST julkaisi oman kannettavan Purple-editointipakettinsa. Fast luottaa Sony Vaio-kannettaviin. Avid toimii kaikissa OHCI-standardin mukaisissa laitteissa. Tiedonsiirto nauhurilta (tai kamerasta) tietokoneelle hoidetaan DV-muodossa FireWire-liitännän kautta.

Alan "konkari" on Applen Powerbook ja FinalCutPro, mutta messujen uutuus oli editointi kannettavassa PC:ssä. Voisi olettaa, että myös kannettavien kovalevyt kasvavat tämän kehityksen myötä editointiin sopiviksi.

-------------------------------------------------------

17.9.00

 

 

FireWire autoihinkin

FireWire vedetään myös autoihin.

12 maailman suurinta autovalmistajaa ovat pitäneet multimediakokouksen ja päättäneet, että tulevaisuudessa autoihin, ainakin busseihin ja henkilökuljetukseen tuleviin pakettiautoihin vedetään jo tehtaalla multimediakaapelointi, joka siis on nyt sovittu FireWireksi. Euroopassa on tosin jo vedetty valokuitua bussien sisuksiin, joten näiden kääntäminen FW-sarjaliikenteeseen voi vielä vaatia ponnistuksia.

Tarkoitus on ajaa matkustajien viihteeksi esim elokuvia DVD:ltä selkänojissa oleviin monitoreihin. Myös kuluttajien omia laitteita varten on tarkoitus jättää FW-pistoke vaikkapa kameran, DVD-soittimen tai musiikkia toistavan laitteen liittämiseksi verkkoon.

Hm... FireWire määritelmään kuuluu 63 laitteen ketjutusmahdollisuus. Onkohan siitä sovittaessa otettu bussien paikkaluku huomioon?

-------------------------------------------------------

15.9.00

 

 

Vaihtaisinko käyttöjärjestelmää?

Tämä viikko on ollut uusien käyttöjärjestelmien aikaa. Keskiviikkona Apple laski liikkeelle "OS X Public betan" ja torstaina Microsoft valmiin Windows Me:n (Millennium edition).

Nyt myös Windowsissa on aloittelijan videonkäsittelyohjelma mukana. Multimediaominaisuuksia on parannettu ja se lieneekin tärkein syy uuteen siirtymiselle.

Happamet arvostelijat hakevat aaveita ja niitä onkin löytynyt. Windows Me:n pohjalla luuraa edelleen DOS ja Macin OS X:n taakse kätkeytyy UNIX. (* linkit osoittavat lehtiartikkeleihin, joita ei pitkään säilytellä) Eräs irvileuka sanoi Me:n tarkoittavan viime vuosisadan käyttöjärjestelmäkoostetta. CNN kertoo juttunsa lopussa, että varsinainen uudistus, "Whistler" on vielä ehkä puolentoista vuoden päässä ja Me on vain pieni välietappi.

Asiantuntijat neuvovat siirtymään uuteen käyttöjärjestelmään vasta kun siitä on ilmestynyt ainakin yksi korjauspaketti tai päivitys. Videonkäsittelyn ohjelmat päivittyvät hitaasti ja tulevat uudelle käyttikselle vasta useiden kuukausien, ehkä puolen vuoden tai jopa vuoden päästä. Sen jälkeen on vielä ajuriongelmia ja konflikteja muiden ajurien kanssa. Monetkaan käyttämistämme editointiohjelmista eivät ole vielä Win2000-yhteensopivia, vaikka se on ollut markkinoilla jo reilut puoli vuotta.

-------------------------------------------------------

14.9.00

Pariisista kuuluu nyt kummia. Siellä pidettävillä tietokonemessuilla Apple ilmoitti lisäävänsä FireWire-liittimet myös halvimpiin, värikkäisiin, ns. "koululaiskannettaviin". Niissä tulee myös editointiohjelma mukana.

Tämä iBook-mallisto on USA:ssa varsin suosittu ja edullinen. Siinä on myös Ethernet. Langaton tiedonsiirto on pienen ja halvan sisäisen "Airport"-lisälaitteen avulla mahdollista. Kokonaiset koululuokat voivat työskennellä verkossa ilman kaapelin kaapelia. Pitävät sitä edullisena ratkaisuna.

Meillä iBookit maksavat n. 12.000. Näyttö on melko pieni vakavaan videotyöskentelyyn.

-------------------------------------------------------

12.9.00

IDE muutosten kourissa

Kovalevyt kehittyvät nopeata tahtia. Vanha työhevonen, IDE eli ATA on saamassa uuden muodon "sarjaliikenne ATA" parin vuoden kuluessa. Runsaammin niitä odotetaan markkinoille 2002.

Serial-ATA on vain tietokoneiden sisäiseen käyttöön, eikä niitä voi ketjuttaa. Se yli kaksinkertaistaa nykyisen ATA/66 huippunopeuden 150 megatavuun sekunnissa. Kehitysmahdollisuuksia on kaksin- ja nelinkertaistaa sekin. Silloin voisi ainakin teoriassa pyörittää sataa DV-videota yhtä aikaa. Eiköhän se meille riitä.

-------------------------------------------------------

10.9.00

 

Crusoe - uhka Intelille?

Linuxin keksijä ja kehittäjä Linus Torvalds siirtyi töihin Transmeta-yhtiöön, joka julkaisi keväällä kokonaan uudenlaisen mikroprosessorin nimeltään Crusoe. Se pystyy ajamaan Intelin Pentium-prosessoreille tehtyjä ohjelmia.

Nyt Sony on ehtimässä ensimmäisenä markkinoille Crusoe-kannettavallaan. Sen sanotaan kuluttavan virtaa vain noin puolet Pentiumin kulutuksesta, joten akun kestoikä kaksinkertaistuu. Tarkempia arvoja ei ole esitetty, mutta suorituskykyä kehutaan loistavaksi. Totuuden kuulemme lokakuun lopulla tai marraskuussa, kun näitä VAIO Picturebook tietokoneita ilmestyy kauppoihin. Sonyn kannettavissa on ollut FireWire, toivottavasti perinne jatkuu. Kuukauden viiveellä on muiltakin valmistajilta tulossa Crusoe-malleja. Myös IBM on ilmoittanut liittyvänsä joukkoon. Transmetan alku näyttää ruusuiselta.

-------------------------------------------------------

7.9.00

 

Äänioppia

Äänitys ja mikrofonit askarruttavat aloittelevia videokameran käyttäjiä jopa enemmän kuin kuvaus. Johtuneeko siitä, että kamerat on suunniteltu paremmin kuvan kuin äänen taltiointiin.

Syksy on opiskelun aikaa. Ellet ole löytänyt työväen / kansalaisopistostasi sopivaa kurssia, tässä ovat äänisivut, joissa riittää joksikin aikaa opiskeltavaa. Ne ovat Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksen sivustolla. Sieltä löytyy myös muuta kiinnostavaa videosta ja multimediasta.

-------------------------------------------------------

4.9.00

 

 

Kovalevyistä ja editoinnista

Syyspimeiden taas saapuessa on aikaa videoiden leikkaukselle. Kovalevyn laatu ja koko kiinnostaa edelleen monia. Vaikka asiat löytyvät vanhoista uutis- ja DV-jutuista, kerrattakoon joitakin asioita.

Levytilaa olisi paras varata riittävästi. Tunnin kasetti vie noin 13 Gigaa levytilaa. Viisainta on karsia otoksia jo nauhalta, tehdä muistiinpanoja, mitä otetaan, mitä ei. Silti viisitoistagigaiselle ei yleensä mahdu puolituntisessa videossa tarvittava materiaali. 30 Gigaa näkyi maksavan nyt noin tonnin. Myös 75 Gigaisia on.

IDE on aivan sopiva levytyyppi (siitä käytetään myös nimiä ATA, Ultra ATA tai UDMA33 / 66). Mitään erikoista Raidia tai SCSI-levyä et tarvitse ellet leikkaa reaaliaikakortilla. Nopeus riittää, kunhan tilaa riittää.

Levy on pidettävä järjestyksessä, defragmentoitava silloin tällöin. Siihen on olemassa omia ohjelmia, mutta minä teen seuraavasti: Levylle on formatoitu erillinen video-osio, jonka tyhjennän aina aloittaessani uutta työtä. Jos homma jää jostakin syystä kesken, siirrän valmiit pätkät takaisin nauhalle, tyhjennän levyn ja haen ne taas nauhalta, kun on niiden aika.

Pikkutiedostot, joita kirjoitetaan ja pyyhitään koko ajan sekoittavat levyn ja sen nopeus voi pudota puoleen alkuperäisestä, allekin, jos se alkaa täyttyä. Tällaisia tiedostoja ovat lähinnä käyttöjärjestelmän ja nettiselaimen tekemät talletukset. Ne on syytä pitää poissa videolevyltä, kokonaan erillisellä levyllä tai ainakin eri osiossa.

FireWire-kotelossa myydään samoja IDE-levyjä, eikä niiden nopeus siitä kasva. Joihinkin tietokoneisiin on kuitenkin kätevämpi liittää ulkoinen FireWire. Silloin tietokoneen liitännän on oltava standardin mukainen, mitä vanhemmat editointikortit eivät olleet. Myös pelkkiä koteloita on kaupan vähän päälle tuhannen markan hintaan. Kannettavaan koneeseen tuollainen voisi olla asiallinen laajennus. USB ei riitä videolevyn liitännäksi.

Jos nyt kuitenkin joudut sinnittelemään liian pienellä kovalevyllä, kannattaa tutustua uutispalstaani vuoden takaa 4.9.99. Siellä kerroin, miten videon voi siirtää nauhalle osissa noin 1/25 sekunnin tarkkuudella.

-------------------------------------------------------

1.9.00

Canon

tekee oman

editointiohjelman

Canon tuo markkinoille jo tässä kuussa aloittelijoille tarkoitetun videon editointiohjelman Canon Video Home Edition. "Digitaalista videonkäsittelyä massoille" on Canonin teemana. Ohjelma tulee maksamaan $50 ja todennäköisesti sen saa kameran ostaessaan.

Tarkempia yksityiskohtia ei ole, joten saattaa olla, että se esim. käsittelee vain DV:tä pienempiä kuvakokoja tai on muulla tavoin rajoittunut. Aika näyttää, tässä tapauksessa jo lähitulevaisuus. Esittelyteksti kuitenkin lupaa monenlaista hyvää ja helppoa toimintoa. Ohjelman pitäisi toimia sekä Macissa että Windowsin eri versioissa 95-2000.

-------------------------------------------------------

 

 

 

 

Vanhojen uutisten sisällysluettelo löytyy täältä

 

Elokuu 2000

Sitä vanhemmat

 

 

 

 

| email: kunto@iki.fi | etusivu | DV-uutiset | DV-sivusto|

 

 

D