helposti muistettava ja pysyvä bookmark:

www.iki.fi/dv/

  .
DV-uutisarkisto 1.4 - 28.4. 2000

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

DV-uutiset

 

 

email: dv@iki.fi

 

************************************************************

28.4.2000

VAPPU lähestyy, hullutelkaa kameroillanne !

Videokameralla voi kuvata myös pystykuvia, tai päällään (päissään) seisovia. Kulmittain kulkevat ovat oiva vappukohde.

Vappunenää voi lähestyä nopeasti kameralla ja nyt myös huojuvat kuvat sallitaan. Suojalasi (UV-suodin) objektiivin edessä suojaa monilta roiskeilta. Sellainen saattaisi löytyä valokuvausliikkeestä sinunkin kierteillesi sopivana.

Parhaita vapputuotoksia voisi mennä esittämään vaikka tutun kapakan jättiscreenillä jääkiekkokisojen väli- tai alkupaloina.

------------------------------------------------------

27.4.00

 

USB 2.0

ei uhkaa

FireWireä

Intel julkisti vihdoin tietoja suunnittelemastaan parannetusta USB-liitännästä. Se tulee olemaan 40 kertaa nopeampi kuin nykyinen USB ja (tietysti) hitusen nopeampi kuin FireWire.

Lohduttavaa meidän kannaltamme on, että edes Intel ei kuvittele sitä digitaalivideon käsittelyyn, vaan toteaa, että kameroissa ja kotielektroniikassa on jo FireWire-liitännät. USB jää PC-laitteiden liitännäksi. Lohduttavaa on myös, että nykyiset USB-laitteet toimivat uusissa liittimissä, mutta vain nykyisellä nopeudellaan.

Uusia liittimiä ja lisälaitteita alkaa tulla markkinoille vasta joskus ensi vuonna.

------------------------------------------------------

25.4.00

FreeDV,

ilmaista editointia

 

 

 

 

 

EditDV

nyt myös

DVRaptor-kortille

Digital Origin (DO) ja uusi yhteenliittymä iCanStream on julkaissut ilmaisen PC-editointiohjelman digitaalivideolle. Sen saa imuroida verkosta.

Jos FireWire-liitäntäsi on uuden OHCI-normin mukainen (harvat vielä ovat) ja käyttöjärjestelmäsi on Win98SE tai 2000 sekä Pentiumisi vähintään 400mHz, kannattaa kokeilla. Rajoitukset tosin ovat melkoiset. Ilmaisohjelmalla voi tehdä enintään 3 minuutin videon kahdestatoista kuvasta, eikä sitä voi palauttaa kameralle, vaan tallettaa levylle esim. verkkolevitystä varten. FreeDV:n voi helposti päivittää IntroDV:ksi ($79), jolloin monet rajoitukset poistuvat.

Samainen DO on julkaissut OHCI-normin DV-kortin MotoDV Express, joka lehdistötiedotteen mukaan maksaisi $99, mutta vielä sitä ei näkynyt edes yhtiön omassa nettikaupassa. Canonin myyntiverkoston pitäisi hoitaa Digital Originin tuotteiden jakelu Euroopassa.

Hyviä uutisia Raptorin DV-kortin omistajille. EditDV, hieno editointisofta on nyt sovitettu myös Raptorin kortille, joten Premierelle löytyy vaihtoehtoja. Tutustumistarjous näkyi olevan $199. Kuukaudeksi ohjelmaa voi kokeilla ilmaiseksi kuka tahansa.

------------------------------------------------------

22.4.2000

Pääsiäistä, hyvää sellaista !!

Älkää säästelkö DV-nauhaa. Se on halpaa. Alle markan minuutti. Säästämistä kadutte kuitenkin myöhemmin yrittäessänne editoida otoksista järkevän videon.

Vielä yksi vinkki: Menkää lähelle. Nykyajan kamerat sallivat lähikuvauksen jopa muutaman millimetrin päästä. Kevään kukat, pajunkissat, rairuoho, maalatut munat... pääsiäisaiheita on riittämiin. Nauttikaa kuvauksesta. Sillä voi tehdä ihmeitä.

------------------------------------------------------

19.4.00

Perjantaina pokkaavat suomalaiset palkintoja arvokkaassa seurassa. Missoulan luontofilmien festivaalilla Montanassa, Kalliovuorten kupeessa palkitaan BBC:n Turner-TV:n yms. suuren budjetin tuotantojen seurassa Pikku Kakkoseen tehty "Tsirlips"-lintusarja, sen Koskikaraa esittelevä osa. Se voitti useita palkintoja, mm parhaan lastenohjelman.

Sarja on Tamperelaisen Kari Hautasen DV-kameroilla kuvaama ja Jari Sirniön toimittama. Siinä on 30 muutaman minuutin osaa eri linnuista. Suurin osa äänestä on lisätty leikkausvaiheessa. Kuvatessa äänitettyä on ehkä vain 10%, arveli Jari. Äänityöt on tehnyt TV2:n äänisuunnittelija Pertti Moberg. Sarjaa esitetään torstaisin Pikku Kakkosessa.

Hautasen Kari on tehnyt paljon muutakin luontokuvaa Pikku Kakkoseen, mm. ötököistä ja kukista. Hän kuvaa Sony VX1000 ja Canon XL1 kameroilla.

------------------------------------------------------

17.4.00

Oppia olisi tarjolla!

Luontokuva-Akatemia järjestää koko kesän kursseja Ranualla entisen lomakylän maisemissa. Kesäkuun alussa 2-4.6. on tarjolla myös videokuvaus- ja luontoäänityskurssi. Molemmillekin voi osallistua yhtä-aikaa. Käytössä ovat hyvät opettajat sekä DV-kameroita ja eri tasoisia mikrofoneja. Majoituksineen ja ruokineen kurssi maksaa 1200:- ensikertalaisille, seuralaislle ja vanhoille konkareille hinta on 1000:-

Kurssiohjelmat löytyvät netistä ja ilmoittautumisia ottaa vastaan Selänteen Matti puhelimessa 03-3445 055. Hän myös myy tarvittaessa laajakulma- ja telelisäkkeen kameraasi.

------------------------------------------------------

16.4.00

Las Vegasissa päättyivät juuri NAB-messut. Pari vuotta sitten käväisin itsekin toteamassa näiden suurimpien radio- ja TV-messujen valtavuuden ja Vegasin mielettömyyden.

Tämän vuoden uutiset kertovat esimerkiksi, että Apple on ostanut Astarten DVD-kehitysteamin ja aikoo ilmeisesti panostaa tosissaan DVD:n tuotantoon.

Pinnacle ja Apple julkistivat ensimmäisen pöytäkoneessa toimivan kompressoimatonta yleisradiotasoista ja teräväpiirto-TV:n (High Definition, HD) signaalia käsittelevän editointilaitteiston. Sen ytimenä on Macintosh G4 ja Pinnaclen kortti sekä FinalCutPron uusi, syksyllä ilmestyvä reaaliaikaohjelmisto.

Tämän jälkeen DV:n pyörittäminen lienee lasten leikkiä, jos kerran pystytään käsittelemään 5-30 kertaa isompaakin kuvaa reaaliajassa. Normaalivideolle laitteiston kokonaishinnaksi ilmoitetaan $10.000, HD-versio $30.000. Amerikassa ollaan siirtymässä uuteen digitaaliseen lähetysjärjestelmään ja sen osana yhtiöiden tulee lähettää myös teräväpiirtosignaalia.

------------------------------------------------------

13.4.00 Uusimmassa Macmaailma-lehdessä 3/2000 on esitelty iMovie editointiohjelma ja sen käyttö iMacDV:ssä. Tätä valmista DV-editointiasemaa tietokoneineen, monitoreineen ja softineen saa noin yhdeksän tonnin hintaan.

------------------------------------------------------

12.4.00

 

Varokaa sittenkin vieraita nauhamerkkejä !!

Olin tänään itse todistamassa Yleisradion DV-seminaarissa miten yksi Panasonicin kasetti tukki aiemmin Sonyilla syötetyn nauhurin päät. Kuvaa ei kerta kaikkiaan tullut, ei mitään. Samaa ilmiötä oli kyseisellä editointinauhurilla tapahtunut ennenkin.

Ohje yhdessä nauhamerkissä pysymisestä taitaa olla viisainta pitää mielessä edelleen. Kumpikaan merkki ei ole toista parempi. Niiden voiteluaineet vain ovat erilaisia.

Varmuutta asiasta minulla ei ole, mutta huhut kertovat, että TDK ja Canon, ehkä myös Maxell olisivat Panasonicin valmistetta. JVC ei suosittele Sonyn nauhoja, joten sekin kallistuu edelliseen leiriin. Onko kenelläkään tarkempaa tietoa?

Paikalla ollut huoltomies neuvoi pika-apuna, ellei puhdistuskasettia ole, kelaamaan nauhan alkuun ja tekemään nauhan latauksen ja poiston viisi kertaa. Nyt se auttoi vain osittain, osa kuvasta alkoi liikkua, osa jähmettyi. Puhdistuskasetti selvitti tilanteen. Hankkikaa ajoissa puhdistuskasetti. Se pitää ehkä tilata, mutta kodikoneliikkeenne pystyy sen hankkimaan.

------------------------------------------------------

6.4.00

 

 

Toinen taistelupari painii jo samassa sarjassa.

Tässä näet kaksi DV-kameraa. Toinen painaa 8 kertaa enemmän ja maksaa noin 4 kertaa enemmän. Kumpi on parempi?. Tällaisia kysymyksiä minulle esitetään lähes päivittäin.

Riippuu käyttötarkoituksesta ja budjetista. Isommassa, JVC DV500 kamerassa on tietysti tukevammat liittimet, enemmän käyttösäätimiä erityisesti äänen säätöön ja huikeasti parempi etsin, mustavalkoinen. Pienemmässä, Panasonic EZ30:ssa (sama kuin DX100) taas on automaattitarkennus, parempi ääni automaatilla, värillinen sivumonitori ja kokoa ja hintaakin joku voisi pitää etuina.

Ei ole yksiselitteisesti parempaa kameraa, on vain eri käyttäjille sopivampia tai vähemmän sopivia.

Kun sattui niin mukavasti, että sain käsiini yhtä aikaa näiden lisäksi vielä Canon XM1:n, joka asettuu näiden väliin, tosin vain vähän Panasonicia isompana ja kalliimpana, suoritin pikavertailun.

Objektiivit ovat eri mittaisia, mutta kuvakulma on lähes sama kaikissa. CCD-kennot siis ovat eri kokoisia. Kaikissa niitä on 3kpl. Värivirheitä tekevät kaikki, mutta ei häiritsevää, jos ei tarvitse leikata niitä sekaisin. Vanhaa valokuvaajaa miellyttävät monet Canonin säätimet ja ominaisuudet. JVC taas on "oikea kamera", tosin puolta kevyempi kuin ne joilla kameramiehenä kuvasin joitakin vuosia sitten. Se on tarkoitettu selvästi erilaiseen käyttöön kuin nämä muut. Panasonic on ollut oma valintani vapaa-ajan kameraksi jo parin vuoden ajan. Ole tässä sitten puolueeton. Yritän kuitenkin.

Kuvan laadun vertailu oli yllätys - minullekin. Eroja oli erittäin vaikea havaita. Isompi, "oikealla" objektiivilla varustettu ja käsin tarkennettava kamera ei ollutkaan millään tavalla parempi kuin muut. Ei kyllä huonompikaan. Useimmissa testeissä Panasonic oli lievästi kärjessä, mutta muillakin on hyvät puolensa. Canonin terävyys on ehkä eniten teknisesti tehtyä, mikä näkyy kontrastisissa kohteissa ja esimerkiksi painetussa tekstissä outoina ääriviivoina. Panasonicilla ääriviiva tulee vaakaviivan yläpuolelle. Kohteissa, joissa on vaihtelevia sävyjä ilman teräviä linjoja Canonin kuva näyttää parhaalta. Yleisarviona voi kuitenkin sanoa, että kaikki kamerat ovat kuvan laadultaan yhtä hyviä.

Etsinkuva on JVC:ssä mustavalkoinen ja selvästi muita terävämpi, melkein parempi kuin lopullinen kuva. Siitä näkyi hieman enemmän kuin nauhalle tuli, mikä on hyvä, jos sen tietää. Canonin etsin (sivumonitori) taas oli vajaa, kuvaan tuli sellaista, mitä en ollut sinne aikonut. Voi olla että nämä olivat yksilövikoja, sillä tutkin vain yhden kutakin merkkiä. Panasonicin monitorissa näkyy se, mitä oikein säädetyssä TV:ssäkin.

Aivan oikein, jotakin puuttuu joukosta. Markkinoilla olevista 3-kennoisista Sonyn TRV900 ei juuri tähän testiin joutanut, mutta olen sitä aikaisemmin vertaillut Panasonicin kanssa. TRV900:n kuva vaikuttaa äkkiä katsoen ryhmän terävimmältä, mutta terävyys on sähköistä laatua, yksityiskohtia siitä ei löydy enempää kuin muista. Reunat vain on terävöitetty. Useimmat tapaamani TRV900:t tekevät hieman sinisävyistä kuvaa. Taaskaan virhe ei haittaa jos käyttää vain yhtä kameraa. En kuitenkaan sanoisi sitäkään ryhmän parhaaksi. Tasapeli, makuasia, riippuu käyttötarkoituksesta. Analoginen IN on TRV900:n suuri plussa joillekin. Muihin merkkeihin se on vasta tulossa 2000-mallistossa.

Canonin XL1 on myös edelleen ostettavissa. Mielestäni sekin sijoittuu samalle viivalle muiden 3CCD-kameroiden kanssa. Terävyys ei ole huippuluokkaa, vaan suunnilleen samaa kuin muutkin, mutta monipuolinen se on - ja omaperäinen. Ominaisuuksiltaan ja liitännöiltään se sijoittuu lähimmäksi JVC:n mallia.

Kameran koko ja muoto vaikuttavat kuvaustapaan. JVC DV500 on omiaan jalustalta työskentelyyn, haastatteluihin, huolellisempaan äänityöhön ja harkitumpaan kuvan tekoon. Pikkukameroiden kanssa pyyhältäville on kuitenkin lohdullista tietää, ettei isompi koko sinänsä tarkoita parempaa laatua. Laatu on tehtävä ammattitaidolla ja oman välineen hallinnalla.

------------------------------------------------------

01.04.2000

Tämä ei ole aprillijuttu.

Alla näet maiseman kotipihaltani sellaisena kuin sen voi kuvata videokamerallani zoomi laajimmassa asennossaan.

Tässä taas sama maisema samoilla asetuksilla samasta paikasta. Lisäsin vain laajakulmalisäkkeen.

Kuvia voi katsoa tarkemmin isommassa koossa niitä klikaten. Terävyyttä ei ole mitenkään korjattu ja jpg-tallennus on huonointa lajia.

Lisää aiheesta maaliskuussa....

------------------------------------------------------

 

Vanhat uutiset, sisällysluettelo

------------------

 

Maaliskuu 2000

Kerro lyhyesti

DVCAM PD150 on VX2000-mallin rinnakkaismalli

Laajakulmalisäkkeistä paljon juttua

 

Helmikuu 2000

Talvikuvaus

Vuoden 2000 kameramallisto paljastuu vähitellen

Kannettava editointiasema

Talvi ja akut

Äänittämisestä useita vinkkejä

 

Tammikuu 2000

Stillikuvia videokameralla

VARO vieraita nauhamerkkejä (ainakin JVC:ssä)

FireWire yleiskatsaus

Käytä Zebraa kirkkauden säätöön

Videokurssi verkossa

2000-luku on digitaalinen (ainakin aluksi)

 

Joulukuu 1999

Pyro editointikortti, asennuskokemuksia monessakin paikassa

Ääniongelmista

Kameran vaikutuksesta kuvausasentoon

Kuvaa onnistuneesti ilotulitus

Malesian ja kaukoidän kamerakaupoista

Kootut valituspuheenvuorot, mm Digital8 ääni

 

Marraskuu

Käytä jalustaa, tee hernepussi, Puolinopeus - ei hyvä, Hongkongin hinnat, Varo DV-kaapelia, DeFragmentoi kovalevysi, Pohjaa nauhasi, DV-myytit

Lokakuu

DVD, Asus Firewire-emolevy, Sony VAIO, iMAC DV, "kaikki yhdessä" editointiasema, Canon XM1, DV-IN PC-ohjelmalla eri kameroihin

Syyskuu

DV-kuvakoko, Varo kosteita kelejä, Digital8 laadusta, DV - VHS vertailu, Firewire ja Ultra160 kovalevyt, Kromakey, Kuvataso ja sävyasteikko, G4 - Applen "supercomputer"

............... ja paljon muutakin

Elokuu

Progressive scan ja megapixelikamera Sony PC100, Ilmainen leikkausohjelma QuickTime Player, Digitaalisärö on äänelle vaarallista,

Minidisk äänittäjän apuvälineeksi, Testipalkkeja ja oskilloskooppi Macille,

DV-IN muunnos kameroille tehdään nykyisin tietokoneohjelmalla,

IDE kovalevy riittää editointiin.

 

 

 

 

| email: kunto@iki.fi | etusivu | DV-uutiset | DV-sivusto|

 

 

D