Takaisin DV-sivulle

 

Onko DigitaaliVideon leikkaus vaikeaa?

 

 
 

 

Varmasti ei, jos laitteisto on kunnossa.

Seuraavalla sivulla on kuva EditDV-ohjelman työskentelyikkunasta. Se on isohko, 150 kilotavua. Pienemmästä ei oikein saanut selvää.

Selitykset ovat ison kuvan alla. Kannattaa ehkä tallettaa kuva ja sivu omalle kovalevylle, jos aihe kiinnostaa. Työskentelytapa on useimmissa ohjelmissa saman tapainen, vaikka symbolit ja nimitykset vaihtelevat.

Perusperiaate on kuitenkin äärimmäisen yksinkertainen. Tietokoneelle tuodut videopätkät vedetään ohjelman "koriin" (Bin, vasen laita), josta niitä vedetään yksi kerrallaan Source-ikkunaan. Tässäkin kuvassa näkyvää leikkauspainiketta (oranssi nuoli) painamalla valittu osa videopätkästä leikkaantuu valmiiseen videoon, sen loppuun, ellei muuta valintaa ole tehty. Valintamahdollisuuksia sitten on hämmennyksiin asti, mutta sehän on tarpeen homman edistyessä. Kuvia ja ääniä voi katsella ja kuunnella tai kelata hiirellä. Valintoja voi tehdä eri kanaville, jotka sitten yhdistetään videota katsellessa tai takaisin nauhalle siirrettäessä.

Keskityn siis tässä vain yhteen, parhaiten tuntemaani leikkausohjelmaan, EditDV, jonka hankin Radiuksen (nyk. Digital Origin) DV-kortin seuraksi heti sen ilmestyttyä. Radiuksen kortti oli ensimmäinen aito DV-liitäntäkortti, jonka löysin vuonna -97. Näin ne valinnat menevät. Myöhemmin on tullut leegio niin kortteja kuin ohjelmiakin, mutta en ole nähnyt mitään syytä vaihtaa - vielä.

Moniin muihin kortteihin on paketoitu Adoben Premiere leikkausohjelmana tai sitten jokin valmistajan oma ohjelma. Premiere on vanha ja monipuolinen ohjelma, jolla on jo vuosia tehty kotivideosta digitoituja yleensä pienempiä ja heikkotasoisempia koosteita kuin DV. Monipuolisuus on Premierelle myös painolasti, samoin sen ikä. Uudet yrittäjät ovat voineet keskittyä vain yhteen videoformaattiin ja palvella sitä hyvin. Premierekin on uudistumassa, ja sillä editointi sujuu kunhan ohjelman opettelee. Tarkista kuitenkin ennen hankintaa, että se toimii juuri sinun laitteistossasi. Kaikkien korttien materiaalia se ei mukisematta niele. Premieren efektivalikoima ja muiden tekemät lisäohjelmat ovat alalla standardi, jota muut voivat vain kadehtia. Premiereä opetetaan alan oppilaitoksissa ja monilla kursseilla. Se ja Ulead MediaStudio ovat meillä yleisimmät ohjelmat, joihin myös löytyy nopeasti apua muilta käyttäjiltä.

Premieren alkuperäiset suunnittelijat ovat nyt Macromedian kautta siirtyneet Applelle ja se on julkistanut lupaavan tuntuisen uuden ohjelman Final Cut Pro. Se on saatavissa vain uusimpiin Macintosheihin, joissa FireWire-liitäntä on emolevyllä.

Renderöinnistä puheen ollen (renderöinti on editointiohjelman ristivaihtojen, tekstitysten, sävymuutosten yms. efektien viimeistely kovalevylle ennen nauhalle siirtoa) Digital Origin näkyi juuri laittaneen sivuilleen vertailun, jossa todettiin EditDV kaksi kertaa nopeammaksi kuin kilpailija Final Cut. Puolen tunnin videon renderöinti, kun kolmannes siitä oli uudestaan laskettavaa osastoa, kesti yli 2 tuntia. Kilpailijalla se kesti neljä. Tarvittaessa tuon työvaiheen voi jättää vaikka yöllä tehtäväksi, kunhan riittävästi levytilaa on tarjolla.

Nyt kuitenkin EditDV:n ruutukaappaukseen:

 
     

| etusivu | Intia | | kamera | kuvaus | editointi | stillikuvat | valkobalanssi | varoitus | DV-uutiset |