Takaisin DV-sivulle

 

 

 

Editoidaanpa digitaalivideota kotona (tai töissä)

Tämän sivun ohjeet keskittyvät MiniDV:n, ei 2001 ilmestyneen MicroMV-tyyppisen videon tekoon.

 

 

Onko videon leikkaus vaikeaa?

 

 

Kamera sinulla jo on ja siinä DV-liitin (FireWire, Sonylla i-link, IEEE-1394)

Ehkä sinulla on jo tietokonekin.

Siis mitä vielä tarvitaan?

Parhaassa tapauksessa vain kaapeli näiden väliin.

Tuo onnistuu vain, jos satut omistamaan Applen pöytäkoneen, kannettavan tai iMacin, Sony Vaion tai työaseman, jossa liitännät ovat vakiona. Vuoden 2000 syksyllä vihdoin alkaa ilmestyä PC-koneita, joissa on myös IEE-1394 liitäntä. Ainakin Dell ja Compaq ovat liittyneet rintamaan. Editointisoftaa on saanut ajoittain ilmaiseksikin rajoitettuja kokeiluversioita.

Applen koneissa siis on kaikissa (v 2001) FireWire-liitännät vakiona ja ilmainen iMovie2 editointiohjelma mukana. Sen käytön on sanottu olevan niin helppoa, ettei ohjekirjaa tarvita, vain sähköiset ohjeet ruudussa. Itselläni oli kuitenkin vaikeuksia ohjelman kanssa, koska olin tottunut tyystin toisenlaiseen editointitapaan. Siksi kirjoitin muutaman päivän tutustumisen jälkeen parin sivun ohjeet ja tärkeimmät näppäinlyhenteet, jos vaikka sinullakin olisi asennoitumisvaikeuksia. iMovie-ohjeet löytyvät täältä.

 

DV-kortti  

Yleensä asia ei ole näin mutkatonta, vaan DV-liitäntä eli tuo IEEE 1394 on hankittava kortilla tietokoneen sisään. Valmistajia on useita, ja kauppiaita myös. 2002-luvulle tultaessa halvimmat PC-kortit ovat jo alle 50€.

Useimmat editointiohjelmat toimivat aluksi vain määrätyn Firewirekortin kanssa. DV-liitännän ajurit eivät ole vielä niin vakiintuneita, että ohjelmia ja kortteja/liitäntöjä voisi vapaasti vaihdella. Kohta tällainen sekaannus on historiaa, toivoisin. 2000-luvulla PC:ssä on alkanut yleistyä ns. OHCI-standardin mukainen liitäntä, johon voi kameran lisäksi liittää myös muita lisälaitteita kutan kovalevyjä ja skannereita yms. Sellainen kannattaa nyt hankkia. 2001 myös Premiere 6 siirtyi tähän OHCI-rintamaan.

 

Asennus  

Yleensä kehoitetaan Firewire-kortin asennus jättämään asiantuntijalle. Näin lieneekin viisasta ainakin NT ja Windows-laitteissa. Asensin Macciini kortin itse aivan vaivattomasti tietämättä mitään vaanivista vaaroista ja yhteensopivuusongelmista. Halvan Pyro-kortin tultua markkinoille itse asentaminen on yleistynyt, mutta aivan kaikissa tapauksissa se ei ole onnistunut. Suurin osa ongelmista on IRQ-numeroiden päällekkäisyydestä johtuvia. Apua saa DV-keskusteluareenalta, jossa päivittäin käy monia itse samojen ongelmien kanssa painineita.

 

Kovalevy  

Kovalevytilaa tarvitaan runsaasti, jos aiot tehdä pitkän videon. Tietysti voi välillä siirrellä valmista tavaraa takaisin nauhalle, mutta oma hankaluutensa siinä on. DV-materiaalin laadusta ei tingitä, vaan se on aina TV-laatua. Tämä vaatii noin 220Mt/minuutti, jolloin 10 gigan levylle mahtuu noin 40 minuuttia videota. Kun materiaalia on aina runsaammin kuin valmista tavaraa, voisi sanoa, että 10 Gigaiselle voisi tehdä oikein tarkasti valikoiden puolituntisen videon. Se olisi kyllä työlästä. Jos tekee jutun suorilla leikkauksilla, ohjelma tekee vain leikkauslistan ja toistaa sen mukaan videon kovalevyltä. Se ei vie lisätilaa. Ristivaihdot, trikit, tekstitykset, värin korjaus yms. muokataan uudestaan ja talletetaan levylle, joten se vaatii heti lisää kovalevytilaa.

Onneksi levytila on nykyisin halpaa. Kesällä -99 maksoi IDE-levy alle satasen Giga ja vakiokoko oli 17 Gigaa. Vuotta myöhemmin hinnat olivat puolittuneet ja koot kasvaneet. Kehitys jatkuu edelleen samaan suuntaan. Nyt puhutaan jo yli 100 Gigaisista. Myös FireWire-liitäntäisiä levyjä on markkinoilla, mutta niiden hinnat ovat vielä kalliimpia kuin IDE-levyjen. Ne eivät toimi kaikkien FireWire-korttien kanssa, vaan vaativat uuden OHCI-standardin liitännän.

 

IDE / SCSI ??  

Levyjen nopeudesta on kiistelty vuosikausia. Ammattilaiset ovat pitäneet vain SCSI-levyjä arvossa. Tilanne on muuttunut. IDE-levyt (ATA, UDMA), ainakin isommat riittävät DV:n tarvitsemaan 3.6Mt sekunnissa kirjoitusvauhtiin. Olen käyttänyt aivan vakiolevyjä Maceissani, ja kaikki ovat kelvanneet. Virheitä ei ole tullut, kunhan levyt eivät ole aivan sekaisin. Tyhjänä niiden kirjoitusnopeudet ovat n. 7-9 Mt/s. Suuremmilla levyillä vauhti voi olla jo 40 Mt/s. Siitä ei ole muuta varsinaista hyötyä kuin joustavampi toisto tietokonemonitorissa. Liiasta vauhdista voi olla harmiakin. Katso varoitukset-sivu.

 

RT-kortit

 

 

 

 

 

 

Netti, romppu?

 

On myös kalliimpia kortteja, joissa esimerkiksi on monitorille ulostulo ja reaaliaikaiset kuvaefektit. Halvoissa laitteistoissa kuva muodostetaan tietokonemonitorille pieneen ikkunaan softan avulla ja se saattaa olla huonolaatuinen tai nykivä, ellei koneen teho riitä. Kuvan voi kytkeä DV-kaapelilla kameran kautta reaaliaikaisesti vaikkapa TV-ruutuun. Tällöin ei pienistä ikkunoista ja nykivästä toistosta tarvitse kärsiä. Kalliimmissa ratkaisuissa toimintaa on nopeutettu kortin avulla. Halvoissa efektit tehdään jälkikäteen "renderöiden", mikä voi viedä huomattavasti aikaa, mutta laadusta ei taaskaan tingitä, vain käyttömukavuudesta. RealTime-korteissa vaatimukset kovalevylle ovat suuremmat, usein tarvitaan RAID tms. erikoisvarustelua.

Tietysti videosta voi tehdä huonompilaatuisen version nettiä tai romppua varten. Silloin pienennetään kokoa, vähennetään kuvataajuutta ja värejä. Tilantarve voi kutistua alle prosenttiin (jopa 1/1000) alkuperäisestä. Tuloksena on "postimerkin kokoinen" nykivä video, josta kuitenkin saa vielä selvän. Useimmilla DV-korteilla käsitellään vain digitaalivideota. Vanhempia nauhoja niillä ei saa tietokoneeseen, sillä nehän eivät digitoi, ainoastaan siirtävät bitit nauhalta levylle. Analogiseen videoon on käytettävä muita keinoja, jos sellaista haluaa sekoittaa uuden digitaalisen joukkoon.

 

Kannettavaa

editointia ?

 

Ensimmäiset kannettavat editointiasemat ovat tulleet myös "kotikoneisiin". Sonylla on VAIO-merkkisiä kannettavia tietokoneita, joissa on Firewire liitäntä, ja Applen Powerbookeissa ja iBookeissa se on vakiona. Editointi niillä sujuu joustavasti. Sonyn maahantuonnista en tiedä, mutta Macintoshia on markkinoilla alkaen n. 1300€.

Seuraavan sukupolven tietokoneissa Firewire on vakioliitäntä, ja kortit ovat historiaa. Macin lisäksi joissakin Windows työasemissa liitäntä jo on. Tietokoneen ostoa harkitessasi: Vaadi IEEE 1394-liitäntä. Siitä on tulevaisuudessa tuntuvaa etua sinulle.

Lisää videoeditoinnista ja EditDV-ohjelmasta

iMovie 2 pikaohjeet

| etusivu | Intia | | kamera | kuvaus | editointi | stillikuvat | valkobalanssi | varoitus | DV-uutiset |