helposti muistettava ja pysyvä bookmark:

www.iki.fi/dv/news

  ...
DV-uutisarkisto 1.10 - 31.10. 2000

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

DV-sivuston etusivulle

DV-keskustelu

DV-linkkilista

email: dv@iki.fi

************************************************************

  31.10.2000  

DV-kameroilla kuvattu sarja "Tammelantori" on taas tänään nähtävissä TV2:ssa klo 18.35 (lisätietoja 22.10 uutisissa)

En ota kantaa itse juttuun, mutta DV-tekniikan kelvollisuudesta voisi keskustella. Kuvahan on terävää, varsinkin lähikuvat. Laajemmat kokonaisuudet eivät aina näytä niin hyviltä. Äänet eivät aina kuulu, vaikka päähenkilöillä on usein langaton mikki ja kameran päällä on suuntaava mikrofoni. Kuvien väribalanssit ovat yleensä oikein, onhan tekijöinä ammattimiehiä.

Sävyissä sitten tulee esiin DV:n (ja automaatin) aiheuttamat ongelmat. Kuva on vaaleaa ja kirkkaimmat osat "palavat puhki" hyvin usein. Ne menevät täysin sävyttömäksi. Käsisäädöllä voisi auttaa asiaa, mutta jos kuva liikkuu koko ajan, ei käsisäätö ole mahdollista näillä työkaluilla. Paras ratkaisu olisi automaatin säätömahdollisuus, talletettavat käyttäjän asetukset. Niitä on vasta aivan muutamassa kalleimmassa kamerassa. Jos sävyä säätäisi aukon verran tummemmaksi koko matkalta, jälki näyttäisi täyteläisemmältä - ja ammattimaisemmalta.

Toisaalta, tuollainen "amatööri-look" voi olla tavoitteena ja sillä voidaan saada jonkinmoinen aitouden ja uskottavuuden illuusio.

Kommentteja vastaanotetaan.

-------------------------------------------------------

29.10.00

 

Panasonic EZ50 ?

Muistutus näin talviajan alkajaisiksi: Kylmyys ja kosteus voivat tuhota videokamerasi kuvarummun. Ohjeita sen välttämiseksi kirjoitin vuosi sitten 24.9.99 uutisissa, joten lukekaa sieltä.

Panasonicin uutuuskamerasta tihkuu lisätietoa. Amerikan markkinoille se on luvassa jouluksi ja tyyppinumero lienee EZ50 tai DX300. Ulkonäkö on entinen EZ30 / DX100-tyyppinen, hyvin ergonomiseksi todettu, mitäpä sitä muuttamaan. Objektiivin reunasta pystyy isommasta kuvasta lukemaan Leica Dicomar ja sen koko on vähän kasvanut.

Muutkin ominaisuudet vaikuttavat paperilla loistavilta, mutta niinhän ne muillakin merkeillä ovat ennen markkinoille tuloa. Joku pieni käytännön seikka on sitten aiheuttanut pettymystä ja hälinää netissä, ei välttämättä käyttäjissä.

Lisäys 31.10. Mikko viestitti löytäneensä lähimyymälästään Panasonicin "Kodintekniikka 2000"-esitteen, ja siinä kamera on nimetty NV-MX300. Hyllyssä sitä ei kuitenkaan vielä ollut. Lisää ominaisuuksista oli 27.9. uutisissa.

-------------------------------------------------------

26.10.00 Ruotsissa asuva lukijamme kertoi, että siellä aletaan myydä Pyron mukana tulleen editointiohjelman, Media Studio VE:n päivityksiä täyteen Pro-versioon. Hinta ei ollut vielä tiedossa. Uleadin sivuilla niitä myydään lähinnä USA:n markkinoille $200 hintaan. Kiinnostuneet voivat tutkia itse, mitä lisäominaisuuksia rahalla saa.

-------------------------------------------------------

25.10.00

Sonylla on pikku nauhureita, joita se kutsuu "Video-Walkmaneiksi". Niitä on ollut jo HI8-formaatille ja miniDV-malleja on useampiakin. Nyt tulevat myös Digital8-Walkmanit.

Laitteiden hinnat ovat olleet DV-malleille siinä kymppitonnin luokkaa, LCD-näytöllä reilusti yli.

Panasonic on myös tuomassa oman nauhurinsa, mutta ennakkotiedot USA:sta kertovat, että hintakilpailua ei vieläkään synny. Siihen tarvitaan paljon laajempi käyttäjäkunta. Kertokaa siis kavereillekin digitaalivideon eduista, jotta saamme hinnat vähitellen siedettävälle tasolle.

-------------------------------------------------------

23.10.00

Nyt hypitään ajassa taaksepäin, mutta ei voi mitään. Kun olen ottanut periaatteeksi lisätä uusimmat asiat kärkeen, kommentointi vanhoihin on hieman hankalaa.

Jussi kirjoitti ammattilaisille laitteita toimittavan näkökulmasta 11. ja 15.10. käsittelemääni asiaan: "Kuka siirtää kaiken kovalevylle ja kenellä on sellainen määrä levytilaa". Jussin havaintojen mukaan lähes kaikki ammattilaiset, joille hän on myynyt RT-työaseman, siirtävät kaikki otokset kovalevylle, eivätkä juuri valikoi materiaalia etukäteen. Jussi kirjoitti: "Kovalevytila on halpaa kuin saippua nykyään... Esimerkiksi uuden Aleksis Kivi-elokuvan kaikki kuvattu materiaali, ~90h digitoitiin kovalevylle ennen leikkausta."

OK, tuo saattaa olla suuntaus, mutta silläkin uhalla, että voin leimautua kalkkikseksi, minusta on mukavampi -ja paljon halvempi- tapa valita huonot otokset pois etsimällä ne nauhalta kuin kovalevyltä. Jos vaikkapa 10 minuutin pätkässä on keskellä puoli minuuttia käyttökelpoista, löydän sen hetkessä pikakelaamalla nauhaa, mutta editointiohjelman kymmeniin otoksiin jakamasta tiedostoviidakosta hakeminen kestää. Tiedän, että ohjelma voi tehdä ensimmäisestä ruudusta symbolikuvan, mutta ensimmäinen ruutu ei useinkaan kerro otoksen todellista sisältöä. Kuva lähtee yhdestä paikasta, siirtyy toiseen ja siinä välillä on se helmi, jota etsin.

No, kukin tekee mieltymystensä mukaan, ja hankkii tallennustilaa kulloisenkin "saippuan hinnan" ohjailemana.

Tarkkasilmäinen havaitsi Jussin mailista kotimaisen elokuvan materiaalikulutuksen. 90 tuntia elokuvaan tarkoittaa 50-60-kertaista materiaalimäärää.

-------------------------------------------------------

22.10.2000

Tiistaina alkaa TV2:ssa uusi "dokumenttisarja", docu-soap, "Tammelantori". Koko sarja on kuvattu pienillä DV-kameroilla (Canon XM1) lisämikrofoneilla varustettuna. DV-materiaalia kului kolmisensataa kasettia, joista valmista sarjaa syntyy kuusi tuntia.

Esitysaika on siis tiistaisin 18.35, TV2

-------------------------------------------------------

20.10.00

Nevavuoren Jari kertoi jo jokin aika sitten keskusteluareenalla, että FireWire-kaapelein ja liittimin on mahdollista rakentaa verkko tietokoneiden välille.

Idea on kaupallistunut ja FireNet-verkkoa myydään jo ainakin Ruotsissa, missä sitä saa 850 kruunun hintaan. Sitä kehutaan yksinkertaisemmaksi kuin Ethernet-verkkoa, koska keskittimiä yms. ei tarvita. Vain FireWire-kaapeli koneesta toiseen sekä sopiva softa.

Suomessa en ole tuotetta havainnut, mutta eipä täällä myydä näkyvästi FireWire-liittimillä varustettuja PC-tietokoneitakaan. Toista tuotetta olen alalta odottanut jo pitkään: Nauhavarmistusta DV-nauhalle. Liitännät ja nauhurit meillä olisi, mutta kopiointisofta puuttuu.

-------------------------------------------------------

16.10.00

Jari Vaasasta kertoi Adstechin sivuilta löytyvän apuohjelma, jolla saa Pyro-kortin kautta kuvan nettiin reaaliajassa helposti. Kamera pitää tietysti olla kytketty ja päällä, mutta kasetin voi poistaa, jottei kuvarumpu pyöri.

Ohjelma löytyy täältä ja Jarin kokeilusivut, joilla kuvaa on nähtävissä osoitteesta http://195.197.224.27/guest.htm

Käykää ihmettelemässä. Palvelin on päivisin muussa käytössä ja yöksi Jari saattaa ottaa sen pois pyörimästä, mutta iltaisin vaasalaista liikennettä pitäisi näkyä. Hyvin runsaan kiinnostuksen vuoksi Jari joutui laittamaan sivulle salasanan, joka löytyy keskustelupalstalta Jarin viestistä. Siis vain tosissaan kiinnostuneille. Tämä kun on hänen kotikoneessaan, jossa on kiinteä yhteys.

-------------------------------------------------------

15.10.00

 

Paljonko pitäisi kuvata?

Kotivideoita tämä asia ei niinkään paljon koske, mutta ammattilaispiireissä yhä keskustellaan, paljonko materiaalia käytettiin verrattuna valmiiseen elokuvaan/ohjelmaan/videoon.

Kun dokumenttielokuvia vielä tehtiin filmille, tekijälle saatettiin antaa vain 2-3 kertainen määrä filmiä, sillä se oli kallista. Tekijät yrittivät sinnitellä sillä, vaikka 5-7 kertaista olisi haluttu.

Videon tultua materiaalin määrä ei enää ollut ratkaiseva kustannustekijä, vaan tinkimään alettiin kuvausajasta. Kasetteja käytettiin jopa kymmenen yhteen valmiiseen. Huippudokumentaristit kuvaavat nykyisin jopa kaksisataa tuntia videota saadakseen vajaan tunnin ohjelman aikaiseksi. Tällaisissa tapauksissa materiaalin läpikäyminen ja parhaiden palojen etsiminen on suurin työ ja siihen on alettu kehitellä apuvälineitä, loggaustyökaluja.

Materiaalin paljous ei sinänsä pelasta videota, mutta kyllä se auttaa, jos laatu vain on pidetty korkeana koko ajan. Paljon tavaraa kerätessä saattaa myös iskeä huolimattomuuden peikko, kun mikään ei enää olekaan korvaamattoman tärkeää.

Kotivideon tekijänkin kannattaisi leikkaamaan ryhtyessään katsoa, että materiaalia on valittavaksi edes 2-3 kertainen määrä. Silloin ei tarvitse aivan kaikkea heiluvaa käyttää. Valmiita videoita katsoessa voisi myös miettiä, miltä tämä näyttäisi, jos leikkaisi puolet pois. Monet häävideot ainakin paranisivat.

-------------------------------------------------------

12.10.00

 

Pinnaclen StudioDV on yksi markkinoiden FireWire-halpiskorteista (n 1400:-). Nyt valmistaja on ilmoittanut tekevänsä kortista plusversion. Näin silläkin pystyy erottamaan ääni- ja kuvaraidat toisistaan ja tekemään kuvitusta vanhan äänen päälle sekä tekemään äänen ristivaihdon. Ilman näitä ominaisuuksia videoeditointi on kyllä alkeellista. Siitä huolimatta monet lehdet ovat valinneet StudioDV:n suosikki-halpiskortikseen. Saahan sillä kaapattua koko kasetin kerralla ja jaettua otoksiin automaattisesti.

Varsinainen uutuus on kuitenkin joukko analogisia- ja MPEG2-ulostulo. Tehdas sanoo, että ne on tehty eurooppalaisia kuluttajia ajatellen, koska näillä ei ole digitaalikameroissaan DV-IN liitintää. Nyt suoraan kortista saa ulos kuvaa vaikka VHS-nauhurille. Eihän tässä mitään uutta ole, mutta ei se kaikkien korttien ominaisuuksiin kuulu. Sisäänmeno on edelleen vain FireWire.

Pinnacle on siis "julkistanut" uuden tuotteen. Tämä merkki ja sen edeltäjä Miro oli ennen kuuluisa julkistuksistaan, joita sai odottaa markkinoille jopa kaksi vuotta. Kaikkia ei tullut koskaan ja kaikki eivät toimineet. Tarkoitus oli vain häiritä kilpailijoiden kaupankäyntiä. Tilanne lienee muuttunut. Yritysjärjestelyjä ja omistajan vaihdoksia on tapahtunut noiden aikojen jälkeen.

-------------------------------------------------------

11.10.00

 

 

Siirrätkö kaiken kovalevylle?

 

 

Piti heti tuoreeltaan puuttua 23.9. tällä uutispalstalla esiteltyyn Tekniikan Maailman (TM 15/00) juttuun editointikorteista, mutta sitten näköjään tuli muita aiheita.

Jutussa pidettiin isona miinuksena, jos editointikortti/ohjelma ei tunnistanut otosten alkuja ja sillä ei voinut siirtää koko kasettia kerralla kovalevylle. Esim. Pyrosta sanottiin "..otokset on kaapattava yksi kerrallaan, tai niiden alku ja loppu on määriteltävä käsin..." Moni muukin lehti on korostanut juuri tätä ominaisuutta.

En ymmärrä. Kuka haluaa koko kasetin kerralla kovalevylle? Kenellä on niin paljon levytilaa, että sinne mahtuvat kaikki otokset alusta loppuun? Entä niiden selailu, etsintä, lyhentely kovalevyllä?

Omani ja ammattilaisten työskentelymetodi on, että kuvataan paljon, monia ottoja, myös täysin epäonnistuneita. Otosten alussa ja lopussa on usein löysää, kun ei tiedä, milloin toiminta alkaa tai on kokonaan ohi. Osassa on vain ääntä, toisissa kuvaa. Nauha on halpaa ja sitä käytetään moninkertainen, jopa monikymmenkertainen määrä lopulliseen videoon verrattuna.

Käyttöpätkät etsitään nauhalta, mistä ne on kätevä hakea, kun on pikakelaukset, aikakoodit ja muut mukavuudet ja voi katsella täydellä laadulla vaikka telkkarista sohvalla istuen. Osa merkkaa jo kuvaustilanteessa onnistuneet otokset. Vain käyttöpätkät siirretään koneelle, jolloin otoksia jo lyhennellään, turhia osia pois. Joissakin editointiohjelmissa voi kirjoittaa aikakoodeista listan, jonka mukaan ohjelma hakee materiaalin, toisissa pätkät on nyt kaapattava käsin, mutta samalla tehdään aikamoista karsintaa ja levytilakin riittää.

Tällä tavalla TM:n miinus muuttuu plussaksi.

-------------------------------------------------------

10.10.00

 

Ryhtyisinkö DVD-julkaisijaksi?

Tulevaisuuden talletusformaatti DVD on vielä ollut harvojen tekijöiden käsissä. Nyt on merkkejä, että sen teko vähitellen tulisi jokamiehen oikeudeksi.

Esimerkiksi Digital Origin on koonnut paketin DVD-julkaisijalle, EditDVD Publisher, joka sisältää tekemiseen tarvittavat ohjelmat sekä MPEG2- ja FireWire-kortit. Paketin hinta on näin aluksi $1300, siis selvästi aleneva suunta. Paketilla pitäisi voida tehdä myös cDVD:tä eli siirtää tuotos CD-rompulle.

-------------------------------------------------------

5.10.00

 

 

Kamerat

paremmuusjärjestykseen

- vaikka väkisin -

Amerikkalaisella keskusteluareenalla kannettiin hirveästi huolta, kun PC Magazine ei ollutkaan arvostanut heidän suosikkiaan, Sonyn PC5 kameraa parhaaksi pienten DV-kameroiden vertailussaan, vaan toimitus valitsi Panasonicin PV-DV600 mallin.

Selasin netistä löytynyttä lehden artikkelia ja totta vieköön, tässä on omaperäinen tapa laittaa DV-kameroita järjestykseen. Ratkaisevaa saattoi olla, millaista VHS-, netti- tai MPEG-videota näillä kameroilla saa. Hmm... Jos hyvästä DV:stä huononnetaan analoginen (jo kohta historiallinen) VHS ja sen perusteella laitetaan kamerat järjestykseen...

Voi tässä arvioinnissa olla hiven järkeäkin, sillä kuvan pienentäminen ja voimakas pakkaus paljastaa kuvassa olevan kohinan (rakeisuuden / lumisateen) joko kasvattamalla tiedostokokoa tai huonontamalla laatua. Paras nettivideo tai MPEG syntyy siististä, tasaisesta materiaalista, siis jalustalta riittävässä valossa kuvatusta.

Jos kameroiden paremmuusjärjestykseen pistäminen kiinnostaa, lukekaa ihmeessä tämä artikkeli (mikäli sitä vielä säilytetään arkistossa) ja huomaatte, että arvioinnin voi tehdä hyvin monella eri tavalla.

Lehden nettiartikkeli on muuten kuin amerikkalainen TV-ohjelma. Sisällön saat pikku paloissa ja väliin paljon mainoksia.

-------------------------------------------------------

4.10.00

Sonyn Crusoe-kannettava Vaio Picturebook C1 on ilmestynyt Japanin-markkinoille, ja arvatkaapas mitä? FireWire-liitännät niissä tietysti on, ja niitä myydään myös paketteina Sonyn digitaalikameran PC110 kanssa. Varsinainen uutuus on kuitenkin laajakangas-näyttö. Sillä mahtuu paremmin editoimaan ja katsomaan DVD-elokuvia. Kannettavassa on myös oma kamera näytön yläpuolella.

Meille uutuutta saadaan varmaan odottaa joitakin kuukausia.

-------------------------------------------------------

1.10.2000

 

Ruska leviää jo eteläänkin ja se on kuvauksellista aikaa. Tällaista väriloistoa eivät näe ikuisessa kesässä asuvat, joten se talven ohella on erinomainen aihe ulkomaalaisille esiteltäväksi.

Ruskaa voi käyttää "lavasteena" tapahtumien taustalla, mutta kyllä se kelpaa aiheeksi sellaisenaankin. Muista kuitenkin, että videokamera ei toista yhtä paljon kuin silmäsi tai valokuvakamera näkee. Kuvaa mieluummin yksityiskohtia, liikkuvia sellaisia, koska on elävästä kuvasta kysymys. Kamera kuuluu jalustalle ja kohde saa liikkua. Tietysti voit käsivaralta kiertää koko puun ja saada liikkeen aikaiseksi sillä tavoin. Suuria maisemia kuvatessa tulos on usein pettymys, mutta ota etualalle muutama lehti ja pidä se maisema taustalla.

Putoavia lehtiä olisi hyvä saada mukaan syyskuvin. Tikkaat voivat olla hyvä apuväline, ellei puuta ravistelemalla onnistu. Aurinkoinen sää saa ruskan hehkumaan, erityisesti aamu- tai iltavalo. Syysmyrsky on tosi hieno sää videokuvaajalle. Silloin tapahtuu.

-------------------------------------------------------

 

 

Vanhojen uutisten sisällysluettelo löytyy täältä

 

Syyskuu 2000

Elokuu 2000

Sitä vanhemmat

 

 

 

 

| email: kunto@iki.fi | etusivu | DV-uutiset | DV-sivusto|

D