DV-sivuston etusivulle

DV-uutisiin

DV-keskustelu

digivideo.fi etusivu

 

 

Käyttöraportti

Lacie FireWire-kovalevy 60 gigaa

11.8.2001  

 

Kunto Hirvikoski

kunto.hirvikoski@digivideo.org

 

 

Lacie studio drive

FireWire

 

Kyse on FireWire-kovalevystä, tarkemmin ottaen Lacien 60-gigaisesta ulkoisesta asemasta. Alkukesällä 2001 ajauduin tilanteeseen, että kannettavan editointikoneeni kovalevy ei millään riittänyt. Piti välttämättä säilyttää keskeneräisiä juttuja auki, valmiina muutoksiin ja samaan aikaan piti saada uutta materiaalia toisen jutun editointiin. Nauhalle palautus on hyvä ja halpa neuvo, jota olen muillekin jaellut, mutta jos jutussa on ristivaihtoja, tekstejä ja kromakeytä, joiden sisältö voi vielä muuttua, se ei ole kätevä tapa.

Siis kauppaan hankkimaan lisää talletustilaa. Kannettaviin ei vielä saa valtavan kokoisia levyjä, joten ulkoinen asema kuulosti sopivalta, varsinkin kun oli tiedossa, että isoja videotiedostoja pitäisi myös siirrellä koneelta toiselle. Lacie oli juuri julkistanut uudet nopeammat levynsä, joten päätin kokeilla. Myyjä vakuutti, että he saavat uutta sarjaa ennen minun deadlineani, joten tein kaupat. 60 gigaa reilulla kolmella tonnilla maksaa enemmän kuin pöytäkoneen sisäinen IDE, mutta siirrettävyys oli nyt tärkeää.

Levy tuli ajoissa ja laatikossa luki "Fast". Asema asentui suunnilleen kaapeli kiinni ja virrat päälle-menetelmällä. Sen mukana tuli formatointi- ja levynkäsittely-ohjelma. Ja sinne mahtui ja mahtui... No tiedättehän te, että kovalevy ei ole milloinkaan liian, ei edes riittävän iso. Kaikki siis hyvin?

Ei aivan. Kun ensi hädästä oli selvitty ja kaksikin pitkää projektia voi olla kesken yhtäaikaa, aloin hieman tutkia levyä. Mika Laitinen oli laatinut ansiokkaan esittelyn aikaisemmasta mallista Macsanomiin, jossa Mika totesi levyn olevan suunnilleen yhtä nopea kuin hänen Maccinsa sisäinen levy. Tein samantapaisen kopiointikokeen ja tulin samaan lopputulokseen. Hetkinen, tämänhän piti olla "fast". Valmistajan sivuilla lupailtiin nopeudeksi jopa 35MB/s. Editointiohjelmassani on reaaliaikainen näyttö kovalevyn suorituskyvystä. Powerbookin (G3/500) sisäinen levy toimii 35-40MB/s nopeuksilla, mutta tämä Fast Lacie tallettaa videota nauhalta vain noin 11-12MB/s teholla. Sekin riittää, mutta asia kummastutti minua. Olisinko saanut sittenkin vanhan mallin uudessa pakkauksessa.

Sähköpostitse kyselin asiaa ensin myyjältä ja myöhemmin Lacien Suomen edustajalta Mika Sevonilta. Aikaa kului kesälomista johtuen runsaasti ja itsekin lomailin tässä välillä. Lopulta sarjanumeroiden vertailun jälkeen sain Mikalta Tukholman Lacien viestin, jossa hän kertoi heidän tutkimusosastonsa tulokset: “Tests has shown that the drive performs about 12-13MB/sec Write and 28-30MB/sec Read." Ja perään hän vielä lisäsi:" Kyseessä ei siis ole tarra-boost.. ;)".

Okei, tämän kanssa on elettävä. Kirjoitusnopeus on riittävä videon kaappaukseen ja siihenhän minä vain levyä käytän. Itse asiassa 5MB/s riittäisi DV-videolle, joten pelivaraakin on. Lukunopeus vaikuttaa katselukuvan laatuun ja olen kyllä havainnut sen nykivän enemmän kuin sisäiseltä IDE:ltä katsellessa. Vieköhän samanaikainen muu FireWire-toiminta levyltä jotakin pois? Kamerahan on koko ajan katselulaitteena ja liittimiin kytkettynä. En ole tehnyt kokeita, mutta kun levyn suorituskyky jopa ylittää sisäisen levyn kopiointeja tehdessä, ja editoidessa se ei pysty edes tasatulokseen, sillä voi olla jotakin tekemistä.

Olen sittemmin siirrellyt levylle ja sieltä takaisin nauhalle useita tunteja tavaraa. Pisimmät yhtenäiset kaappaukset ja talletukset ovat olleet täyden tunnin mittaisia. Yhtäkään virhettä ei ole tapahtunut. Ei ainuttakaan hukattua ruutua. Kaikki siis hyvin?

Ei aivan. Asema on melko iso, kirkkaan (kauniin?) värinen ja tuulettaa puhisten. Minä kätkin sen nopeasti pöytälaatikkoon, mistä ääni ei kuulu. Mutta ei tuo ole pahinta. Ulkoinen FireWire-asema, ainakin tämä Lacien Studio-drive käyttäytyy tavallaan kuin levyke tai vaihtolevy. Se ilmestyy työpöydälle, kun siihen kytkee sähköt. Sitä voi käsitellä kuin mitä tahansa levyä, mutta sitä ei saa unohtaa, eikä noin vain repiä irti. Se on huolellisen käyttäjän levy. Kerran olen jo saanut koko sisällön tuhottua. Enkä tiedä tarkalleen, miten. Ehkä otin salkkumikroni mukaan sen nukkuessa ja palautin yhteyden levyyn vasta paljon myöhemmin. Ehkä roskakorissa oli jotakin "tulilanka"-levylle kuuluvaa ja tyhjensin sen kaapelin ollessa irti. Varmuudella en muista, enkä halua kokeilla vaihtoehtoja juuri nyt. Levy oli pakko alustaa uudestaan, sillä tietokone ei tunnistanut sitä. Onneksi sillä ei vielä ollut mitään korvaamatonta enkä edes lähtenyt etsimään pelastuskeinoja. Ne voivat olla vähissä näin uudelle tuotteelle.

Levyä ei saa irroittaa esimerkiksi tietokoneen nukkuessa, vaan se on aina ensin poistettava työpöydältä. Jotenkin tulee vanhat levykkeet mieleen, miten niille kirjoitettiin kiivaasti tietoa juuri työpöydältä poistettaessa. Ehkä jostakin samantapaisesta on kysymys. Pari kertaa sain varotuksia ruutuun ja lopulta koneeni jähmettymään, kun kesken editoinnin, levyn kait toistaessa videota irroitin kameran kaapelin. Kriittisessä kohdassa siis jokin muutos muussa FireWire-liikenteessä keskeyttää levyn toiminnan. Ensimmäisellä kerralla menin kalpeaksi, sillä pitkä video oli juuri valmis, ja vain tällä levyllä, kun jähmettyminen tapahtui. Muistin aikaisemman täysformatoinnin. Pakkokäynnistyksen jälkeen levy kuitenkin ilmestyi työpöydälle ja sisältökin oli tallella. Mitä nyt aivan viimeiset muutokset olivat tallettamatta, mutta ne osasin tehdä helposti uudestaan. Toisen kerran sain saman vikailmoituksen ja sen seuraksi jähmettymisen kun ohjelman renderöidessä videota katkaisin kamerasta virran. Nytkään seuraukset eivät olleet tuhoisat, mutta olisivat voineet olla. Kolmessa vakavassa virhetilanteessa kahden kuukauden aikana on kolme liikaa. Tai ainakin kaksi. Yhden hyväksyn oppirahoiksi. Ikävintä on se, että en ole varma, olenko oppinut oikeita asioita.

Lopuksi kuitenkin valoisammat puolet: Tallennustilaa on nyt ruhtinaallisesti ja sen voi kätevästi siirtää toiseenkin koneseen, kunhan FireWire-liittimet ovat kunnossa. Macin levyn voi formatoida myös PC-muotoon, jos se on siirrettävyydelle tärkeää, mutta silloin menettää joitakin hienouksia kuten suuret tiedostokoot. Ja toistan: Ei ainuttakaan "droped framea" tai muuta siirtovirhettä toistaiseksi, vaan tuntikausia videota on siirtynyt moitteettomasti suuntaan jos toiseenkin. En silti jättäisi mitään korvaamattoman arvokasta materiaalia tälle levylle edes muutamaksi viikoksi. Toisenlaiset mediat ovat pitkään säilytykseen ja varmuuskopiointiin paremmin sopivia.

Videota käsitellessä FireWire-levy toimii, vaikka ei selvästikään ole vielä aivan kypsä tuote. Tätä raporttia kirjoitaessani Lacielta tuli ohjelmistopäivitys, jonka vaikutuksia en ole vielä testannut.

 

| etusivu | Intia | | DV | kamera | kuvaus | editointi | stillikuvat | varoitus | DV-uutiset |