Jyrkin kokemuksia HK:sta

Sukulaismies asialla Malesiassa

DV-sivuston etusivulle

DV-uutisiin

 

Kamerakaupoilla Hongkongissa syksyllä -99

Ari Pesonen: - kokemuksia itämaisesta kauppatavasta -

 

 

   

 

HUOM! Tilanne on täysin muuttunut. Kesän 2000 tilanteesta raportoi Ari täällä.

 

Jeps, kyllä suomalaiset valokuvausliikkeet papukaijanmerkkinsä ansaitsevat.

Keskustelu HongKongin kamerakaupassa aloitetaan hintatiedoilla, kysyt sitä tai et. Halvalla hinnalla houkutellaan asiakas sisään.

Ensimmäisiä kysymyksiä, joita sinulle esitetään on, ostatko tuotteen itsellesi vai vietkö jollekin toiselle. Vastauksen perusteella myyjä valitsee taktiikan, jota käyttää. Jos ilmoitat ostavasi kameraa itsellesi, pääset pidemmän kaavan käsittelyyn. Päätavoite myyjällä on saada sinut ostamaan joku muu merkki kuin se, mille alhainen hinta annettiin.

Myyntitilanteen alkuvaiheessa suoritetaan tuotteen maksukin, rahat tosin laitetaan esim. kirjekuoreen. Ja sitten odotetaan kun tavaraa lähdetään hakemaan varastosta. Siihen voi mennä puoli tuntia tai tunti ja koko ajan sinulle esitellään "parempaa" tuotetta. Joka tosiasiassa voi olla ominaisuuksiltaan huonompi malli, mutta jonka hinta on juuri maksamaasi korkeampi.

Jos huomataan ettet ymmärrä kameroista mitään, käytetään teknisiä keinoja, suodattimia, yms. Optinen zoom/digitaalinen zoom huimine mutta tarpeettomine kertoimineen on oiva ase kamerakauppiaalle. Teemana "haluatko todella ostaa siskontytöllesi tämän kameran jossa on näin suttuinen kuva, vai tämän, joka tosin maksaa enemmän, mutta on huipputeknologiaa". Jos kyllästyt showhun, sinulle kerrotaan, että sorry sir, haluamasi kamera oli loppunut tai jotain vieläkin tökerömpää. Rahasi annetaan kyllä takaisin.

Esimerkkinä yhdestä taktiikasta; tekaisin kaupat Canon MV-20i:stä. Hinta 5800 HKD eli noin neljä tonnia fimmiä ei kuulostanut pahalta, joten eikun rahat tiskiin ja odottelemaan. Heti minulle tarjottiin Canon MV-1, jonka tarjouksen torjuin rehellisesti kertomalla että minulla on jo sellainen enkä myöskään halua muuttaa merkkiä koska minulla on jo Canonin lisävarusteita. Ilmeisesti konseptit sekoittuivat, koska sitten minulle tarjottiin varmaan ihan erinomaista laajakulmalinssiä erikoishintaan HKD 2400 sekä privaattijatketta HKD 3000, ja edellytettiin niiden kytkemistä kauppaan.

Rahat takaisin, -ja iltakävely jatkui.

Joskus netissäkin oli musta lista Hongkongin kamerakauppiaista. Listassa oli varmaankin kaikki kaupat... Ehkei sentään Sonyn Pro Shop, jossa palvelu on todella hyvää ja hinnastakin tullaan vastaan ihan kivasti.

Sony, JVC ja Panasonic ovat päämerkit kamerakaupoissa, Canon ei ole niin hyvin siellä esillä. Vain harvassa kaupassa on hintatiedot ikkunassa. Siellä on ollut jo kauan "rehellisiä kamerakauppoja" ja "hyvin rehellisiä kamerakauppoja". Vasta nyt oli Nathan Roadille ilmestynyt fotokauppa, jossa oli hinnat esillä ja ne oli kiinteät. Ihan kivasti halvemmat kuitenkin kuin Finlandiassa.

Olen odotanut sitä kertaa, jolloin näen raivarin saaneen (amerikkalais)turistin huutavan kadulla hysteerisenä; "minä haluan vain ostaa, maksan mitä vaan. Pliis, myykää minulle, -älkää yrittäkö huiputtaa". Ja niitä amerikkalaisia siellä shoppailee, vaikka me kuolaamme heidän hintojensa perään.

terveisin, Ari

Niin ne Hongkongin hinnat: Ari käväisi itämailla lokakuussa -99 ja hankki sieltä itselleen uuden DV-kameran, Sonyn PC100 megapixelikameran. Sen PAL-versio oli juuri tullut kauppoihin kaikilla liitännöillä in ja out. Hinta meikärahassa oli 10.000. Muita vertailuhintoja: Canon MV20i alle 8000:- (sillä hinnalla niitä todella OLI varastossa), Sony PC3 n. 9000:- ja editointikortti/softa DV-Raptor 3000:-. Verratkaa hintoja lähikaupassanne. Ostamalla kameran ja editointikortin ja vähän tarvikkeita voi Hongkongin reissulla "säästää" jopa 7000mk.

On muistettava että tullimaksu on yleensä vain muutaman prosentin (paitsi tietenkin DV-in!-laitteissa) ja tullauksen yhteydessä maksettava ALV on vähennyskelpoinen, jos tuote tulee yrityksen käyttöön.

Merkkituotteille on kansainväliset takuut, joten pidä huolta, että sellaisen saat.

 

LISÄYS 24.11.99

Jyrki kertoo omat kokemuksensa Kiinassa asuneena ja usein Hongkongissa shoppailleena.

Lisäys 10.12.99

Malesiassa kamerakaupoilla 12/99

LISÄYS 23.7. 2000: Hinnat ovat kääntyneet päälaelleen

 

 

| etusivu | Intia | | DV | kamera | kuvaus | editointi | stillikuvat | varoitus | DV-uutiset |