helposti muistettava ja pysyvä bookmark:

www.iki.fi/dv ...

 

DV-uutisarkisto 1.1. - 31.1. 2000

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

DV-sivuston etusivulle

 

Postiosoitteeni on dv@iki.fi

   
     

31.1.2000

 

Stillikuvat

-

kertaus DV-sivuilta

Kun näyttää siltä, että kaikki eivät jaksa lukea pitkiä juttuja, vaan haluavat saada vastaukset heti, kertaan perusasioita stillikuvien ottamisesta DV-kameralla. Perusteellisempi juttu on ollut jo puoli vuotta DV-sivustollani.

Paras tapa tuoda stillikuvat tietokoneelle DV-nauhalta on DV-liitäntä, se sama jolla videokin tuodaan. Mitään erikoisohjelmia siihen ei tarvita. Esimerkiksi ilmainen QuickTime Player näyttää videosi, ja siitä voi kopioida ruutuja kuvankäsittelyohjelmaan. Ainakin Photoshopissa on Video / De-Interlace suodin, jolla liikkeen aiheuttamat "vauhtiviivat" saa pois kuvista.

Kameratehtaat markkinoivat myös erillisiä stillikuvan kaappauslaitteita. Minusta ne ovat tarpeettomia.

Useimmilla kameroilla "Photo"-muoto, kuuden sekunnin pysäytetty kuva ei ole millään muotoa parempi kuin edes sekunniksi vakautettu (kameraa heiluttamatta kuvattu) elävä kuva. Molemmista saa hyvän stillikuvan, mutta elävästä voi valikoida ilmeen jälkikäteen.

-------------------------------------------------------

30.1.2000

Jotta JVC:n käyttäjille ei tulisi pelkästään lunta tupaan, kerrottakoon seuraavasta toivon kipinästä. Lynx-DV Englannista on ilmoittanut tekevänsä DV-IN "widgetin" JVC:n kameroille, ei tosin kaikille malleille. Näin se lähti Panasonicille ja Canonillekin aikanaan. Jokin firma ilmoittaa aikeistaan, ottaa ennakkotilauksia, ja jos niitä on riittävästi, tekee laitteen. Vähän myöhemmin joku toinen kopioi keksinnön ja alkaa myydä sitä halvemmalla vähän eri muodossa.

Tämän jälkeen vain Sharp on täysin toivoton tapaus. Sille en tiedä kenenkään edes suunnittelevan apuvälinettä.

-------------------------------------------------------

29.1.2000

 

 

VAROITUS

Vaikka 9.1. vähättelin vanhaa varoitusta nauhamerkkien sekoittamisesta, varoitus on nyt syytä toistaa. Euroopassa on JVC:n uuden puoliammattilais DV-kameran GY-DV500 käyttäjillä tullut esiin valtavasti kuvapäiden tukkeutumista. Samaa vikaa on myös SVHS-DV pöytänauhurissa. Osassa laitteista esiintyy itsepintainen varoitus likaantumisesta, vaikka sitä ei olekaan. Vian syitä jäljitetään taas Sonyn ja Panasonicin nauhojen voiteluaineiden erilaisuuteen, jolloin nauhamerkin vaihtelu aiheutti päiden likaantumista. JVC on vaihtamassa EPROM-piirejä laitteissaan ja suosittelee, että sen laitteissa ei käytetä Sony-nauhoja.

Jos kuitenkin on käytettävä, lyhyt (3sek.) puhdistuskasetin käyttö välillä saattaa estää ongelman.

-------------------------------------------------------

26.1.2000

 

Keskusteluareena

hyvin suosittu

 

Totisesti, tässä maassa taisi olla tarvetta digivideon keskustelupalstalle, puolueettomalle, kaupallisista paineista vapaalle yleiselle keskustelulle ja neuvojen hakemiselle. Olen sen tietysti aistinut sähköpostilaatikossani jo jonkin aikaa.

Heti ensimmäisenä kokeiluiltana viestejä kertyi enemmän kuin Avecomin DV-foorumiin viikossa tai sf-nettiin DV-aiheita koko alkuvuonna.

Pysytään puolueettomina, ei loukata ketään, eikä levitetä tekijänoikeuden alaista tavaraa. Näillä ehdoilla minun - ja Jarin jatkossa - ei tarvitse puuttua keskusteluun isännän äänellä. Tietysti meillä viime kädessä on mahdollisuus vaikka poistaa sopimattomia viestejä, mutta se on sensuuria - ja se on rumaa.

Lennokasta jatkoa. Se helpottaa hieman tätä päivitystyötäkin.

 

25.1.2000

 

 

DV-FOORUMI

DV-AREENA

DV-KESKUSTELU

DIGIAREENA

DVDV

 

?? ??

***************************************************

DV-keskustelupalstan valmistelutyöt etenevät takerrellen ja nyt tarvittaisiin testausapua. Vielä enemmän tarvittaisiin ohjelmointiapua CGI-skriptin muokkaamisessa, mutta sen taitajia taitaa olla DV-kuvaajien piirissä harvassa.

Käväise palstalla / areenalla / foorumissa, jolla ei edes ole kunnon nimeä vielä. Kokeile, kirjoittele, vastaile, kommentoi. Sillä tavalla näemme, toimiiko se lainkaan.

ÄLÄ bookmerkkaa keskustelusivua. Se tulee muuttumaan lähiviikkoina ehkä useastikin. Nevavuoren Jari on luvannut kotisivutilaa keskustelulle ja siirrämme testatun kokonaisuuden hänen sivuilleen kunhan Nicin rakenne ja CGI saadaan haltuun.

Ainoa tapa löytää se on tulla tämän uutissivun kautta. Viestit voivat myös kokeilun aikana hävitä äkisti, joten otetaan tämä testinä.

Samalla voi toki selvittää aivan vakavia asioita, kuten mikä editointikortti toimii minkäkin emolevyn ja kameran kanssa, mistä kasetteja saa halvalla, mikä palstalle nimeksi, jne jne..

***************************************************

23.1.2000

Videoguys esittelee ihastuneesti Pinnaclen "RealTime" editointikortin DV500. Aivan kaikki ei ole tosiaikaista, mutta monet jutut ovat. Kortti on monipuolinen, sisältäen myös analogisia liitäntöjä.

Erkki paremmin alaan vihkiytyneenä valisti "RealTime"n laadusta: "Reaaliaikaisena tässä paketissa on vain kaksi yhtäaikaista video raitaa. Siis joko niin, että kyseessä on "efekti"vaihto kuvasta toiseen tai teksti (huom. liikkumaton) kuvan päällä. Jos tekstin alla vaihdetaan vielä kuvaa, niin se on jo rendattava."

Se pitää hankinnassa todella ottaa huomioon, että reaaliaikaisuus vaatii ainakin kolminkertaisen nopeuden kovalevyltä. Niinpä normaali IDE ei riitä paljon mihinkään, vaan tarvitaan SCSI-Raid tai ainakin 2 Ultra ATA-levyä. Ohjelma myös kaatuili kun kameraa kytki päälle kesken editoinnin. Tämä saattaa olla peräisin Win-ajureista. NT-versiota ei aivan vielä ole. Arvioon saattaa vaikuttaa, että kyseinen "testaaja" myös myy tätä pakettia. Kirjoitin Pinnaclesta 3.1.2000. näissä uutisissa. Hinta on vielä siitäkin laskenut, 7000:- + alv.

-------------------------------------------------------

21.1.2000

DV-editointipaketteja myyvän ProMaxin johtajalla on oma näkemyksensä DV-editoinnin edellytyksistä:

"Tekisin minimikäyttöjärjestelmän, jolla ei ole nettiselainta, postiohjelmaa, pelejä, faxiohjelmaa, virustorjuntaa eikä muita taustaprosesseja. Käyttäisin vain sitä editoinnissa."

-------------------------------------------------------

19.1.2000

 

Nyt kun entistä useammat ovat päässeet toteamaan FireWiren edistyksellisyyden, on aika kertoa hieman sen perusteista.

Liitännällä voi kytkeä 63 laitetta peräkkäin. Myös kaksi tietokonetta voi käyttää yhteisiä lisälaitteita. Kodin elektroniikka on tulossa IEEE-1394 liitännän pariin. Dataa siirretään paketteina 400 megabitin sekuntinopeudella. Myös laitteet voivat keskustella keskenään ilman tietokoneen välitystä. Laitteissa pitäisi olla kaksi FireWire-porttia, jotta ketjutus sujuu. DV-kameroihin mahtuu vain yksi, joten ne on sijoitettava ketjun päähän.

Kaapeli on ohut ja notkea, 6-napainen (tai 4 jos käyttöjännitettä ei kuljeteta sitä pitkin), maksimipituus on 4.5 metriä yhdelle kaapelille. Sen voi kytkeä virrat päällä, vaikkakin vanhemmat Win-käyttöjärjestelmät eivät silloin aina tunnista laitteita. Vielä nopeampia yhteyksiä ja pidempiä kaapeleita kehitellään.

Tulevaisuuden liitinvalikoima on alarivissä. Kuvalainaukset ovat PC-World-lehdestä.

DV-liitäntä = FireWire = IEEE 1394 = iLink

-------------------------------------------------------

17.1.00

Timo Oulusta kirjoitti vielä PYRO-asiaa. Vaikka tässä yksi editointiohjelma on saanut suhteettomasti palstatilaa, kerrottakoon hyvät uutiset, sillä kortin hankkineita tuntuu olevan paljon.

"Pyro DV-kortti toimii hyvin, ei mitään asennus tms ongelmia. Samoin kamera (Sony TRV110E) toimii sen kanssa OK. Mukana tulevaan Ulead VideoStudio 3.0:een saa (http://www.ulead.com/vs/trial.htm) ilmaisen 15pv koeversion 4.0:sta verkosta, tukee MPEG2:sta ja MP3:sta, ja kuvanlaatu muutenkin näyttää minusta paremmalta sen kautta."

Korttiin tyystin pettyneitä on myös, mutta yritämme saada Jarin kanssa DV-keskusteluareenan testiversion auki lähipäivinä, jotta keskustelu voisi lainehtia vapaasti niin yhteensopivuudesta kuin hinnoista ja käyttövinkeistä.

Areenalla / foorumilla ei ole vielä nimeä. Ehdotuksia?

-------------------------------------------------------

16.1.00

Tuo seepra on joissakin kameroissa (kaikissa professional-malleissa) etsimessä oleva, pois kytkettävä vinoraidoitus, joka tulee näkyviin kun kuva on liian kirkasta. Ammattilaitteiden zebra on säädettävissä eri kuvatasoille, amatöörilaitteissa ei valinnanmahdollisuuksia ole kuin päälle/pois. Se on kätevä varmistus esim ulkona, kun etsimen kirkkaudesta ei voi olla kovin varma. Raidoitus näyttää lähes huippuvalkoiset alueet ja kuvaa voi säätää luotettavasti sen mukaan.

Minun havaintojeni mukaan DV-kameroissa zebra on säädetty melko alas, jos sitä yleensä on. Esimerkiksi Panasonicin ohjekirja kehoittaa säätämään kuvan niin, että valkoinen vaate tai taivaan kirkkaimmat osat raidoittuvat. Jos ne jäävät juuri "sille hilkulle", sävyjä on vielä näkyvissä. Kasvot eivät saa raidoittua missään oloissa. Tarkista oman kamerasi toimintatapa.

-------------------------------------------------------

15.1.00

Älä tee liian kirkasta kuvaa. Puhki palanut valkoinen on amatöörin merkki. Ellei automaattisi osaa säätää oikein, tee se käsin. Zebra on hyvä apu jos sellainen sattui matkaan.

-------------------------------------------------------

14.1.00

 

 

 

Uusi DV-lehti pölähti postiluukusta Amerikan terveisinä. Pikaselauksen aikana sieltä tarttui pari testiä.

Canonin XM1-kamera (jenkeissä GL1) oli vertailussa Sonyn TRV900-mallin kanssa. Canonin uusi kolmikennoinen ei saanut mitään huippupisteitä, vaan esimerkiksi kuvanlaatu ei hyvästä objektiivista huolimatta noussut edes ihan TRV900:n tasolle. Siinä on vähemmän pixeleitä, ja se näkyy myös toistossa. Äänen käsisäätöä haikailivat myös nämä arvostelijat, vaikka automaatti todettiinkin varsin hyväksi jopa lisämikrofonin kanssa.

iMac DV oli myös pikatestissä, eikä sitä kelpuutettu ammattilaisen työkaluksi. Erityisesti mukana tuleva "ilmainen" editointiohjelma iMovie todettiin puutteelliseksi, eikä Applen lippulaiva FinalCut Pro toimi tässä koneessa. Monia muita vaihtoehtoja kyllä olisi (Premiere, EditDV), mutta niitä ei ollut testattu. Sinänsä paketti toimi kuin enkeli, ominaisuudet vain eivät riittäneet testaajille. Ääniraitoja on kolme, ja niillä on ennalta määrätyt roolinsa: Alkuperäisen videon ääni, selostus ja musiikki. Lehden mukaan alkuperäistä ääntä ei voi vaihtaa tai poistaa yhdestä pätkästä. Jos näin on, se on todella rajoittunutta. Miten on muilla halpisohjelmilla?

Tuhannen taalan kysymys tämän testin tekijöille kuuluu: miksi ilmaisohjelman pitäisi käydä ammattilaisen työkaluksi? Sitä paitsi ääntä voi käsitellä myös QuickTime playerissa (uutiset 28.8.) - ilmaiseksi.

-------------------------------------------------------

11.1.00

 

Copyright Pekka Ranta

 

Lapin yliopiston mediatieteen laitoksella on videokurssi verkossa, Suomeksi. Sen tekijä Pekka Ranta lupasi auliisti, että sitä saavat käyttää kaikki halukkaat. Älkää kuitenkaan ahmiko itseänne kipeäksi. Kurssi on suunniteltu neljän opintoviikon mittaiseksi ja lisäksi on muuta informaatiota. Ottakaa asia kerrallaan ja tutkikaa sitä tarkoin, kokeilkaa käytännössä, kun kerran laitteet on olemassa. Jos vielä helmikuussa on osa opiskelematta, tahti on ollut sopiva.

-------------------------------------------------------

10.1.00

 

 

Editointiohjelmaa testaamaan?

Tero pyysi kertomaan, että nyt on saatavissa lähes ilmaista (230:-) testausversiota editointisoftasta PC:lle.

"Ohjelman nimi on MoviePack ja sen beta vaihe jatkuu helmikuuhun saakka (tai maaliskuuhun). Ohjelman julkaistava versio tulee maksamaan 5990 mk., mutta betatestaajat saavat sen 1635mk hintaan. Se toimii kaikkien AVI:a tuottavien videokorttien kanssa."

Pari pessimistin sanaa kuitenkin ennenkuin ryntäätte Eurozoomin sivuille:1) Kaikista tällaisista projekteista (erityisesti Saksalaisista) ei ole koskaan tullut mitään. 2) Ohjelman kykyä käsitellä DV-laatua ei mainittu ainakaan minun lukemillani sivuilla. 3) FireWirekortti on kuitenkin hankittava kameran liittämiseksi tietokoneeseen, ja sen mukana tulee jokin softa. 4) Kampanja-aika loppui joulukuussa, mutta sivut pyörivät edelleen netissä.

Samainen Eurozoom muuten myy englantilaisia Datavision Widgettejä, joilla kameran DV-inputin saa tehtyä. Mitenkään edullisia ne eivät ole.

-------------------------------------------------------

9.1.00

 

 

 

 

"Älä sekoita nauhamerkkejä"

MiniDV-kasettien alkuvaiheessa Sony ja Panasonic hyljeksivät toisiaan. Toisen voiteluaineet tukkivat kameran kuvapäät kun merkkiä vaihdettiin.

DV-guru Adam Wilt varoittaa edelleen sekoittamasta eri nauhamerkkejä. Tehtaat väittävät korjanneensa emulsionsa jo -97, mutta vieläkin hänelle tulee tietoja tilanteista, joissa pitkään samaa merkkiä käyttänyt vaihtoi toiseen nauhaan ja kuvapäät tukkeutuivat heti.

Tietysti voi olla, että tällöin on käytetty vanhoja nauhoja. Wilt itse kertoo vaihtavansa merkkiä melko usein, eikä ole joutunut ongelmiin. Minä olen pysynyt lähes pelkästään yhdessä merkissä, mutta ei "kilpailija" satunnaisesti käytettynä ole aiheuttanut harmia. Tiedän tapauksia, joissa näin tapahtui. Puhdistuskasettikaan ei kerrasta auttanut pahimpiin tukoksiin. Nyt ne ovat jo historiaa.

Jos olet vasta äskettäin aloittanut nauhojen oston, ongelmaa ei pitäisi enää esiintyä. Unohda koko juttu.

Käytä silti parasta mahdollista nauhaa. Laadussa säästäminen ei ole viisasta.

-------------------------------------------------------

6.1.00

 

 

Editointikorteista

Tässä vastaus erääseen, melko yleiseen pyyntöön: "Minulla on ollut DV-kamera vasta muutaman kuukauden, enkä tiedä editoinnista yhtään mitään. Löytyisikö jostain tietoa erilaisista editointiohjelmista noviisillekin ymmärrettävässä muodossa? Mikä on tärkeätä, mikä valmistajien hypeä? "

OK, rajusti yleistäen laadin jonkinmoisen yleiskatsauksen ilman tuotemerkkejä. Kun yleistää, myös väärinymmärrysten mahdollisuus kasvaa, mutta siitä huolimatta yritän kertoa perusasiat editointikorteista seuraavalla lisäsivulla.

Yritän siitä huolimatta, että mielestäni olen väärä henkilö tähän hommaan. Minusta editointikortit ovat jo menneisyyttä, historiaa. DV-liitännät kuuluvat tietokoneen perusliitäntöihin ja kameroiden ajurit käyttöjärjestelmään, eikä mitään kortteja tarvita. Valitaan vain sopiva softa ja aletaan editoimaan.

-------------------------------------------------------

3.1.00

 

 

 

CanonMV20 / DV-IN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reaaliaikainen

editointikortti

alle 10.000:-

Taas pari lukijavihjettä:

Janne on tehnyt DV-IN liitännän Canoniinsa ihan itse ja halvalla:

"Canonin MV20:n muuten saa kotikonstein muunnettua nauhoittamaan DV:tä, ohjeet löytyvät täältä: http://www.xs4all.nl/~bbouwens/dv/

Olen tosiaan tehnyt muutostyön omalle kameralleni, ja kustannukset jäivät noin kuuteen markkaan minkä huoltoasemalta hankittu riittävän pieni ruuvimeisseli maksoi. Aikaa muutostyöhön meni noin vartti, paitsi kyseisen ruuvimeisselin hakemiseen saman verran lisää =)
Kaukosäätimen kannen alta löytyi sitten lukuisa määrä uusia nappeja (sisältäen MV-20i -mallin nauhoitusnapit ja huoltotilan aktivointinapit), joiden avulla muutos on ohjeita noudattaen erittäin helppo tehdä.

Kaukosäätimellä en kantta poistamatta pysty nauhoitusta käynnistämään, mutta tuskinpa tuolle tarvettakaan olisi, kun editointisofta osaa hoitaa nauhoituksen ongelmitta. "
+janne

Erkki lähetti tämän. Menkööt nyt vähän mainostekstiäkin, sillä asia on tärkeä. Editointikorttien hinnoittelu menee kokonaan uusiksi:
"Pinnaclelta on 22.12. tullut markkinoille uusi REAALIAIKAINEN kortti/softa-paketti. Verrattuna muihin reaaliaikaisiin editointipaketteihin hintakin on taas tippunut alaspäin, joten oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Seuraavassa tietoa Mediatraden ja Pinnaclen sivuilta: Pinnacle DV500-editointipaketti saapui Suomen markkinoille joulukuussa. Siinä on mukana sekä analogiset- komposiitti- ja Y/C-liitännät että digitaaliset DV/Firewire-liitänät. Audioliitännöistä mukana on RCA-liitäntä. DV500-editointikortti on reaaliaikainen ja sillä voi myös tehdä 3D-efektit. Editointipakettiin kuuluu: DV500-editointikortti, Abobe Premiere 5.1 RT, Pinnacle Systems TitleDeko-tekstitysohjelmisto, FreeFX-efektiohjelmisto, ACID Music-sävellysohjelma, Adobe Photoshop 5.0 LE ja Minervan Impression CD-ROM tuotantoon. Editointipaketin alustava hinta on vain 7865 markkaa + alv 22%. Nyt sitä on saatavilla Mediatrade OY:stä. "

Hyvä näin. Kertokaa, jos kokeilette korttia. Kiinnostuneita on varmaan iso joukko. Pinnaclen ensimmäinen DV-kortti oli ongelmatapaus, mutta eiköhän siitä ole opittu. Reaaliaikaisuus tässä tarkoittaa, että monet kuvatehosteet ja tekstit syntyvät heti, eikä niitä tarvitse erikseen "renderöidä" nähdäkseen tuloksen. Tähän asti halvimmat reaaliaikakortit ovat maksaneet yli 20.000 ja vaatineet paljon prosessorilta ja kovalevyltä.

-------------------------------------------------------

2.1.00

 

Onko sivuilla tulevaisuutta?

 

 

 

 

Mihin suuntaan?

Vuosituhannen vaihde pistää miettimään myös tulevaisuutta. Myös tämän sivuston tulevaisuutta.

Tämä on täysin yhden miehen puhdetöitä ja mielipiteet ovat vain minun mielipiteitäni. Ottakaa ne sellaisina, ei totuutena. Minulle on turha lähettää sähköpostia ja kysyä mikä kamera on paras. Sitä en kerro. Se riippuu käyttäjästä, tarpeista ja budjetista.

Mihin tästä eteenpäin? Ratkaisu on teidän käsissänne. Pistäkää viestiä, mikä rassaa, mistä puuttuu tietoa, mikä kiinnostaa. Itse kuvittelisin, että päivittäispalstan kustannuksella voisi taas keskittyä enemmän isompiin aiheisiin. Perussivustosta voisi luoda entistä paremman tietopaketin aloittelijalle. Sitä paitsi puoli vuotta sitten kirjoitetut jutut alkavat jo kaivata päivitystä. Koko rakenne pitäisi miettiä uudestaan, mutta siitä tulee isompi remontti.

Yksi paljon toivottu uudistus olisi vapaa keskustelufoorumi digivideon käyttäjille. Pieniä yritelmiä on siellä täällä, mutta asiaa auttaisi huomattavasti, jos sitä pitäisi kauppiaista riippumaton, aktiivisesti osallistuva taho.

-------------------------------------------------------

01.01.2000 Tuhatluku vaihtui ja kaikki toimii - mitä oikeastaan tapahtui?

 

-------------------------------------------------------

2000-luku on digitaalinen (ainakin aluksi)

   

********

*******************************************

 

Vanhat uutiset, sisällysluettelo

------------------

 

   
Joulukuu 1999

Pyro editointikortti, asennuskokemuksia monessakin paikassa

Ääniongelmista

Kameran vaikutuksesta kuvausasentoon

Kuvaa onnistuneesti ilotulitus

Malesian ja kaukoidän kamerakaupoista

Kootut valituspuheenvuorot

Marraskuu

Käytä jalustaa, tee hernepussi, Puolinopeus - ei hyvä, Hongkongin hinnat, Varo DV-kaapelia, DeFragmentoi kovalevysi, Pohjaa nauhasi, DV-myytit

Lokakuu

DVD, Asus Firewire-emolevy, Sony VAIO, iMAC DV, "kaikki yhdessä" editointiasema, Canon XM1, DV-IN PC-ohjelmalla eri kameroihin

Syyskuu

DV-kuvakoko, Varo kosteita kelejä, Digital8 laadusta, DV - VHS vertailu, Firewire ja Ultra160 kovalevyt, Kromakey, Kuvataso ja sävyasteikko, G4 - Applen "supercomputer"

............... ja paljon muutakin

Elokuu

Progressive scan ja megapixelikamera Sony PC100,

Ilmainen leikkausohjelma QuickTime Player,

Digitaalisärö on äänelle vaarallista,

Minidisk äänittäjän apuvälineeksi,

Testipalkkeja ja oskilloskooppi Macille,

DV-IN muunnos kameroille tehdään nykyisin tietokoneohjelmalla,

IDE kovalevy riittää editointiin.