helposti muistettava ja pysyvä bookmark:

www.iki.fi/dv ...

 

DV-uutisarkisto 1.12. - 31.12. 1999

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

 

DV-sivuston etusivulle

 

 

 

 

  31.12.1999  

Onnellista tuhatluvun vaihtumista kaikille digitaalivideon käyttäjille.

2000-luku on digitaalinen (ainakin aluksi).

-------------------------------------------------------

30.12.99 Kun en itse ehdi päivittelemään, lainaan tässä suoraan Jaria, joka on asentanut Pyron ja muuttanut Sony PC1 kameransa myös vastaanottamaan DV-signaalia tietokoneelta. Tässä on rohkaisua monelle empijälle.

"No niin nyt on pelit ja vehkeet kasassa.
Pyron kortti tuli tuossa vähän ennen joulua ja eilen ehdin asentaa sen paikoilleen.
Asennus meni todella helposti seikkaperäisiä ohjeita seuraten. Laitteistona minulla on vielä toistaiseksi vanha kloonikone, jossa intel PII 350 ja 13Gt sekä 64Mt. siellä ylimääräisiä kortteja oli lähinnä vain verkkokortti ja äänikortti.
IRQ:t ei sekoilleet ja kaikki toimi asennuksen jälkeen ihan niin kuin ennenkin.

Samoin sen itävaltalaisfirman DVin muunnos toimi tosi helposti ja moitteetta.
Tilaus tuli muutamassa päivässä ja lasku Visalla.
Asennuksessa vain korppu sisään, ohjelma käyntiin, kaapeli kirjoitinportista kameraan ja painetaan identify näppäintä, jolloin ohjelma tunnistaa kameran. Seuraavaksi vain painetaan nappia Enable tai jos muutos tehdään takaisin Disable.
Lisäksi korpulla on mukana huolto-ohjelma, jolla voi koodeja tunteva tehdä huoltokaukosäätimen hommat.

Ensimmäinen siirto takaisin nauhalle meni hyvin, toisessa koko projektin siirrossa tuli ilmoitus virheellisestä DV time codesta. Yritän selvittää sen aiheuttajaa seuraavaksi.
Mutta ottaen huomioon, etten ole koskaan ennen editoinut muuta kuin still kuvia, niin tämä perusohjelma perustoimintoineen tuntuu aika helpolta omaksuttavalta.

Eiköhän tästä vielä serkkutytön häät tule editoitua kauniimmaksi paketiksi."
Millenniumterveisin Jari

Markku halusi tähän vielä lisätä, että käyttöjärjestelmänä pitää ehdottomasti olla Win 98 SE, muuten ei tekstien ja efektien takaisin nauhalle siirto onnistu.

-------------------------------------------------------

27.12.99

Valitan, mutta päivitys jää tällä viikolla vähäiseksi. Tampere-talossa valmistelemme ympäri maailman leviävää Suomen osuutta 2000Today-spektaakkelista. Se on TV-historian suurin lähetys, yli 60 maata 26 tunnin ajan kaikilta aikavyöhykkeiltä. Katsojia on satoja miljoonia, mahdollisesti miljardi. Siinäkin tarvitaan DV-kameraa apuna.

Uusien uutisten puuttuessa voisit kerrata, mitä neuvoin ilotulituksen kuvauksesta itsenäisyyspäivän jälkeen. Linkki sinne on tässä

-------------------------------------------------------

21.12.99

 

 

 

.. Joulukuvausvihjeitä

 

 

 

Jouluna kuvataan runsaasti. Tässä muutamia vihjeitä onnistuaksesi paremmin.

Jouluvideossakin pitäisi olla valoa. Hämärässä kuva alkaa "kohista" ja tarkennus ei osu kohdalleen. Sytyttele siis vähän lisää valoa. Runsaasti kynttilöitä, erityisesti sähköisiä valaisee myös huonetta. Ohjaa tärkeimmät tapahtumat valoisammille paikoille. Valon määrän voit testata jo edellisinä päivinä, koekuvata ja katsoa kriittisesti televisiosta.

Kynttilänvalo riittää kuvaukseen, kunhan kynttilä on kirkas ja lähellä kasvoja. Tarkista, että kamera valottaa kasvot oikein, kynttilä saa näyttää liian kirkkaalta. Jos tausta on tumma, automaatti voi tehdä aivan hyvää kuvaa. Jos väribalanssin jättää keinovalolle, kynttilänvalo on punertavaa, mutta siinähän ei ole mitään väärää.

Lasten tähtisilmät kannattaa kuvata mieluummin läheltä zoomi laajakulma-asennossa. Kameran voi viedä lähelle pitäen sitä alhaalla lasten tasolla. Samalla lapsen kanssa voi jutella ja katsoa silmiin.

Nykyiset videokamerat tarkentuvat hyvin lähelle, muutamaan senttiin linssistä. Matka kuitenkin kasvaa, jos zoomaa tiiviimmäksi. Silloin lyhin kuvausetäisyys voi olla jopa pari metriä. Tämä johtuu optiikan laeista, eikä ole kierrettävissä kuin pitämällä zoomi laajimmillaan ja kävelemällä lähemmäksi. Sekaan vain. Pikku kätöset pakettia avaamassa voi kuvata kymmenen sentin päästä ketään häiritsemättä.

Ja vielä tärkein neuvo: Kuvaa mieluummin liikaa kuin liian vähän. Nauha on halpaa ja sen voi käyttää uudestaan kun tärkeimmät otokset on editoinut talteen.

-------------------------------------------------------

19.12.99

Kaikilla ei Pyron DV-kortin asennus ole sujunut mutkattomasti. Se saattaa vaikkapa hävittää hiiren ja näppäimistön sekä sekoittaa IRQ:t totaalisesti. Joissakin tapauksissa turhien korttien poisto laitteistoprofiilista auttoi. Softan päivitystä suositellaan lämpimästi. Muuten voi tulla ongelmia tekstitetyn videon siirrossa takaisin nauhalle.

Onnistuneita ja ainakin osaksi epäonnisia asennuksia on raporteissa suunnilleen tasamäärä. Canon ja Sonykin on saatu toimimaan Pyron keralla.

Muistakaa muutkin, että editointiohjelman kanssa EI saa olla mitään muuta ohjelmaa samaan aikaan ja mahdollisimman monet tarkistukset ja prosessit pitäisi kytkeä pois, jotta videon siirtelylle jäisi mahdollisimman paljon konetehoa.

-------------------------------------------------------

18.12.99

Editointiohjelmien käyttäjäsivuilla valitetaan jatkuvasti ääniongelmista. Suurin osa näistä johtuu käyttäjien huolettomuudesta. Tietokoneen oletetaan huolehtivan kaikenlaisen äänen muokkauksesta samaan muotoon. Tässä prosessissa syntyy napsahduksia, pörinää ja synkkavirheitä. Jos teet jotakin isompaa, huolehdi alusta lähtien siitä, että äänesi ovat samaa tyyppiä siis 16 bittiä (48kHz) tai 12 bittiä (32kHz). Muut äänet kuten CD-musiikki voidaan muuntaa tähän muotoon ja MP3 on aina viisainta muuntaa ennen editointiohjelmaan vientiä. Muuten seuraa todennäköisesti murheita. Olen yleensä antanut selvän ohjeen: pysykää 16-bittisessä äänessä koko prosessissa. Silloin asiat sujuvat.

Totta kai automaattisen tietojenkäsittelyn pitäisi pystyä mokomaan muunnokseen, mutta täysin virheettä se ei vielä suju tällä vuosituhannella. Usein virhe paljastuu vasta takaisin nauhalle talletettaessa, mikä onkin prosessorin ja kovalevyn varsinainen koetinkivi. Yleisimpiä ongelmat ovat yli puolen tunnin videoiden loppupuolella.

-------------------------------------------------------

16.12.99

 

Tässä ensimmäiset PYRO-havainnot. Pyrohan on DV-kortin, kaapelin ja editointisoftan paketti, jonka hinta on edelleen alle 1000mk verkkokaupassa.

Mika sai omansa viime viikolla ja ensikommentit ovat kovin myönteisiä: "..kortin asennus oli erittäin helppo ja Windowskaan ei ole mitään valittanut. Kamera (Panasonic DS-77) löytyi heti ja rupesi toimimaan Pyron kanssa. Ohjelma on helppokäyttöinen ja jokseenkin yksinkertainen.

Ainoa huono puoli on, että ohjelma renderöi koko videopätkän eikä vain efektikohtaa joten siinä menee aikaa hukkaan...
."

Lisää tyytyväisiä kokeilijoita ilmaantuu. Ilmeisesti muiden valmistajien on kohta tarkistettava hintojaan tai kehitettävä tuotteitaan, jos tonnilla saa nyt sen, mistä he pyytävät viisi tai kuusi. Muuten, kaikki tähänastiset raportoijat käyttävät Panasonicin kameroita. Ei kai Pyrolla ja Sonylla ole yhteensopivuusongelmaa?

ADS:n sivuilta ilmenee, ettei mikään muu editointisofta toistaiseksi toimi Pyron kanssa, mutta luvassa kuulemma on. Siellä on myös softapäivityksiä. Mukana tulevaan Uleadiin on saatavilla maksullisia päivityksiä. Pienellä lisärahalla saa "smart-render" toiminnon, jolla vain muuttuneet osat renderöidään. Se nopeuttaa toimintaa ja säilyttää alkuperäisen laadun. Suosittelen.

-------------------------------------------------------

15.12.99

Useimmat editointiohjelmat toimivat toistaiseksi vain määrätyn Firewirekortin kanssa. DV-liitännän ajurit eivät ole vielä niin vakiintuneita, että ohjelmia ja kortteja/liitäntöjä voisi vapaasti vaihdella. Joskus tulevalla vuosituhannella tällainen sekaannus on historiaa, toivoisin.

Edes Macciin ei vielä voi valita mitä tahansa leikkausohjelmaa, vaikka DV-liitäntä on ollut emolevyllä jo jonkin aikaa eikä kortteja enää tarvita.

-------------------------------------------------------

13.12.99

 

 

Canon MV200

Käväisin parissa videokameroita myyvässä liikkeessä ja siinä meni sormi suuhun. Malleja on niin paljon, että joulun jälkeen on pakko tulla alennusmyynti - ja vuoden 2000 mallisto.

Meilläkin alkaa muodostua videokameroihin eri hintaluokkia. DV-kameroiden alin ryhmä on nyt noin kuuden tonnin kamerat.

Myös Canon on tuonut tähän ryhmään uutuuden, MV200. Se muistuttaa niin paljon markkinoilta poistuvaa MV10-mallia, että Camcorder Userin toimituksen piti oikein ryhtyä tutkimaan, mitä oli muuttunut paitsi hinta. Pieniä muutoksia löytyi, mutta yleensä parempaan suuntaan. Moottorin ja zoomin äänet kuuluvat nauhalla, mutta ei toimituksen mielestä häiritsevästi.

Näitä "tarjouskameroita" on muillakin tehtailla, ainakin Panasonicilla ja JVC:llä. Sonyn Digital8 hinnoittelu joutuu nyt ahtaalle, kun samalla rahalla saa aidon DV-kameran.

Saattaa kuulostaa jankutukselta, mutta tarkistakaa ennen ostoa, että kamerassa on, tai siihen saa DV-IN liitännän. Avecomin sivut kertovat muuntomahdollisuuksista Suomessa. Panasonicin, Sonyn ja Canonin muuntimia myydään myös Itavallassa tai Englannissa. Toimitukset ovat ripeitä ja maksu käy luottokortilla. JVC (paitsi malli DVL9600) ja Sharp ovat edelleen täysin toivottomia tapauksia. Maahantuojat herätkää ja tehkää jotakin! Tuokaa meille kameroita, joista ei ole poistettu oleellisia liitäntöjä.

-------------------------------------------------------

12.12.99

 

 

Yksittäishavainto, joka kuitenkin voi olla selitys moniin ongelmiin:

MACfixit-palstan lukija ei onnistunut aina siirtämään videota takaisin kameralleen ja alkoi jäljittää syytä. Leikkausohjelma (iMovie tai FinalCutPro) kertoi, ettei pysty nauhoittamaan videota. Se käski tarkistamaan, onko kamerassa kasetti ja onko nauhoituksen esto pois päältä.

Paljastui, että virheilmoitus tuli vain Digital8-kameralla ja siinä oli HI8-kasetti. Näitä kasetteja on kahdenlaisia, MP ja ME. Vain MP-kasetille siirto onnistui, muutoin oli seurauksena kadonnut yhteys kameraan.

Satunnaisista siirtovirheistä on syytetty levyn tai prosessorin nopeutta, muita kortteja, muita ohjelmia, DV-korttia, kaapelia, poikkeutuksia ja nyt on vielä vahdittava kasettiakin. Kaikki varsinaiset miniDV-kasetit muuten ovat ME, ja toimivat moitteettomasti ainakin minun kamerassani.

-------------------------------------------------------

11.12.99

Kuvausasento on muuttunut LCD-sivumonitorien myötä ratkaisevasti. Enää ei nosteta kameraa silmille ja tuijoteta sinne muissa maailmoissa.

Arilla on hyvin kuvaava esimerkki, mitä kameratyyppi vaikuttaa:

"Aika jännä juttu, ja asia josta nautin Canonin MV-1:llä kuvatessani oli, että kukaan ei kiinnittänyt siihen mitään huomiota. Korkeintaan muutaman sekunnin hämmennys ja kun "mitään ei tapahtunut" niin kameran unohtui ja kuvausta voi jatkaa.

MV-ykkösella kun voi kivasti kuvata kamera alhaalla olemattoman vatsan päällä (ja plussana vielä vatsa aiheuttama hernepussituki). Ja nyt Sony-satasella ( ja varmaan muillakin sen muotoisilla) kameroilla tähtäillessä kivettyy puolivuotias kissanpentukin liikkumattomaksi! Kamera kun pitää aina nostaa lähes kasvojen korkeudelle, jotta peukalo ja keskisormi pääsevät näppylöille jos halutaan kuvata muutakin kuin omia varpaita. Olen kyllä aloittanut sormi- ja ranneharjoitukset jotta pärjään koskettimilla hiplaamatta koko ajan mikrofonia."

Itse kuvaan kamera (Pana DX100/EZ30) vasemmalla kämmenellä leväten, peukalolla säätöjä tehden. Oikealla kädellä voi käynnistää ja pysäyttää kameran. Kamera on yleensä alhaalla eikä herätä huomiota. Sivumonitori mahdollistaa myös pään yläpuolelta kuvauksen ja monitori eteen käännettynä voi kuvata selkänsä taakse - tai itseään. Myös kainalosta tai reiden korkeudelta voi kuvata taaksepäin näppärästi.

Ota REC-valo pois päältä, jos voit, ja saat vähemmän huomiota. Ellei se ole menussa, sen voi teipata peittoon.

Jos pitää toimia todella huomaamattomasti, voi kameralle tehdä olkalaukkuun reiän objektiiville ja katsella monitoria ylhäältä. Myös polvelta tai pöydältä kuvaus käy vähäeleisesti. Pöydällä on pikku lehtiö kameran alla kätevä apu oikean kulman löytämisessä.

Mielestäni kuvatessa ei tarvitse yltää käynnistysnappulalle. On vain eduksi, että kuvaa tulee hieman liikaa, käynnistysvarat molempiin päihin. Tilanne on toinen, jos yrität "leikata kamerassa" valmiin videon jo kuvatessasi.

-------------------------------------------------------

10.12.99

Kokemuksia Malesian kamerakaupoista lisäsivulla.

Pyro on vihdoin tulossa! Kohta pari kuukautta tilaustaan odottaneet ovat saaneet Verkkokauppa.comista tiedon, että edullinen DV-editointipaketti PC:lle tulee ensi viikon alussa. Toiminta meikäläisten koneiden ja kameroiden kanssa on sitten toinen juttu, mutta siitä toivottavasti kuulemme iloisia uutisia lähiaikoina. Tai sitten seuraa selittely, syyllisten etsintä ja rahat-takaisin vaatimukset.

Kummallista muuten, että yhteensopivuusongelmat aiheuttaa aina joku muu kortti tai ohjelma kuin juuri se, jota yritetään asentaa.

-------------------------------------------------------

9.12.99

 

Mistä oppia Premiereen?

 

Taas sain pari tiedustelua, mistä saisi oppia suomen kielellä leikkausohjelma Premierestä. Olen yrittänyt pysyä siitä erossa, sillä se on hieman monimutkainen ja vanhanaikainen ja sillä opitut tavat on hankala kitkeä myöhemmin. Sitä käytetään kuitenkin yleisesti alan koulutuksessa.

Suomenkielistä opaskirjaa ei ole sattunut käsiin, vaikka on niitä turhemmistakin olemassa. Pari yliopistojen nettisivustoa kertoo jotakin sen käytöstä. Esimerkiksi tut.fi tai uwasa.fi. Tiedot ovat vanhoista versioista, mutta pääperiaatteet toki pysyvät.

Jos löydät tai tiedät uudempaa materiaalia, kerro muillekin tämän palstan kautta.

-------------------------------------------------------

8.12.99

 

Universal miniMOUNT

Jos olet tuskastunut kameran moottorista ja zoomista kuuluviin ääniin, kameran myynti ei ole ainoa keino. Hyvä lisämikrofoni sopivasti eristettynä rungosta riittää. Global DV näkyy myyvän erilaisia varusteita sivuillaan. Niistä voi saada ainakin vihjeitä, ellei halua sijoittaa tonnia pidikkeeseen ja toista mikrofoniin.

PYROn FireWirekortti on pahasti myöhässä. Monet tämän palstan lukijoista ovat sen tilanneet näkemättä, ensimmäiset jo lokakuun puolivälissä. Verkkokauppa.com siirtää toimitusaikaa jatkuvasti eteenpäin. Se oli viikkotarjouksena jo yli kuukausi sitten, mutta tavaraa vain ei tule. Käyttämässäni amerikkalaisessa postimyynnissä toimitus luvataan heti, joten se olisi Suomessakin kolmessa päivässä. Hinta ei ole paljonkaan halvempi postimaksun ja ALV:n kanssa kuin Verkkokaupassa. PAL-kameroilla sitä ei Outpostin mukaan ole testattu kuin aivan muutamilla, mutta se ei tarkoita, etteikö se voisi toimia.

-------------------------------------------------------

7.12.99

 

Itsenäisyyspäivä meni ja ilotulitukset sen mukana. Onnistuitko kuvaamaan paikkakuntasi spektaakkelin? Kun edessä on Millenium-juhlinta, lienee hyvä kerrata muutama perusasia.

Kohde ei ole helppo. Itse asiassa jonkinmoinen epäonnistuminen on todennäköistä. Silmä hallitsee paljon suuremman määrän sävyjä ja vaihtuvia yksityiskohtia kuin videokamera, joten näkemääsi et pysty tallettamaan sellaisenaan.

Neuvo 1, tarkennus: Lukitse automaattitarkennus pois päältä ja tarkenna käsin jonnekin yli 10 metrin etäisyydelle. Automaatit harhailevat pimeässä ja juuri parhaan paukun sattuessa se voi olla aivan pielessä.

Neuvo 2, väritasapaino: Ilotulitteet ovat hienon värisiä, mutta videokamera pyrkii tekemään aina kirkkaimmista kohdista valkoista. Lukitse siis kamerasi valkobalanssi, jos voit. Aseta kamera auringonvalolle, kuutamolle tai mikä säätösi onkin, kunhan se ei vaihdu automaattisesti kohteen mukaan. Käyttämällä keinovalo-asetusta maisema on sinisävyinen, mikä saattaa johtaa sinua miellyttävään yötunnelmaan. Tämän voit kokeilla etukäteen iltapimeässä.

Neuvo 3, kirkkaus: Tämä onkin vaikeampi juttu ja vaatii säätöä tulituksen kestäessä. Perusperiaate on: ei automaattia. Värillisten paukkujen nauhalle saaminen automaatilla on onnenkauppaa. Kameroiden kirkkauden säätö nostaa tasoa mustan taivaan mukaan ja paukun tullessa se ilmestyy liian valkoisena. Kirkkautta pitää säätää käsin niin, että värit erottuvat ja taivas jää tummaksi. Kaikkea ei saa samoilla säädöillä, sekä kirkkainta leimahdusta että jälkivärejä taivaalla.

Jos olet kovin lähellä tulitusta, käytä laajakulmalisäkettä saadaksesi jonkinmoisen kokonaisuuden talteen. Kauempaa kuvaten, vaikkapa veden takaa voi saada erilaisia ilotulituskuvia.

Neuvo 4: Kuvaa riittävän pitkään ja rauhallisesti, vaikkapa jalustalta. Leikkaamalla voit rakentaa tapahtumaan rytmin, et kameralla huitomalla.

-------------------------------------------------------

4.12.99

Saksalaislehdet kertovat, että SuperVHS-nauhureiden hinta on pudonnut tavallisten VHS-laitteiden tasolle. Ilmeisesti liian myöhään. DVD on kohta tulossa kotitalletukseenkin ja myös DV-nauhureita alkaa tulla markkinoille. Ehkä niiden hinta pidetään niin korkeana, että S-VHS ehtii vallata markkinoita vuorollaan.

JVC:llä on uusi yhdistelmänauhuri S-VHS / miniDV, mutta senkin hinta on noin 12.000. Muuten kelpo nauhurissa on paljastunut yllättävä asia. DV-materiaalin kopiosuojaus on rakennettu nauhuriin siten että sillä voi tehdä vain yhden digitaalisen kopion. Nyt et ehkä pysty kopioimaan edes omaa videotasi, jonka olet koostanut nauhurille. Itse asiassa sillä ei pysty edes jälkiäänittämään selostusta omalle videolleen. Typerää. Digitaalista (häviötöntä) kopiointia yritetään estää monin tavoin, mutta tässä on menty liian pitkälle. Tiedostettuaan ongelman valmistaja ilmeisesti ryhtyy muutoksiin kopiosuojauksessa.

Laitteen testannut toimittaja totesi kuitenkin, että katsottuaan DV:lle nauhoitetun TV-ohjelman ei enää huvita käyttää VHS:ää, ei edes S-VHS:ää.

-------------------------------------------------------

3.12.99

 

 

 

 

Valittajien puheenvuoro

Kerronpa muutamista negatiivisista laitekokemuksista. Ne eivät ole omiani, vaan "toisen käden tietoa". Useimmilla laitteilla on sekä tyytyväisiä että tyytymättömiä käyttäjiä. Nyt saavat valittajat suunvuoron.

Digital8 ääni on monien mielestä surkea, kun kameran moottorin surina kuuluu mikrofoniin ja sitä kautta nauhalle. Ehkä tätä ei voi yleistää kaikkiin D8-kameroihin, mutta valittajia on paljon. Samaa vikaa on esiintynyt pienissä DV-kameroissa, joissa mikrofoni on laitteen päällä sekä Sonylla että Canonilla. Lisäksi tällaiseen mikrofoniin kuuluu kuvaajan hengitys ja maiskutus. Jos mikki on etureunassa siihen saattavat osua sormet ja äänessä on jatkuvaa rapinaa. Hyvät kuulokkeet paljastavat tällaiset ongelmat helposti.

Englantilaisessa Camcorder User-lehdessä oli useita valituksia JVC:n DVL9000 ja 9500 runkoäänistä, vaikka kamera oli läpäissyt lehden testin ja ääntä oli kiitetty selkeäksi. Yksilövikojako? Muuan lukija oli saanut kameransa vaihdetuksi moottoriäänien vuoksi, mutta ongelma ei siitä miksikään muuttunut. Siis kuunnelkaa ennen ostoa.

DPS-Spark DV-kortti PC-tietokoneeseen on sangen hankala saada toimimaan virheettä. Sitä varten on oikein Help-sivu, jolla on neuvoja ja viimeisimpiä versioita ajureista ym. ohjelmista. Viritys kuulemma voi onnistua.

Muuan käyttäjä on niin kyllästynyt Pinnaclen korttiin, että ei halua kuullakaan sitä nimeä enää. Kyseessä oli pari vuotta vanha malli.

Sensijaan upouudesta Canonin XM1:stä eräs perusteellinen hollantilainen testaaja löysi äänivirheen, jonka vuoksi hän ei tätä kameraa voi hankkia. Hyvillä lisämikrofoneilla haastatteluja tehdessä automaattinen tasonsäätö aiheutti sihinää aina lauseiden alkuun. Käsisäätöä kamerassa ei ole. Hänen piti tyytyä muilta ominaisuuksiltaan heikompaan kameraan saadakseen haastatteluäänen puhtaaksi.

Kaikkea ei siis voi saada. Täydellistä kameraa ja FireWire-korttia ei vielä ole olemassa, tuskin tuleekaan.

-------------------------------------------------------

2.12.99

 

Älä avaa tuntemattomia sähköpostiliitteitä!

PC:n ja Microsoftin tuotteiden käyttäjät varokaa!

Kesällä miljoonavahingot aiheuttanut Zip-virus (mato) on taas kierroksella, nyt vain uudelleen kutistetussa muodossa. Se leviää Microsoft Outlook, Outlook Express, ja Exchange ohjelmien välityksellä ja levittää itsensä niistä löytämiinsä osoitteisiin. Tämän jälkeen se voi myös nollata kovalevysi. Vanhat virustorjuntaohjelmat eivät tunnista tätä kutistetta.

Postissa on teksti: "I received your email and I will send you a reply ASAP. Till then, take a look at the attached zipped docs."

Nämä liitteet levittävät viruksen tekemään tuhojaan. ÄLÄ avaa näitä liitteitä.

Macintoshille tämäkään virus ei ole vaarallinen, mutta voi ehkä levitä Macissa olevien Microsoft-ohjelmien välityksellä. Nyt olisi oikea aika harkita uuden postiohjelman hankintaa. Esimerkiksi Eudora on sangen kätevä shareware-ohjelma, eikä levitä viruksia ystävillesi.

-------------------------------------------------------

1.12.99

Kerro kerro nettisivu, mik' on kamera parahin.

Jos olet lähiaikoina hankkimassa DV-kameraa ja englannin kieli on hallinnassa, voisit katsastaa Adam Wiltin tekemän vertailun kolmesta kolmikennoisesta kamerasta, Sonyn VX1000, TRV900 ja Canonin XM1 (Amerikassa GL-1). Kukin kamera esitellään perusteellisesti ja lopuksi on yhteenveto, vertailu.

Ja voittaja oli...? Tämän voin paljastaa etukäteen, koska ratkaisu on oman ajattelutapani mukainen, vaikka oma kamerani vertailusta puuttuukin. Adam ei julista voittajaa, vaan yksi on hyvä yhdessä asiassa, toinen toisessa. Riippuu tarpeista ja käyttäjästä. Kunkin kameran ominaisuudet tulevat kuitenkin hyvin punnituksi.

Tässä oli vanhentunut linkki ensimmäiseen osaan. Sorry, lehdet eivät säästele materiaaliaan jälkipolville. (Lisäys 08/00)

-------------------------------------------------------

********

*******************************************

 

Vielä vanhemmat "uutiset" löytyvät täältä

 

Aiheina mm:

Marraskuu

Käytä jalustaa, tee hernepussi, Puolinopeus - ei hyvä, Hongkongin hinnat, Varo DV-kaapelia, DeFragmentoi kovalevysi, Pohjaa nauhasi, DV-myytit

Lokakuu

DVD, Asus Firewire-emolevy, Sony VAIO, iMAC DV, "kaikki yhdessä" editointiasema, Canon XM1, DV-IN PC-ohjelmalla eri kameroihin

Syyskuu

DV-kuvakoko, Varo kosteita kelejä, Digital8 laadusta, DV - VHS vertailu, Firewire ja Ultra160 kovalevyt, Kromakey, Kuvataso ja sävyasteikko, G4 - Applen "supercomputer"

............... ja paljon muutakin

Elokuu

Progressive scan ja megapixelikamera Sony PC100,

Ilmainen leikkausohjelma QuickTime Player,

Digitaalisärö on äänelle vaarallista,

Minidisk äänittäjän apuvälineeksi,

Testipalkkeja ja oskilloskooppi Macille,

DV-IN muunnos kameroille tehdään nykyisin tietokoneohjelmalla,

IDE kovalevy riittää editointiin.

 

 

 

 

| etusivu | Intia | | DV | kamera | kuvaus | editointi | stillikuvat | varoitus | DV-uutiset |