helposti muistettava ja pysyvä bookmark:

www.iki.fi/dv

DV-uutisarkisto 1.10. - 31.10. 99

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

Postiosoitteeni on dv@iki.fi

   
       
31.10.99

"Vuorosanojen äänityksessä oli kaikenlaista korjaamista kunnes aloimme äänittää XL1 digitaalisella kameralla", kirjoitti muuan animaatioprojektin selostus.

Tarkoituksen ei ole kehoittaa kaikkia hankkimaan XL1, vaan kuuntelemaan kriittisesti äänitteitään. Mikrofoneissa on eroja, valtavia eroja. Ellei kamerasi mikrofoni tyydytä, siihen todennäköisesti voi liittää mikrofonin esimerkiksi pikkuisella plugiliittimellä. Kaikki eivät lainkaan toimi näissä kameroissa, eikä yleisneuvoa voi antaa. Kokeile ja kuuntele. Muissa kuin Sonyssa tarvitset todennäköisesti mikrofonin, jossa on patteri.

Mikrofoni on helppo testata. Kiinnität johdon kameraasi, äänität puhetta kohtuulliselta etäisyydeltä (alle 1/2 metriä tavallisella mikillä) ja kuuntelet kriittisesti. Kameran voi yleensä liittää stereolaitteisiin tai kuunnella hyvillä kuulokkeilla tai TV:n kautta. Jos voit kokeilla samalla useita eri mikrofoneja, havaitset miten paljon äänen laatu vaihtelee. On suhisevaa, kimeää, kumisevaa ja vaikka mitä, mutta harvoin hyvän kuuloista, selkeää ja puhdasta. Jos sellaisen löydät, osta se, ja kerro muillekin suosikistasi.

Digitaalisäröstä kirjoitin 27.8. tällä palstalla, ja siihen on syytä perehtyä, jos yrität liittää ammattilaismikrofoneja tai jopa mikseriä piskuiseen DV-kameraan. Se ei aina ole mutkatonta.

-------------------------------------------------------

30.10.99

 

 

DVD

Tämän vuoden lopussa on arvioitu maailmassa olevan 4 miljoonaa DVD-soitinta, 20 miljoonaa DVD-asemaa tietokoneissa ja 3500 valmista DVD-elokuvaa tai levyä myynnissä. Määrät eivät vielä ole valtavia, sillä valmistajien formaattisodat ovat sekoittaneet myyntiä. Vieläkin on kait lopullisesti sopimatta kotikoneisin tuleva kopioinnin esto, jotta valmiita elokuvia ei levitettäisi laittomasti. VHS:n tappaja on tulossa ja ennennäkemättömällä laadulla. Ajattele kuinka paljon helpompaa olisi vuokraamostakin vuokrata CD kuin kasetti.

DVD-elokuvissa on aluekoodeja, joten muualta ostetut leffat eivät aina toimikaan meillä. Niissä ei myöskään ole välttämättä suomenkielisiä tekstejä tai ääniä, kuten täällä myytävissä. Osa laitteista ei välitä maakoodeista ja koodien purkuohjelmia on myös.

Internetin liittämistapa DVD:hen on myös vielä sopimatta. Sitähän kaipaavat ainakin tietoteosten tekijät.

DVD on CD-levyn tihennetty monikerrosmuunnelma. Sille mahtuu parituntinen elokuva varsin hyvälaatuisena usealla ääniraidalla monella kieliversiolla tai 4-15 gigatavua tietokonetallennetta. Laitteet soittavat nykyisiä CD-levyjä ja romppuja ja lisäksi on tulossa uusi super-CD tosi HIFIsteille. Toistaiseksi laitteet enimmäkseen vain toistavat, mutta tallettavia DVD-RAM asemia on jo muutamissa tietokoneissa.

Miksi puhun DVD:stä? No vaikkapa siksi, että se on erinomainen levitystapa DV:llä tehdyille (video)elokuville. Ne, jotka ovat kokeilleet, ylistävät jälkeä. DVD on paljon näppärämpi ja laadukkaampi tapa levittää näytevideoita kuin VHS-kasetti.

Lisätietona DVD-levyn tekemisen alkuvaikeuksista löytyy opettavainen ja hauska raportti uuteen tekniikkaan tutustumisesta PDF-muodossa wiredin ftp-osoitteessa. Siinä lähdetään DV-videon (D8) kuvauksesta ja leikkauksesta ja päädytään valmiiseen "omaan elokuvaan".

Kodinkoneliikkeen remonttimyynnissä DVD-soittimia näkyi olevan 2600mk alkaen.

Tulevaisuus on täällä, löytyykö käyttäjiä?

-------------------------------------------------------

28.10.99

Tiedätkö mikä kortti on tärkein digitaalivideon käsittelyssä?

Asiahan on aivan selvä: Luottokortti.

-------------------------------------------------------

27.10.99

 

 

 

 

 

Firewire emolevy

 

 

Kirjoitin tuossa 23.10. reippaasta kameravertailusta hollantilaiseen malliin. Palautetta tuli. Totta kai on mielipiteitä puolesta ja vastaan. Ari on itse käyttänyt Sony PC3:a ja on siihen tyytyväinen. Hänestä kosketusnäyttö on erinomainen. Kun vaikkapa kesken kuvauksen hakee joitakin säätöjä, ei tarvitse kurkistella kameran alle tai sivuille vaan ne löytyvät samasta näytöstä kuin nauhalle menevä kuvakin. Kätevää. Ne kuulemma näkyvät riittävästi meidän ilmastossamme. Joten: arvioinnit ovat aina subjektiivisia, eikä niitä pidä liikaa uskoa. Oma kokeilu tai kokemus kertoo enemmän.

Toinen, tärkeämpi asia tuli Arin sähköpostissa. Asus tekee nyt PC-emolevyjä ASUS P3B-1394, joissa on DV-liitäntä. Ari on omansa tilannut, ja kertonee kokemuksista lähiaikoina. Lisäinformaatiota löytyy Asus.com.tw nettisivuilta. Siellä on myös erinomainen ohje PDF-muodossa. Nämä liitännät siis poistavat erillisen DV-kortin tarpeen. Kamera vain liitetään DV-kaapelilla emolevyyn ja ajurit hoitavat liikenteen valvonnan. Siitä, miten PC-puolella editointiojelmat ovat valmiita ottamaan videota suoraan emolevyltä, ei minulla ole tietoa, mutta sekin on vain ajan- ja ajuri-kysymys. Paketissa ilmeisesti tulee mukana Ulead VideoStudio, jolla kyllä pääsee mukavasti alkuun. No, kohta toivottavasti kuulemme omakohtaisia kokemuksia.

Tältä näyttäisi PC:n liitinarsenaali Asus-emolevyllä varustettuna.

24.10.99

 

 

 

 

 

DTP

 

DV

DV, Digital Video-lehti USA:sta pohtii pääkirjoituksessaan mielenkiintoista ilmiötä. Päätoimittajan puheille (kuten muuten minunkin) on viime aikoina tullut videoammattilaisia, jotka sanovat, että digitaalinen video vie heiltä ansiot. Ennen suuria summia kiltisti maksaneet asiakkaat alkavat hankkia itse halpoja kameroita ja editointilaitteita ja tehdä aiemmin ammattilaisilta tilatut videot itse. Ammattilaisten työt vähenevät ja niistä maksetaan vähemmän. Lisäksi heiltä vaaditaan yhteensopivuutta heidän mielestään amatöörivideoon (MiniDV).

Päätoimittaja näkee tässä selvän yhtäläisyyden vain viisitoista vuotta sitten alkaneeseen DTP-vallankumoukseen. Aluksi tietokoneella tapahtuvaa sivuntekoa pidettiin vain harrasteluna, jolla ei ollut tulevaisuutta. Sillä voitiin tehdä enintään mustavalkoisia yksisivuisia lennäkkejä ilmoitustauluille. Vähitellen väri ja typografia tuli mukaan ja ammattilaisia siirtyi alalle, kokonaisia lehtiä alettiin tehdä tietokone-avusteisesti. Hurjimmat ja halvimmat kokeilijat ovat jo kaatuneet, mutta nyt lähes kaikki lehdet suunnitellaan DTP:llä. Muuntautumiskykyiset ammattilaiset ovat löytäneet entistä parempia töitä, sillä ammattitaitoa tarvitaan niin lehdenteossa kuin videossakin. Pelkällä innostuksella ne eivät synny, eivät varsinkaan jatkuvasti ja korkeatasoisesti.

Tässä prosessissa katoaa kokonaisia ammattikuntia, mutta toisia syntyy. Sama määrä tuotetta tehdään paljon vähemmällä työvoimalla, mutta toisaalta tarjonta lisääntyy ja syntyy uusia työpaikkoja.

Videon kehitys saattaa seurata lehdenteon esimerkkiä. Päätoimittajan neuvo videoammattilaisille on laajentaa ammattitaitoaan ja myydä se sitten kalliisti asiakkaalle, jonka omat amatöörimäiset videokokeilut ovat johtaneet umpikujaan, jossa on pyydettävä ammattilaisen apua.

-------------------------------------------------------

23.10.99

 

Canon MV20

Lainaanpa tässä hollantilaista sivustoa Global-DV-Org, joka oli remontissa ja heitti minut ensin hashish-kahvilan sivuille. Kun keskustelufoorumi ei toiminut, katselin tarkemmin uutisia. Siellä oli reipas arviointi Canon MV20 vastaan Sony PC3. Canonin kuvanlaatua kehuttiin, mutta sen ääni on arvioijan mukaan surkea. Mikrofoni on kuvaajan nenän alla eikä juuri suuntaudu eteen, vaan tallettaa kuvaajan hengityksen ja niiskutuksen. Lisämikrofonia ei saa, eikä tarkkailukuulokkeita (ovat tulossa). Kameroiden liitäntä yhteen (Sony <>Canon) ei onnistunut kuin ajoittain, vaikka he kokeilivat useilla eri kameroilla. DV-liitännöissä on puutteita.

Sony on kosketusnäytöllä varustettu malli. Toimiiko se?. Vastaus on selväsanainen EI. Auringossa ulkona ei säädöistä tule mitään. Hämärässä säädöt toimivat, mutta Canonin kuva on sielläkin parempi.

Reipasta tuuletusta, ja todennäköisesti vain yhden tai muutaman ihmisen mielipide, mutta pidän siitä, että asiat sanotaan joskus suoraan. Global on aina ollut Canonin puolella ja sen pitäjillä taitaa olla myymälä, jossa niitä myydään. Minulla ei ole sidoksia mihinkään valmistajaan, mutta omat laitevalinnat eivät voi olla vaikuttamatta mielipiteisiin. Ottakaa se huomioon.

-------------------------------------------------------

22.10.99

 

Win EditDV 2.0

 

Digital Origin teki sen, mitä siltä on odotettu ja järjesti tuotevalikoimansa selvästi kahteen osaan, aloittelijoille ja ammattilaisille. Editointiohjelmistoon ilmestyy täysverinen EditDV myös Windows-käyttöjärjestelmälle joulukuussa. Halpa ja helppo IntroDV julkaistiin jokin aika sitten. Katso 2-3.10. tuosta alempaa. Sen eurooppalaista versiota voimme joutua odottelemaan helmikuulle.

Win EditDV 2.0 sisältää tukun uusia ominaisuuksia, kuten tuen tuplaprosessoreille, liitännän muiden valmistajien plugineille, yli 200 QuickTime efektiä ja kaivatun patch-capturen. Päivityshinta 1.0 versiosta on $200 ja koko paketin hinta DV-kortteineen $800, joka lienee Suomessa samaa luokkaa kuin Mac-versio nyt, eli n. 5700mk. Joulukuuhun asti pitää vielä odottaa, mutta tällä välin 1.0-version ostaneet saavat ilmaisen päivityksen verkosta, joten tutustumisen voi aloittaa vaikka heti. Laitteistosi yhteensopivuuden voit tarkistaa näiltä sivuilta.

-------------------------------------------------------

21.10.99

CNN-uutiskanava käsitteli eilen laajasti Windows2000 käyttöjärjestelmän aikataulua, mutta oikeastaan asiaan ei tullut tolkkua. Microsoftin johtajan mukaan se ilmestyy "lähikuukausina". Toiset tietolähteet puhuvat helmikuusta ja laajaan jakeluun se tulisi huhtikuussa. Sitä pidetään selvänä, että ennen vuodenvaihdetta se ei ilmesty, jotta 2000-ongelmat vältetään sen osalta.

Siinä toivottavasti on DV-ajurit oikein, jotta työskentely helpottuu silläkin puolella. Emolevyjen rakentajat saisivat myös ottaa DV-liittimet kokoonpanoihinsa, niin asiat kävisivät mutkattomiksi.

-------------------------------------------------------

19.10.99

 

 

Marraskuun DV-lehti tuli jo lokakuun puolivälissä. Siinä on esittely Sony VAIO F290 kannettavasta Win98-tietokoneesta. Se on ohut ja tyylikäs. Hinta jenkkilässä on $3300. Ei mikään halpa PC, mutta eräs parhaista. VAIO (ei juuri tämä malli) on ensimmäinen kannettava, jossa on DV-liitännät ja Windows. Macin valikoimaan Firewire-kannettavat ovat kuuluneet jo jonkin aikaa. Monia asioita tässä kokoonpanossa kiitellään, vaikka toisto ei ajoittain olekaan aivan tasaista.

Sony on itse kehitellyt Win98-käyttöjärjestelmää kannettavalleen sopivammaksi. Hauskana juttuna kerrotaan Sony-viihdekeskuksesta San Franciscossa, jossa on myös Microsoft-myymälä. Siellä myydään Wordia ja Zen-herätyskelloja, mutta on jotakin, mitä iso M ei pysty toimittamaan tällä vuosituhannella: kunnollinen, ammattimainen DV-valmis käyttöjärjestelmä.

Nopeudessa VAIO häviää huomattavasti pöytäkoneille ja Applen kannettavakin on 2x nopeampi, mutta videon käsittely kyllä sujuu. Loppulauseena DV-lehti kuitenkin toteaa: "DIgitaalivideon ja grafiikan ammattilaiset saavat odottaa Windowsin kannettavaa tulevaisuutta ensi vuosituhannelle."

-------------------------------------------------------

17.10.99

Lohdutuksen sanoja Lontoosta:

Kamerat siellä maksavat yhtä paljon kuin täälläkin. Mallit ovat samoja. Joitakin alennusmyyntimalleja sai alle kuuden tonnin, mutta enimmäkseen kamerat maksoivat 10 -16.000. Verovapaata myyntiä ei enää ole näillä "kotimaan matkoilla" EU:n sisällä. Englantilaisillakaan ei ole DV-in liitäntää useimmissa kameroissaan.

On lohduttavaa havaita, etteivät asiat ole toisilla paremmin kuin meillä.

-------------------------------------------------------

10.10.99

Kovalevytilaa tarvitaan runsaasti DV:n käsittelyssä. Päivän lehtien mukaan 15-gigatavuisen saa nyt alle 1000 markkaa, ja sille mahtuu reilusti tunti videota.

HD-bisnekseen perehtynyt kaveri kertoi, että pienempien IDE-levyjen hinnat on kilpailtu niin alas, että valmistajia alkaa kaatuilla. IBM on viisaasti pysytellyt vain kaikkein isoimpien levyjen tekijänä. Nyt ohjelmassa ovat 25 ja 37-gigaiset. Niiden kate on vähän parempi kuin pienempien. Seuraavaksi on tulossa +50Gt alkuvuodesta ja +100Gt vuoden kuluessa. Silloin alle tonnin "peruslevy" lienee jo yli 30 gigainen ja sille mahtuu pari tuntia DV-videota. Kehitys on oikean suuntainen.

-------------------------------------------------------

9.10.99

Parissa päivässä ovat uusien iMacien hinnat jo tulleet reilusti alaspäin, mutta vielä on ilmaa. Perusmallin saa nyt 8, DV-mallit 10 ja 12 tonnin hintaan. Ne kaikki muuten ovat reilusti nopeampia kuin 550mHz PentiumIII.

-------------------------------------------------------

8.10.99

Audiovisuaalisen alan suurkatselmus, AV-messut ovat ensi viikolla ti-to 12-14.10. messukeskuksessa Helsingissä. Siellä luultavasti on myös DV-tuotteita ja tarvikkeita, vaikkakin vielä vähemmistössä. Alan suuret merkit ovat ainakin edustettuna, ja joitakin pienempiä myyjiä. Itse en valitettavasti tänä vuonna pääse sinne, koska olen Lontoossa messujen aikaan. Kertokaa minullekin parhaista uutuuksista.

-------------------------------------------------------

7.10.99

iMac DV

Eilen julkistettiin amerikassa Applen uusi iMac-mallisto. Ainakin siellä ne ovat heti markkinoilla ja oletettavasti kuukauden kuluessa meilläkin. Uusi malli on nimeltään iMac DV. Tähän "kaikki yhdessä" tietokoneeseen, jolla näitäkin uutisia kirjoitellaan on nyt lisätty 2 FireWire liitäntää, videoliitin ja DVD-soitin. Ethernet ja USB siinä on ennestään. Jonkinmoinen videon leikkausohjelma "iMovie" on myös mukana paketissa, jonka hinta pitäisi pysyä suunnilleen ennallaan, meillä siis n.8-9000:-. Halvin perusmalli (ilman DV:tä) on laskenut samalla alle $999. Kallein, iMac DV, special edition sisältänee Applen FinalCut Pron (tai sen kevytversion). Sen hinta lienee n. 12.000:-.

iMacin värivalikoima on jo nykyään runsas ja uutuuksissa niitä on vielä hieman kehitelty. 6-7 eri väriä on tarjolla.

Hifi-ääni ja mahdollisuus subwooferin liitäntään tekevät tästä pikku-ihmeestä entistä nautittavamman varsinkin kun tuuletin on jätetty pois. Sitä ei kuulemma tarvita. Muotoillut ilmastointikanavat hoitavat jäähdytyksen.

Tässä meillä on DV-editointiasema ja tyylikäs tietokone samaan hintaan kuin äsken maksoi pelkkä DV-kortti ja editointiohjelma.

* * * lisäys iltapäivällä * * *

Eipä näy kauppamiesten ahneudella olevan rajoja. Alle tuhannen dollarin mallista pyydetään 11.000mk, DV-mallista 12 ja Spesiaalista 15.000 aivan ensimmäisissä hintanoteerauksissa. Kunhan vanha mallisto on myyty, ne varmaan asettuvat entisiin uomiin. Viisainta on odotella hieman.

-------------------------------------------------------

6.10.99

Canon XM1

Sattui käsiini saksalainen Video-lehti 10/99. Siinä on testattu uusi Canon XM1. Arvostelu on varsin kiittävä. Se asettuu lehden kokonaisasteikon kärkeen suunnilleen tasapisteissä Sonyn TRV900 ja Panasonicin DX100 (EZ30) mallien kanssa. Niiden yläpuolelle lehti sijoitti puolitoista vuotta sitten ilmestyneen Canonin XL1:n, jonka käytännön testit ovat kuitenkin todenneet vain yhtä hyväksi, ei paremmaksi kuin muut. Merkki, muotoilu ja objektiivien vaihdettavuus hullaannuttivat arvostelijat silloin. Sen hintakin on kaksinkertainen muihin verrattuna. Kaikki nämä ovat kolmikennoisia. Tämän lehden arvostelut perustuvat sekä mittauksiin, että henkilökohtaisiin arviointeihin.

XM1 on iso verrattuna noihin muihin 3-kennoisiin, 2 kertaa painavampi kuin Panasonic, mutta höyhenenkevyt verrattuna ammattilaiskameroihin.

-------------------------------------------------------

5.10.99

 

 

Halvasta PC-editorista haaveileville tulee nyt kylmä suihku. Jarmo oli ehtinyt jo kysellä IntroDV:tä suoraan valmistajalta ja sai vastauksen:

"> Digital Origin is sorry to inform you that IntroDV will not support PAL. Thus we are not shipping into Europe at this time. Digital Origin does plan to release a PAL version sometime in February.>"

Mitä tästä on opittavissa. Kaikkiin ATK-alan tuotejulkistuksiin tulee suhtautua äärimmäisen epäluuloisesti. Ne ovat totta vasta kun ne ovat kädessäsi. Vaikka DO:n nettisivulla todetaan, että IntroDV on PAL-yhteensopiva, se ei tarkoita, että se olisi nyt, vaan joskus tulevaisuudessa. Vaikka kyseinen tuote on DAVA:n sivuilla, se ei tarkoita, että se toimisi meillä tai että sitä olisi saatavissa euroopassa lähikuukausina.

Mitä sitten on tarjolla PC:lle tällä hetkellä? Canopus DVRaptor maksaa noin 5000:-, EditDV kortteineen n. 5600:-. MotoDV:n ja kortin saa 2900:- ja nyt jaetaan siihen sopivaa EditDV unpluggedia ilmaiseksi 45 päivän kokeiluun. Ainakin amerikassa MotoDV-pakettiin kuuluu Premieren leikkausohjelman kevytversio kuten halvimpaan Raptoriinkin. MotoDV:llä saa videon sisään ja takaisin nauhalle (jos kamerassasi on DV-in). Yksinkertaisimmallaan leikkauksen voi tehdä QuickTimella (katso 28.8).

Postimyyntiyritys DVDirect kyllä myy kyseistä Introa ilmeisesti ympäri maailmaa. Riskinä on, että meille sopivaa softapäivitystä voi joutua odottelemaan vielä jonkin aikaa. Kortin saa kuitenkin edullisimmin, $240, joka alv:lla ja postimaksuilla lisättynä tehnee noin 1800:-

-------------------------------------------------------

4.10.99

Päivän mietelauseen löysin amerikkalaiselta nettisivulta, jossa pohdittiin DV-kameroiden paremmuutta. Olisiko iso 3CCD-kamera parempi kuin passin kokoinen yksikennoinen? Laatuero kuvassa myönnettiin, mutta:

"Remember this important fact: video you do record is always better than the video you did not record because you did not carry the camera with you! "

Eli painolla ja käyttömukavuudellakin on puolensa.

-------------------------------------------------------

3.10.99

 

 

 

Jatkan eilistä juttua DV-videon leikkausohjelmista. DigitalOrigin on nyt laittanut sivuilleen selkeän vertailun eri editointiohjelmiensa ominaisuuksista. Kaikkiin sisältyy DV-kortti tietokoneeseen. Maksamalla enemmän saa myös enemmän ominaisuuksia, mutta toisaalta lopputulos ei suinkaan aina parane runsaista efekteistä. Ohjelmia voi myös päivittää kehittyneempiin myöhemmin, kun kaikki toimivat samalla kortilla.

Jäitä hattuun kuitenkin ennenkuin ryntäät tilaamaan. Monet Compaq, muutamat Dell, IBM ja HP tietokoneet eivät ole yhteensopivia poikkeavan korttipaikkansa vuoksi. Myös K6 ja VIA on huono yhdistelmä. Katso yhteensopivuussivulta, käykö sinun kokoonpanosi. Aivan kaikille kameroillekaan ei yhteensopivuutta taata.

IntroDV löytyy jo Suomessa Davan nettihinnastosta tosin ilman suomalaista vähittäishintaa ja toimitusaikaa, mutta tulossa on. (katso 2.10.)

-------------------------------------------------------

2.10.99

 

 

 

 

DV-in liitäntä

 

 

 

Leikkausohjelma

Sonyn uusi megapixelikamera PC100 (uutisissa 30.8.) on Japanissa jo markkinoilla. Siinä on stillikuvakoko 1152x864 (SXGA). Ne voi tallettaa muistitikulle kuten muidenkin digitaalistillikameroiden kuvat. Liikkuvaa kuvaa kamera tekee vain 0,69 miljoonalla pixelillä, mikä ei ole erityisen paljon yksikennoiselle laitteelle. Suuret tuotejulkistukset kuivuvat usein kokoon, kun tavara tulee kauppoihin. Japaninkielistä infoa on tarjolla ja esimerkkejä stillikuvista.

LynxDV Englannissa on nyt saanut markkinoille PC-ohjelmansa, jolla DV-IN tehdään määrätyille Sonyn kameroille. Hinta on 65 euroa. Panasonicille vastaava palvelu löytyy Itävallasta. Kertokaa kokemuksista muillekin tämän palstan kautta, jos ryhdytte muutospuuhiin. Kiinnostuneita on. Kerroin niistä jo 23 ja 24.8.

IntroDV, se halpa DV-kortti ja editointiohjelma PC-koneille, on suoramyynnissä vain amerikassa DigitalOriginin nettisivun kautta. Meidän pitää odottaa maahantuojien reagointia. Kyselkää PhotoDV, MotoDV ja EditDV tuotteita myyviltä liikkeiltä. Amerikan hinta siis on vain $250, joten alle parin tonnin se voisi olla veroineenkin. Muilla amerikkalaisilla postimyyjillä Intro saattaisi olla listoilla. Pakettiin kuuluu kortin ja softan lisäksi myös QuickTimePro ja DV-kaapeli, joten se on valmis käyttöön heti.

Muuten, DigitalOriginin Win95/98-käyttöjärjestelmälle lupaama kokeiluversio EditDV-unplugged ohjelmasta on voimassa vain 45 päivää, joten sitä ei kannata imuroida, ellei muu laitteisto jo ole kunnossa.

 

 

 

 

********

********************************************

Vielä vanhemmat "uutiset" löytyvät täältä

 

Aiheina mm:

1.9. - 30.9. 1999

DV-kuvakoko

Varo kosteita kelejä

Digital8 laadusta

DV - VHS vertailu

Firewire ja Ultra160 kovalevyt

Kromakey

Kuvataso ja sävyasteikko

G4 - Applen "supercomputer"

............... ja paljon muutakin

 

23.8. - 30.8. 1999

Progressive scan ja megapixelikamera Sony PC100

Ilmainen leikkausohjelma QuickTime Player

Digitaalisärö on äänelle vaarallista

Minidisk äänittäjän apuvälineeksi

Testipalkkeja ja oskilloskooppi Macille

DV-IN muunnos kameroille tehdään nykyisin tietokoneohjelmalla.

IDE kovalevy riittää editointiin.

 

 

 

 

| etusivu | Intia | | DV | kamera | kuvaus | editointi | stillikuvat | varoitus | DV-uutiset |