helposti muistettava ja pysyvä bookmark:

www.iki.fi/dv/news

  .DV-uutisarkisto 1.4 - 31.4. 2001

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

DV-sivusto

Haku näiltä sivuiltat

Vanhat "uutiset"

email: dv@iki.fi

..******************************************************

26.4.01 Vapun läheisyys on jo ilmassa. Katsastin viimevappuiset kuvausohjeeni, ja niihin ei ole paljon lisättävää. Kiekkokisatkin alkavat sopivasti.

Eläviä kuvia kun tehdään, kannattaa yrittää kameran kiertoa ylösalaisin tai vaikkapa koko kierroksen ympäri. Se kyllä vaatii jo otteen vaihdon puolivälissä kiertoa. Laajakantilla kohde pysyy parhaiten kuvassa ja efekti on voimakkaampi muutenkin.

Iloa ja eloa vappukuviin ja Vappuun muutenkin!

----------------------------------------

20.4.01 Lacie väittää ratkaisseensa FireWire-kovalevyjä vaivanneen nopeusongelman. Se on suunnitellut uusiksi varsinaisen kovalevyn ja FireWiren välisen muunnospiirin. Ensi viikolla markkinoille tulevien ulkoisten levyjen nopeuden kerrotaan olevan 35-45 megatavua sekunnissa.

----------------------------------------

19.4.01 Microsoft näyttää vihdoin ottaneen lusikan kauniiseen käteen kun se lehtitietojen mukaan on asettumassa tukemaan FireWiren käyttöä ainoana nopeana liitäntänä. Syksyllä ilmestyvässä Windows XP käyttöjärjestelmässä ei tiettävästi ole lainkaan USB 2.0 tukea.

Uusi nopeampi USB on pyrkinyt kilpailemaan FireWiren kanssa, vaikka se on siinä pahasti myöhässä eikä lopulta suorituskyvyltäänkään yllä samaan, vaikka nimellisnopeus onkin hieman suurempi. Se on lähinnä Intelin tukema ja Microsoftin luopuminen siitä kuvastaa varmaan Intelin vaikutusvallan heikentymistä.

Microsoftin mukaan standardimikron liitinvalikoimaan pitäisi jo syksyllä kuulua 3 FireWire-liitäntää. Määrän suuruus viittaisi siihen, että tätä kautta tulee liitettäväksi paljon muitakin lisälaitteita kuin videokamerat ja kovalevyt. Suositus on meidän kannaltamme oikea, mutta olisi saanut tulla jo kolme vuotta sitten, niin paljolta murheelta korttien asennuksessa olisi vältytty.

Toisaalta, mistä sitten olisi keskusteltu DV-areenallamme? Ehkä suorastaan videon kuvaamisen ja leikkauksen estetiikasta.

----------------------------------------

15.4.01 Varokaa Litium-akkuja!!

Nyk. yaikaisissa videokameroissa on lähes kaikissa jonkinmoinen Li-ion tai Info-Lithium akku. Samoja löytyy stillikameroissa paristo-muodossa. Myös joissakin puhelimissa on litium-akkuja.

Pohjois-Suomessa paloi muuan uudelleenkäsittelylaitos harvinaisen voimakkaalla roihulla ja viranomaiset alkoivat tutkia asiaa. Havaittiin, että litium-akku tai paristo voimakkaasti purkautuessaan (esim. oikosulussa) alkaa muodostaa vetyä ja se saa aikaan monta metriä pitkän tulipatsaan, joka palaa hyvin kuumana ja sytyttää lähes mitä tahansa.

Älkää siis säilyttäkö akkujanne huolimattomasti esim taskun pohjalla kolikkojen ja ruuvien seurassa. Loppuun käytetyt akut kuuluvat ehdottomasti ongelmajätteeseen.

----------------------------------------

05.04.01

Päivityksiä saatte nyt odotella ainakin pääsiäiseen asti, sillä vietän tämän välin Lapissa. Tekeillä on Röllejä ensi talveksi ja jouluksi.

Jos lukemisen puute yllättää, selatkaa vaikka vanhoja uutisia. Sieltä löytyy yllättävän ajankohtaistakin juttua. Hakutoimintaa kannatta opetella käyttämään, se etsii sivuilta hiekanjyvätkin. Ja äkillisessä pulmassa auttaa keskusteluareena.

Hyvää Pääsiäistä kaikille!

----------------------------------------

4.4.2001 Sain postia Sunnyvalesta, Kalifornian auringon alta.

Petri siellä kuuluu palstan lukijoihin ja oli aprillipäivän jutun innoittamana tehnyt kierroksen sikäläisissä digivideomyymälöissä, myös netissä. Ja toden totta, kameroita saa jo nyt alle kolmen tonnin. Tosin niukasti ja vain naapuriosavaltion puolelta, kun silloin ei lisätä veroa hintaan. Ainakin yksi JVC:n malli (GR-DVL300) ja yksi Sonyn D8 (TRV120) löytyisi heti alle haamurajan. Tosin ne ovat Amerikoissa ja sikäläistä TV-normia, NTSC, mutta kuitenkin ostettavissa vaikka heti.

Meidän PAL-normiamme ei Petrikään löytänyt alle kolmen tonnin, mutta kyllä se sieltä....

----------------------------------------

 01.04.  Tänään on se päivä, kun digikameroiden hinnat putosivat alle kolmen tonnin ja kolmikennoisia saa kuudella tonnilla.

Kaikkiin tietokoneisiin tulee tästä lähtien FireWire-liittimet vakiona ja hankalista korttiasennuksista päästään kokonaan. Videon peruskäsittely sisältyy käyttöjärjestelmään ja on helppoa jokamiehen puuhaa.

Vuosiluvun jätin kirjaamatta, mutta vielä jonain aprillipäivänä se on totta.

----------------------------------------

 

 

 

Vanhojen uutisten sisällysluettelo löytyy täältä

   
Maaliskuu 2001

iMovien lisäohjeita

Mikro- ja makrolisäkkeitä videokameroihin lähikuvausta varten

Telejatkeitakin on saatavissa

 

Helmikuu 2001

Aiheita mm.

 

iMoviesta useita juttuja, iMac FlowerPower

Kuvausvinkkejä, trikkien tekoa ym ym.

 

Tammikuu 2001

Aiheita mm.

Valota talvikuvat oikein

Kokemuksia FireWire kovalevystä

Ilmaiset editointiohjelmat

Löysää puhetta DV-koodekeista

Applen uusi kannettava on laajakuvainen ja editointivalmis

Juttu valkobalanssista

Joulukuu 2000

Marraskuu 2000

Sitä vanhemmat

 

 

 

 

email: kunto@iki.fi

| etusivu |haku | DV-uutiset | DV-sivusto|

 

 

D