helposti muistettava ja pysyvä bookmark:

www.iki.fi/dv/news

  ..DV-uutisarkisto 1.3 - 30.3. 2001

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

DV-sivusto

Vanhat "uutiset"

email: dv@iki.fi

..******************************************************

29.3.01 No niin, juttu telejatkeista on jonkinmoisessa kasassa ja luettavissa. Sen vain sanon tässäkin, että ennen kuin sijoitat 600:- telejatkeeseen, hanki kunnon jalusta, ellei sinulla sitä ole. Niistä ei ole tulossa markkinakatsausta tai testiä. Valinta on tehtävä ihan itse.

----------------------------------------

26.3.01

Kevät on videokameroiden sesonkiaikaa, ja kauppiaat taitavat jo vähitellen valmistautua ryntäykseen. Suoritin pikavisiitit mainion Petterin DV-linkkilistan osoittamille kameramerkkien maahantuojien sivuille.

Valinnanvaraa on. Luulisi ensimmäistä kameraa ostavalla menevän sormi suuhun. MiniDV-kameroita löytyy suuriltakin valmistajilta ainakin 30 eri mallia. Lisäksi on muutama pienempi merkki ja 10 erilaista Digital8-kameraa. Kun uusien mallien lisäksi on vanhojakin varastossa, markkinoiltamme löytyy noin viisikymmentä (50) erilaista digitaalivideokameraa.

----------------------------------------

25.03.2001

Sain viikonvaihteeksi kokeiltavakseni pari telelisäkettä, 2x ja 3x. Laatoitustöiden lomassa ehdin hieman kokeilemaankin. Kerron niistä myöhemmin perusteellisemmin. Jos olet ostoaikeissa, kannattaa ehkä odottaa vielä muutama päivä.

Niitä tuo maahan sama yritys, Suomen luontokuva, kuin digitaalikameroiden laajakulmalisäkkeitäkin. Laajakulmia muuten näkyi Matilla olevan hyllyssä runsaasti, ainakin 15 erilaista, sekä kierteillä että jousivoimalla kiinnittyviä. Niistä pitäisi löytyä jokaiselle sopiva. Lisätietoa löydät viime aprillipäivän jutusta tai erillisestä laajakulma-jutusta.

----------------------------------------

   

24.03.2001

 

 

Tänään on SE päivä, jolloin OS X, Macin täysin uusi, Unixin pohjalta rakennettu käyttöjärjestelmä saapuu kauppoihin.

Vuosia kestäneen ohjelmointityön hedelmät ovat nautittavissa - tai ainakin kokeiltavissa.

En aio rynnätä ensimmäisten joukossa päivittämään. Syitä on moniakin. Epäilemättä X on huimasti kehittyneempi kuin edeltäjänsä OS 9, mutta mikään käyttöjärjestelmä ei ole ollut virheetön alusta alkaen. Annetaan nyt muiden ensin kokeilla ja perata pahimmat virheet. Kaikki ohjelmat eivät myöskään toimi aluksi uudessa käyttiksessä, vaikka tämä pystyykin "emuloimaan" vanhaa Mac-käyttistä ja pyörittää vanhoja ohjelmia sen kautta. X:stä ei myöskään ole suomenkielistä versiota ennen kesää ja olen tottunut työskentelemään äidinkielelläni.

OS X:stä EI tule PC-versiota, ilmoitti Steve Jobs aloittaessaan uuden käyttöjärjestelmän myyntikampanjan, vaikka tällaisia huhuja on sitkeästi liikkunut netissä ja tiedetään yksityisiä projekteja, joissa tämä on jo tehty.

----------------------------------------

19.3.01

Tietokone-lehden maaliskuun numero (3/01) esitteli markkinoilta löytämänsä DV-editointikortit Windows-tietokoneisiin. Juttu on aivan asiallinen ja melko tyhjentäväkin. Tosin valikoima on halvimmassa päässä vieläkin laajentunut. Erityisesti kortin hankintaa suunnittelevien kannattaa lukea tämä laaja artikkeli tarkkaan.

Mitään mullistavaa jutussa ei ole, joten toimivilla laitteilla jo editoivat voivat sen ohittaakin. Antero Alku jaottelee kortit FireWire-väyläkortteihin ja videokortteihin, jollaisessa hänen jakonsa mukaan on analoginenkin sisäänmeno ja monessa reaaliaikaisia efektejä.

En ole Tietokone-lehden vakituisia lukijoita ja syynkin havaitsin juttua lukiessani. Lehti on ilmeisesti täysin Microsoftin linjoilla, eikä lauseellakaan mainittu, että kilpailevan käyttöjärjestelmän tietokoneissa FireWire-liittimet ovat emolevyllä, minne ne kuuluisivat Wintel-ympäristössäkin.

----------------------------------------

16.3.01

Keskikastin editointiohjelmat uusivat nyt ilmettään vauhdilla. Vasta reilun vuoden ikäinen Applen FinalCutPro on jo versiossa 2. Se pyrkii ominaisuuksilla ja laadulla eroon muutaman tonnin hintaisista ohjelmista ja näyttää onnistuvankin. FCP:stä alkaa olla uhkaa jo useiden kymppitonnien tuotteille. Meillä se hinnoitellaan n. 8-10.000:-.

Uudessa versiossa on tuki mm. reaaliaikakorteille, liitäntäboxeille, joilla voi käsitellä useita ammattiformaatteja, HDTV- tai filmiresoluutio tarvittaessa ym. ym. Se tukee EDL-leikkauslistoja, jos keskeneräisiä töitä vaikkapa siirtää johonkin ammattityöasemaan. Ainakin Matrox ja Targa ovat jo julkaisemassa lisäkortteja FCP-editointiin. Tässä on kasvamassa ammattilaistason, mutta keskihintaluokan editointisysteemejä, joita Avidin ja kumppaneiden on tutkittava tarkasti, jos aikovat säilyttää asemansa markkinoilla.

Tällainen on FinalCutPro 2:n ulkokuori. Lisää voit tutkia Applen sivuilta.

----------------------------------------

15.3.01

Tänään tuli päivitys editointiohjelmaani EditDV. Se on pienemmän käyttäjäpiirin ohjelma meillä, mutta ei se minua häiritse, varsinkin kun se täyttää minun editointitarpeeni varsin hyvin.

Koko päivityspaketti: paksu uusia manuaali ja ohjelmaCD, jolla on vielä runsaasti bonusohjelmia, tuli USA:sta kotiovelle muutamassa päivässä. Nyt siihen on vain totuttava: Ohjelman uusi nimi on mielestäni aivan typerä, mitäänsanomaton CineStream, vaikka kyseessä on edelleen DV-materiaalin editointiohjelma. Nettivideo-ominaisuuksia on lisätty runsaasti, mutta en ole vielä tutustunut niihin.

Tärkeitä uudistuksia sensijaan ovat "multiple compositions" eli samasta materiaalista voi tehdä useita vaihtoehtoisia versioita tai osia, joita voi yhdistellä myöhemmin. Tämä ominaisuus puuttuu vielä Premiere6:stakin. Sitä DV-lehti piti yhtenä pahimmista uuden Premieren puutteista. Leikkaushan on usein kokeilua, kokeilua, hylkäämistä ja muuttamista. CineStremissa on nyt myös historia-paletti ja tarvittaessa 1000 peruutusmahdollisuutta. Se on sinänsä hulluutta. Kyllähän muutama katumusnappi riittäisi.

CS:ään voi nyt myös tuoda isoja stillikuvia ja niissä voi liikkua kuin kameralla. Aikakoodin voi "polttaa" kuvaan näkyviin, mikä on hyvin kätevää suunnitteluvaiheessa, varsinkin, jos samaa materiaalia käyttävät useat ihmiset. Äänen tasoille on nyt ilmestynyt mittarit säätimien lisäksi. Uusien efektien joukkoon on tullut myös "video equalizer", mutta toistaiseksi en tiedä, mitä sillä tehtäisiin. Enpä ole kaikkia edellisen version efektejäkään vielä tarvinnut. Ohjelma on sama eri käyttöjärjestelmillä. Vain tekstitykseen oli eri ohjeet Windowsille ja Macille.

Asennus oli helpoimpia tapaamiani, ja kaikki toimii. Vanhat tiedostot, myös keskeneräiset projektit aukeavat ja niitä voi jatkaa uusilla ominaisuuksilla. Vielä vuosi sitten varoiteltiin aiheellisesti, ettei mitään päivityksiä pidä tehdä niin kauan kuin työt ovat kesken vanhalla ohjelmalla.

-------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

8.3.2001

Tässä on todellinen uutuus. Ainakaan minä en ole mokomaa ennen nähnyt. Satuin maahantuojan pakeille laajakulmalisäkkeitä tutkimaan ja hänellä oli näyte-erä "mikroskooppilinssejä".

Oikeastaan niitä on kaksi sarjaa, makro- ja mikro. Kumpaankin kuuluu 3 linssiä, joista tässä yksi lähes luonnollisessa koossa. Makrossa on 6, 12 ja 24x ja mikrossa voimakkaammin suurentavat 35, 70 ja 140x. Oikeastaan ne kai ovat voimakkaita lähilinssejä, ainakin toiminta on sen tapainen. Zoomi toimii, vaikka laajimmillaan se voi rajata nurkista, isoilla objektiiveilla voimakkaastikin. Tiiviimmät polttovälit johtavat aikamoisiin lähikuviin, muutamasta millistä millin osiin pisimmillä laseilla. Niitä on lähes mahdoton pitää paikoillaan, joten pidemmän sarjan mukana tulee valolaatikko ja kuvausteline. Kuvausetäisyys supistuu kertoimen kasvaessa ja pisimmillä se on sentti - pari. Silloin valoa ei enää saa kohteen ja kameran välistä, siksi valolaatikko.

Tutkin hieman makro-sarjan keskimmäistä, 12-kertaista. Se sopi Panasonicin EZ30:een soviterenkaan avulla helposti. Lasien kierre on 37mm. Kuvausetäisyys oli noin 10 cm, ja laajimmillaan kuvaan mahtui n. 7 cm. Zoomatessa pääsin kinofilmin reiän kokoiseen kuvaan (n. 3 mm) Taisi kyllä Matin kamerassa olla digitaalizoomi päällä, mutta joka tapauksessa muutaman millin kokoinen esim. kärpänen saadaan täyttämään kuva. Laajimmillaan kuvan nurkat olivat tummat, joten tämä on ilmeisesti tarkoitettu vain zoomin pidemmälle päälle. Erityisen selvästi tämä näkyi Sonyn VX1000:n 52mm leveässä objektiivissa. Siihenkin löytyy sovite, mutta polttovälialue on rajoitetumpi.

Kyllä näillä itikoita ja kasveja kuvaa aivan uudella tavalla. Muutoinhan videokameroilla pääsee lähelle vain laajakulma-asennossa, eikä moniakaan kohteita voi kuvata linssissä kiinni. Omalla kamerallani lähikuvaan saa zoomaten n. 10cm leveän alueen, laajakulma-asennossa 2.5cm, mutta silloin kohde on niin lähellä, että se jää kameran varjoon. Makrosarjalla pääsen muutaman sentin kokoisista kohteista muutaman millin kokoisiin, mikrosarjalla kait millin osiinkin, mutta silloin ollaan taas hyvin lähellä kameraa ja valaisu on ongelmallista.

Normaalizoomin ja makrolisäkkeiden väliin jää vielä lähilinssin mentävä aukko. Niitä pitäisi löytyä valokuvausliikkeistä ainakin isommille kierteille. Niiden kanssa lyhin kuvausetäisyys on esim. puoli metriä ja pienin kuvattava tulitikkuaskin luokkaa (linssi n:o1, kakkonen puolittaa nämä arvot). Optinen laatu ei kyllä vastaa tätä makrosarjaa, mutta zoomi ja automaattitarkennus toimii, eikä varjostumaa esiinny.

Mainion makrosarjan saa 800 markan hintaan. Mikrosarja lisukkeineen maksaa 1500:-. Erikseen myydään vielä 200x mikro-objektiivia. Raynoxin sivuilla on jotakin lisäinformaatiota. Maahantuontia harkitsee Suomen Luontokuva Oy, joka jo tunnetaan laajakulmalisäkkeistään, joiden valikoima vain on laajentunut. Puhelimitse 03-3445055 voit tehdä tilauksesi, jos heti alkoi poltella näpeissä. Kevät lähestyy...

-------------------------------------------------------

4.3.01

 

iMovie on tämänkin palstan lukijoitten keskuudessa yksi suosituimmista editointiohjelmista. Eikä ihme, sillä se tulee Macintosh-tietokoneiden mukana ja niissähän ovat FireWire-liitännät valmiina kaikissa malleissa. Ei muuta kuin kaapeli kiinni videokameraan ja elokuvaa tekemään. Se on todella noin mutkatonta.

Lupauduin opastamaan paria vanhempaa herrasmiestä digitaalivideon tekoon iMacin ja iMovien avulla. Niinpä piti itsekin perehtyä ohjelmaan. Kirjoitin jo aiemmin tuskailuistani sen kanssa, kun lähestymistapa leikkaukseen on lähes päinvastainen kuin mihin olen tottunut. Kun asenneluutumistaan on selvinnyt, iMovie alkaa tuntua pätevältä ja monipuoliseltakin. Minusta se on selkeästi paras ilmaisohjelma editointiin. Ja varmin - kertaakaan en ole saanut minkäänlaista vahinkoa aikaiseksi, vaikka olen väärinkäyttänyt sitä lukuisilla tavoilla. Jos ominaisuuksia vielä vähän lisättäisiin, se alkaisi uhata tuhansia maksavia kaupallisia ohjelmia.

Kirjoitin tutustumiseni ohessa havaintojani paperille. Vaikka ohjelman kuvaruutuohjeet ovatkin kohtuulliset, kaikkea ne eivät sano. Tässä ensimmäisen viikon kokemuksia iMovie2 työskentelyohjeen muodossa. Kirjoitin myös muistilapulle näppäinoikotiet, sillä vasta ne tekevät ohjelmasta tehokkaan. Lopuksi kokosin "väärinkäytöksistäni" iMovie-toisinajattelijan editointitavat eli pari poikkeavaa lähestymistapaa tällä ohjelmalla editointiin.

Kun kolmiteholasein ja ilman minkäänlaista hiirikokemusta osoittautui vaikeaksi valita juuri oikea pätkä videosta, keksin siihen oivan apuvälineen ja sekin on täällä. Käyttäkää hyväksenne.

Jos sinulla on hyviä vinkkejä tämän tai muunkin ohjelman käytöstä, mailaa minulle, pistetään tieto jakoon.

-------------------------------------------------------

2.3.01

Sketsintekijät, malttakaa vielä hetki. On tietysti hyvä harjoitella, mutta esitysareena ei ole vielä aivan valmis.

Kerroin 11.1.01 sketsikilpailusta. Ohjelmaidea ei ollut vielä riittävän valmis, eikä se tule ainakaan kesäkaudelle, ehkäpä syksyllä. Kiinnostuneet voivat tarkkailla filmiteollisuus.fi-nettisivustoa silloin tällöin, jos vaikka tietoa ilmestyisi.

Siitä huolimatta lyhyt sketsi voisi olla mukava välipala pikku porukoille. Veikkaisin, että niille löytyy käyttöä jossakin, myöhemmin.

-------------------------------------------------------

 

 

 

Vanhojen uutisten sisällysluettelo löytyy täältä

 

Helmikuu 2001

Aiheita mm.

 

iMoviesta useita juttuja, iMac FlowerPower

Kuvausvinkkejä, trikkien tekoa ym ym.

 

Tammikuu 2001

Aiheita mm.

Valota talvikuvat oikein

Kokemuksia FireWire kovalevystä

Ilmaiset editointiohjelmat

Löysää puhetta DV-koodekeista

Applen uusi kannettava on laajakuvainen ja editointivalmis

Juttu valkobalanssista

Joulukuu 2000

Marraskuu 2000

Sitä vanhemmat