....

DV-uutisarkisto 1.5 - 31.5. 2001

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

 

DV-sivusto

digivideo.org etusivu

Vanhat "uutiset"

 
     
30.5.01

16:9, laajakuvatelevisio on totta aivan kohta. Siihen kannattaa valmistautua jo nyt. Kamerastasi varmaan löytyy tuollainen kuvamuoto widescreen, cinema tms. termillä ellei se ole hyvin vanha malli. Tutkipa sitä vakavissasi, ellet ole vielä kokeillut. Elokuun lopulla aloittavat uudet digikanavat ja ne kaikki lähetetään laajakuvamuodossa.

 
26.5.01

Ei toiminta DV-rintamalla suinkaan ole hiljaista ollut, vaikka tällä palstalla on saattanut sellaiselta näyttää. Kulissien takana on kuhissut sitäkin enemmän.

Keskustelupalstamme on alkanut tökkiä melko pahasti. Ilmeisesti Jarin kotisivut alkavat ratketa liitoksistaan ja ohjelmankin kestokyky etsii jo rajojaan. Piti saada äkkiä parannusta asiaan ja me viisi tällä hetkellä näiden sivujen ylläpidosta vastaavaa vapaaehtoista olemme pitäneet kiivaita nettipalavereja.

Päätimme turvautua webbihotelliin, jonka isäntäkin on DV-harrastaja ja jossa saamme tietokantasovelluksen ainakin keskusteluun (se toimii jo varsin hyvin testikäytössä) ja ehkä uutisten talletukseen ja hakuihinkin. Tähän kaikkeen kuluu rahaa, jonka päätimme aluksi maksaa omasta pussista. Perustamme kuitenkin samalla yhdistyksen ajamaan digitaalivideon asiaa, ylläpitämään suomenkielistä, puolueetonta DV-sivustoa, sekä mahdollisesti tulevaisuudessa harrastamaan koulutusta, konsultointia, julkaisutoimintaa, järjestämään festivaaleja ja mahdollisesti yhteisostoja. Kaikki tämä tarvitsee vapaaehtoisia lisää. Harkitse jo nyt, haluaisitko sinä osallistua jollakin tavalla.

Uutisvainua myöskin peräänkuulutamme laajemmalta joukolta. Meille tulee "vihjepuhelin", sähköpostiosoite, johon kuka tahansa uutta maailmalta löytänyt voi kertoa vinkkejään.

Kohtapuoliin tavataan uusilla sivuilla. Silloin myös julkistamme tarkemmin yhteydenottotavat ja toiveet. Siihen asti, tarkista että kirjanmerkkisi näille sivuille on muotoa: http://www.iki.fi/dv/. Kaikki muut osoitteet johtavat kohta harhaan. Tietysti laitamme uudelleenohjauksia, mutta aina joku sivu jää niistä paitsi.

 

25.5.01

 

 

Isompi kuva

Tämä kevät etenee kosteissa merkeissä, joten on ehkä syytä suojata kamera sateelta ja lähteä vain urhoollisesti säähän kuin säähän. Hienoja sadepeitteitä on tarjolla ainakin Ewamarinella ja Modtech tuo niitä Suomeen.

Vähempikin kuitenkin riittää. Minusta Minigrip-pakastepussit ovat oikein hyviä. Litrainen riittää pienimmille kameroille, kaksilitrainen vähän isommille ja suurille sitten vielä isompi. Tietysti mikä tahansa ehjä muovipussi ajaa saman asian. Pussi vedetään kameran päälle, katsotaan, että etsinmonitorin saa auki ja siitä näkyy ja sitten piirretään tussilla hieman vastavalosuojaa pienempi ympyrä / suorakaide objektiivin kohdalle. Merkitty alue leikataan pois, pussi päälle ja kumilenkki tiukasti vastavalosuojan päälle pitämään aukon kohdallaan. Siinä se on. Ei näytä kovin professionaalilta, mutta toimii.

Pussin läpikin voi kuvata, jos se on aivan kirkas, mutta aina ne toimivat jonkinlaisena soft-focus suotimena. Hienostelija voi liimata muovin aukkoon lasin objektiivin kohdallle, jolloin rakenteesta saa tosi tiiviin. Leikattavasta aukosta voi myös jättää pidemmän lipan objektiivin päälle, jos sade on rankkaa. Kameran operointi käy aivan hyvin muovin läpi. Kasetin vaihtoa varten pussi pitää ehkä poistaa.

Tietysti olet jo ajat sitten uskonut neuvojani ja hankkinut UV-suotimen objektiivisi etulinssin suojaksi. Naarmuuntuneen objektiivin vaihto maksaa muutaman tuhatlappusen (on kokemuksia) mutta suotimen uusiminen vain kymppejä. Lisäksi sitä voi paljon huolettomammin pyyhkiä puhtaaksi.

Kerran kuvatessani isolla Betacam-kameralla palokunnan tekemässä rankkasateessa iso jätesäkki pujotettiin yläkautta sekä kuvaajan että olalla olevan kameran päälle, objektiivin aukko leikattiin ja kiinnitettiin reunoista pitkään vastavalosuojaan ilmastointiteipillä ja hyvin onnistui. Itse asiassa oli oikein mukavaa olla kokonaan suojassa kun sadetta tuli tosi rankasti.

 
18.5.01

Nyt kaikki metsään....

Jos haluat käyttää videossasi Suomalaisia luonnonääniä, linnunlaulua yms., metsään kannattaa mennä nyt, ettei sitten loppukesällä tarvitse kysellä, mistähän löytyisi linnunlaulua, mieluummin ilman kaskaiden siritystä ja muita eteläisten maiden sivuääniä.

Tavallisellakin videokameralla saa varsin hyvää linnunlaulua talteen nyt kun ne ovat äänekkäimmillään, varsinkin jos ei halua juuri jotakin määrättyä lajia, vaan tyytyy yhteislauluun. Irrallinen vähän laadukkaampi mikrofoni auttaa paljon asiaa ja eristää runkoäänet, moottorin ja zoomin pois kuuluvista. Ota kuulokkeet mukaan, niin voit suunnata mikrofonin parhaalla tavalla. Kameraa ei kannata käännellä, jos mikki on siinä kiinni, sillä stereokuva kääntyy silloin myös.

Asutuksen läheisyys on ongelma, sillä liikenteen äänet kuuluvat kauas. Toisaalta sinun äänipohjaasi se voi kuulua olennaisena osana, kunhan videosi ei kerro erämaan elämästä.

Aamuvarhainen tai ilta ovat parasta aikaa ja liikenne ja teollisuus kuuluu vähiten sunnuntai-aamuna. Itse havaitsin harjun äänieristysominaisuudet sangen hyviksi. Harjun laella ei erottunut juuri muuta kuin autojen ääniä ja tuulen suhinaa, mutta muutama kymmenen metriä alaspäin tien vastakkaiselle puolelle toi äänikuvaksi pelkkää linnunlaulua ja pientä kaukaista kohinaa. Kunnes tuli lentokone. Mutta senkin äänen voi ehkä käyttää joskus. Pitää vain tehdä kunnollinen luettelo äänitehosteista...

 
12.5.01

Usein lainaamani "DV-guru" Adam Wilt kiinnittää DV-lehden kolumnissaan huomiota seikkaan, johon olen itsekin aikaisemmin puuttunut. Editointiohjelma tai jopa editointikortti saattaa muuttaa leikkaustapaasi.

Hän ottaa esimerkiksi ns. reaaliaikakortit, jotka eivät siis vielä ole varsinaisesti reaaliaikaisia kuin rajoitetussa muodossa. Vaikka hän on leikannut videota jo yli 20 vuotta, hän huomaa tyylinsä muuttuvan käytettävissä olevan laitekokoonpanon mukaan. Jos reaaliaikakortissa on sivunkääntö, mutta ei monikerroksista päällekkäiskuvaa tai oikeaoppista ristikuvaa, tulee sivunkääntöä käytettyä useinkin, vaikka sitä ei normaalisti käyttäisi koskaan. Samoin, jos liikkuvat tekstit vaativat renderöinnin, mutta kiinteät saa reaaliaikaisesti, rajoittaa se alitajuisesti liikkuvan tekstin käyttöä.

Ihminen on sen verran mukavuudenhaluinen, että valitsee helposti nopeimman vaihtoehdon, vaikka ei pitäisikään sitä parhaana.

Eri ohjelmien parhaat puolet myös vaikuttavat siihen, millaisia videoita niillä tehdään. Asia ei mene vielä niin, että valittaisiin editointiympäristö tekeillä olevan työn mukaan, vaan käytetään sitä, joka on opittu ja käytettävissä. Adam oli havainnut tekevänsä eri näköisiä videoita FinalCutProlla kuin Premierellä. Kummallakin on vahvuutensa, joita mielellään käyttää ja toisaalta vaikeat ominaisuudet, joita välttelee.

Samaan sarjaan kuuluu myös monitori, josta leikkaustulostasi katselet. Jos se on pieni tietokoneruutu, teet taatusti erilaista videota kuin suuresta TV-vastaanottimesta tai videomonitorilta tulosta arvostellen. Katseluun pitäisi käyttää samanlaista kuvaa kuin lopullisessa esitystilanteessa. Liian pieni monitori johtaa turhan tiiviisiin kuviin, kun laajoista kuvista ei oikein näe, mitä niissä tapahtuu. Lopullisessa esityksessä valitut kuvat voivat näyttää kiusallisilta ihomatokuvilta, mutta silloin ei enää ole paljon tehtävissä, paitsi oppia seuraavaksi kerraksi.

 

8.5.01

 

 

iBook uusiutui

 

Tässä on nykyaikaisen kannettavan tietokoneen koko liitinvalikoima. Kyseessä on toukokuun alussa julkistettu ja parhaillaan jenkkikauppoihin tuleva Applen iBook, uusi versio "koululaiskannettavasta". Sitä muuten todella USA:ssa myydään paljon kouluihin. Äsken esimerkiksi kerrottiin 23.000 kpl:een kaupasta erään piirikunnan oppilaitoksiin. Konehan on varustettavissa edullisesti langattomalla tiedonsiirrolla ja koko luokka voi olla verkossa ilman ainuttakaan kaapelia.

iBook on nyt varustettu 12.1 tuuman näytöllä, johon saa 1024x768 resoluution, jolloin se on aivan käypä videon käsittelyyn iMovien avulla. Ohjelma luonnollisesti kuuluu perusvarustukseen kuten FireWire-porttikin. Perusmallin hinta Suomessa on alle 13.000 ja niitä pitäisi ilmestyä vielä toukokuun aikana.

 

4.5.01

 

 

Säilyykö CD-tallenteesi?

Ruotsalainen Ljud & Bild sattui kirjastossa käteeni, ja siinä oli todellinen kohujuttu kirjoitettavien CD-levyjen säilyvyydestä. En ole kovin tarkasti seurannut kotimaan tietokone- tai tekniikkalehtiä, joten tämä tieto on saattanut olla esillä, mutta ainakaan minun silmiini tai korviini se ei ole osunut.

Lehti oli tehnyt epätieteellisen kokeen. Se otti seitsemän kuukautta sitten Ruotsista löytyneet eri merkkiset CD-R-levyt testiin, jossa osaa niistä pidettiin ulkona auringon ultraviolettisäteilylle alttiina, osaa pidettiin sisällä ilman koteloa ikkunalaudalla. Kaikkia merkkejä oli useampi kappale, joten yksilövirheistä ei ole kyse.

Ensimmäisistä oli tieto hävinnyt jo viikon kuluttua ulkona, parhaissa se oli tallella vielä 5-7kk myöhemmin. Ne, joista ensimmäisenä hävisi informaatio ulkona, kestivät myös huonoimmin sisäkokeessa, vain alle kuukauden. Levyjen väri muuttui valon vaikutuksesta ja ennen pitkää osasta irtoili kalvo kokonaan tai kupli pahasti. Valollahan nämä levyt kirjoitetaan, joten lisää valoa myös tuhoaa bittien järjestyksen.

ÄLÄ SIIS PIDÄ CD-LEVYJÄSI VALOLLE ALTTIINA. Tiivis kotelo tai säilytys pimeässä paikassa eivät ole turhia varotoimenpiteitä.

Ruotsalaislehti näkyi muissakin arvioinneissaan reippaasti ryöpyttävän valmistajia, niin tässäkin. Lainaan vain pääkohtia, tarkista itse oma merkkisi, jos epäily herää. Pohjanoteeraus oli Fuji (eri tyyppinumeroita), josta hävisi tieto ulkona alle viikon, sisälläkin kuukaudessa. Lähelle samaa kastia sijoittuivat Maxell, Traxdata ja Pioneer. Parhaat kestopisteet saivat Kodak Ultima Gold, HP ja Verbatim Datalife plus 8x. Myös Philipsin 80min. levy oli hyvä. Kaava näkyi olevan, että nopeampi (12-16x) kesti vähemmän kuin hidas ja 80 minuuttinen enemmän kuin 74. Nämä siis saman merkin levyistä. Meillä paljon myyty TDK sijoittui keskikastiin, mutta selkeästi heikommin tuloksin kuin parhaat.

Uudellenkirjoitettavia lehti ei testannut, mutta ne ovat vielä heikompaa materiaalia. Jos siis aiot tallettaa arvokkaan videosi jälkipolville CD-muodossa, harkitse hetki, mille sen teet. Tietysti sinun pitää muutaman vuoden päästä joka tapauksessa siirtää se uudelleen silloiselle digitaalitallenteelle ennen kuin CD-asemat kokonaan häviävät. No, toistaiseksi DVD-asemat lukevat myös CD-levyjä, useat myös CD-R, mutta ei -RW.

 
2.5.01

Pioneer saa yleisille markkinoille kuukauden kuluessa jo tammikuusta asti Applen Powermac G4:ssä vakiovarusteena olleen "superdriven", polttavan DVD-aseman, jolla voi tehdä myös CD-levyjä. Tämän aseman "irtomyyntihinta" on ilmoitettu olevan alle tuhat dollaria.

Nyt myös Lacie on ilmoittanut tuovansa samantapaisen ja saman hintaisen DVD/CD-kirjoittimen kesäkuussa. Eli kilpailuakin alkaa olla. Seuraavaksi voi ehkä odotella hintojen laskua, kunhan muutama muukin merkki pystyy tällaisen tekemään.

Jaa että mitä se meille kuuluu? No, DVD:stä on povattu tulevan sopivin materiaali videon pitkäaikaissäilytykseen ja jakeluun. Villeimmät ennustajat näkevät siinä VHS-videon korvaajan, vaikka nyt myös digiboxit ja muut kovalevy- ja CD-tallenteet kilpailevat tästä todella suuresta potista. DVD:n edut ovat kuitenkin selvät, jos oletetaan, että tyhjien levyjen hinnat putoavat CD-aihioiden tasolle, muutamaan markkaan. Kovalla rahastuksella siirtymä viivästyy tai jopa joku muu formaatti tulee väliin.

 
 

 

 

Vanhojen uutisten sisällysluettelo löytyy täältä

 
Huhtikuu 2001

mm. Varokaa Litium-akkuja

Vappuvihjeitä ja aprillijuttuja

 
Maaliskuu 2001

iMovien lisäohjeita

Mikro- ja makrolisäkkeitä videokameroihin lähikuvausta varten

Telejatkeitakin on saatavissa

 

 

Helmikuu 2001

Aiheita mm.

 

iMoviesta useita juttuja, iMac FlowerPower

Kuvausvinkkejä, trikkien tekoa ym ym.

 

 

Tammikuu 2001

Aiheita mm.

Valota talvikuvat oikein

Kokemuksia FireWire kovalevystä

Ilmaiset editointiohjelmat

Löysää puhetta DV-koodekeista

Applen uusi kannettava on laajakuvainen ja editointivalmis

Juttu valkobalanssista

 

Joulukuu 2000

Marraskuu 2000

Sitä vanhemmat

 

 

 

 

 

 

email: kunto@iki.fi

| etusivu |haku | DV-uutiset | DV-sivusto|

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

li