....

DV-uutisarkisto 1.6 - 30.6. 2001

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

 

DV-sivusto

digivideo.org etusivu

Haku näiltä sivuilta

Vanhat "uutiset"

 
     
15.6.01

Työmatkat ja uuden sivuston kasaamiskiireet aiheuttivat katkoksen uutispäivityksiin. Tämä palsta hakee vielä uutta muotoaan ja tullee keskittymään laajempiin aiheisiin, neuvoihin ja vihjeisiin. Päivittäisuutiset julkaistaan etusivulla.

Piipahdin kirjastossa ja keväiseen tapaan lehdet julkaisevat runsaasti kameratestejä. Arvostamani saksalainen Video 6/2001 oli testannut ja mitannut halvemman hintaluokan digivideokameroita tusinan verran. Mukana oli Sonylta pari D8-kameraa, Canonilta 450-sarjaa, pari Panasonicia ja JVC:tä sekä Samsungeja.

Yllättäen testin kärkeen nousi Sonyn TRV 725E, D8-kamera, joka oli kyllä testin suurin (lähes 2x muiden paino) ja kallein. Ilmeisesti D8:stakin saadaan kunnon kuva, kunhan se tehdään kunnolla. Samsungit olivat tässäkin testissä peränpitäjiä, ja niiden kuvaa moitittiin epäteräväksi ja kohinaiseksi. "Maailman pienin", JVC:n uutuus oli esitelty erikseen naisten kamerana. Se pärjäsi suorituskyvyssä varsin hyvin muille.

Uutta minulle oli se, että Canon on rakentanut kameroihinsa todellisen 1/3-nopeuden. Tunnin nauhalle mahtuu kolme. Ominaisuus ei tietenkään ole yhteensopiva minkään muun merkin kanssa, ja tässä kuvan laatua pudotetaan melkoisesti pixeleitä vähentämällä. Silti hyvin mielenkiintoinen aluevaltaus. Tämähän antaisi mahdollisuuden muokata formaattia myös ylöspäin, HDTV-laatua esim. 20 minuuttia nauhalle.

Lehti julkaisee joka numerossaan listaa testiensä tuloksista. Tosin testimetodia muutettiin juuri.

Ennenkin lainaamani ruotsalainen Ljud & Bild oli tehnyt varsin samantapaisen testin. Siinä oli monia samoja kameroita, mutta arvostukset ja painotukset vaihtelivat, kuten kait meillä kaikilla. Tässä testissä oli myös HI8 ja SVHS-kameroita. Hitachin ensimmäinen yritys tehdä D8-kamera sai tylyn tuomion: "terävyys on epätavallisen huono."

Ja siunatuksi lopuksi jotakin, mitä Sonyyn uskovien ei kannata lukea. Amerikkalainen originelli palstanpitäjä Chuckmeister suitsuttaa DVNewseissään Panasonic MX300:n ominaisuuksia sellaisella tavalla, että se on harvinaista DV-maailmassa. Varsinkin, kun tämä ei ole käyttäjäkerhon sivu. Varoitus: sivu on niin täynnä tavaraa, että siirto kestää melko tovin.

 
13.6.01

Yleisradion paikallisuutisten kamera- ja nauhoitusformaatiksi ollaan tiettävästi valitsemassa DVCam.
Kameraksi tulisi sen isompi ja kalliimpi laajakuvainen malli DSR-500WSP. Asiaa ei ole julkistettu ja vastustustakin on. Päätös olisi itse asiassa melko tyhmä, sillä yhtiössä on jo varsin toimiva DVCPro-laitekanta, joista löytyisi vastaava laajakuvakamera jopa halvemmalla kuin DVCam.


Cameja on myös BBC:n käytössä jo 600 laitetta, kertoo Sonyn Pro-info. Se kertoo muitakin myyntilukuja. DVCam laitteita (kameroita, nauhureita jne) on myyty jo 200.000, kun perinteistä ammattilaitetta, BetacamSP:tä on vuosikymmenen aikana myyty 450.000 ja Digibetoja vain 60.000.
DV-kameroiden myytilukuja Sony ei kerro, ei edes omiaan, mutta miljoonissa määrät jo liikkuvat.

 

5.6.2001 klo 20.00

 

 

 

Tervetuloa uusille sivuille.

Kunto Hirvikoski

dv@iki.fi

 

Olet nyt keskellä aivan uutta digivideosivustoa. Olet siis jo löytänyt sen. Onnittelen.

Vanha iki-osoite ohjasi sinut todennäköisesti tänne. Nyt voit valita uudeksi aloitussivuksesi vaikkapa etusivumme:

http://www.digivideo.org

Sieltä ovat linkit tännekin.

Ryhdyimme puuhiin, kun keskusteluareenan vanha versio ei enää jaksanut pyöriä ja siirryimme webbihotelliin. Nyt saamme kaikki DV-sivut saman katon alle pois ahtailta kotisivuiltamme. Nevavuoren Jari huolehtii keskusteluareenan ylläpidosta, Hietavirran Petteri linkkilistasta, Pakkasen Jari laatii yhteenvetoja yleisimmistä pulmakysymyksistä ja Vainikaisen Jukka on ottanut urakakseen MediaStudion salojen selvittelyn. Pänkäläisen Tero tuo myös omat digivideosivunsa täydentämään tarjontaa. Saranivan Arto on liittynyt joukkoon hotellin isäntänä ja sivuston muokkaajana. Tällä joukolla aloitamme, mutta lisää väkeä mahtuu joukkoon. Ainakin Premiere-asiantuntijaa kaivattaisiin samoin uutisvainua lisää.

 

2.6.2001

 

 

 

 

Tämä on suuri uutinen, etusivun skuuppi DV-maailmassa ja pyörittelee yleisradioyhtiöiden insinöörejä öisin unissaan.

CNN, uutismaailman esikuva kaikkialla, on siirtynyt DV-kameroihin, osaksi nauhureihinkin ja kannettavaan editointiin sekä FireWiren käyttöön.

Yleisradiossa leviää parhaillaan sähköposti, jossa siteerataan 14.5. ilmestynyttä Broadcasting & Cable-lehteä. Pitkä juttu kertoo, miten CNN siirtyi 1999 Sonyn BetacamSX-formaattiin ja siirtyy siitä pois jo nyt. Tilalle tulee DVCam-kameranauhureita Sony PD150 (se on lähes sama kuin VX2000, mutta paremmilla audioliittimillä). Kameraan käyvät sekä DV- että DVCam-kasetit.

Aluksi 25 kameraryhmää vaihtaa SX-kamat pienempiin. Ryhmälle tulee 2 kameraa, Macin Powerbook, editointiohjelma FinalCutPro, käsimikrofoni, pieni valosetti ja toivottavasti jalusta.

He sanovat saavansa kamerakaluston nyt $4400 kun pelkkä SX-kamera ilman akkua ja objektiivia maksoi $25.000. Paitsi kustannuksissa säästetään myös kannettavissa kiloissa ja sitä kautta henkilökunnassa. CNN käyttää tätä yhtenä perusteena irtisanoessaan 400 työntekijää. Teknologialla on siis myös kielteiset puolensa. Tästä johtuen ammattiyhdistysliike on ottanut asiaan vastustavan kannan ja siitä voi seurata vielä kädenvääntöä.

Laadusta CNN myöntää, että uudet kamerat eivät selviä yhtä hyvin vaihtelevassa valaistuksessa, ääniosa on epäherkempi ja jotkut muoviosat eivät kestä kovaa päivittäistä käsittelyä. Olosuhteista riippuen BetacamSX:n kuva näyttää paremmalta tai sitten eroa ei huomaa.

Lopuksi CNN:n edustaja sanoo, että on juttuja, jotka on viisasta tehdä isommalla kalustolla, mutta sellaisia juttuja ei olekaan, etteikö niitä pystyttäisi tekemään DVCamilla.

Se, että ammattilehdissä puhutaan vain DVCam-formaatista eikä DV:stä johtuu taitavasta markkinointistrategiasta. Kuvan tai äänen laadussa ei ole mitään eroa ja laitteetkin ovat samoja, mutta ammattilaisille myydään vain tuota Camia. Useimmat kalliimman hintaluokan DV-kamerat Sony julkaisee toisella tyyppinumerolla ja tummemmalla päällysteellä DVCam-malleina. Onneksi ne jo nykyisin huolivat myös DV-kasetin.

Eihän tämä teille tietysti suuri uutinen ollut, sillä kerroin siitä uutispalstallani jo puoli vuotta sitten 29.11.2000. Turha tässä on väittää olevansa ajan hermolla, kun on kaukana sen edellä.

 
 

 

 

Vanhojen uutisten sisällysluettelo löytyy täältä

 
Toukokuu 2001

Sisältöä mm. Rakenna sadesuoja kamerallesi,

iBook uusiutui,

Säilyykö CD-R?

 
Huhtikuu 2001

mm. Varokaa Litium-akkuja

Vappuvihjeitä ja aprillijuttuja

 
Maaliskuu 2001

iMovien lisäohjeita

Mikro- ja makrolisäkkeitä videokameroihin lähikuvausta varten

Telejatkeitakin on saatavissa

 

 

Helmikuu 2001

Aiheita mm.

 

iMoviesta useita juttuja, iMac FlowerPower

Kuvausvinkkejä, trikkien tekoa ym ym.

 

 

Tammikuu 2001

Aiheita mm.

Valota talvikuvat oikein

Kokemuksia FireWire kovalevystä

Ilmaiset editointiohjelmat

Löysää puhetta DV-koodekeista

Applen uusi kannettava on laajakuvainen ja editointivalmis

Juttu valkobalanssista

 

Joulukuu 2000

Marraskuu 2000

Sitä vanhemmat

 

 

 

 

 

 

email: kunto@iki.fi

| etusivu |haku | DV-uutiset | DV-sivusto|

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

li