helposti muistettava ja pysyvä bookmark:

www.iki.fi/dv/

 
DV-uutisarkisto 1.3 - 30.3. 2000

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

DV-uutiset

 
 

email: dv@iki.fi

 

************************************************************

30.3.2000

Emson Ultra 0.38x + soviterengas 43 -> 37mm

1.4. uutisissa on esimerkkikuvia, mitä oikein laajakulmaisella lasilla mahtuu kuvaan, mutta tässä pikku testi itse kullekin. Jos levität sanomalehden aukeaman (Hesarin kokoa) vaakasuoraan seinälle, normaaliobjektiivilla kuvaan mahtuu puolen metrin päästä suunnilleen yhden sivun leveys, 40cm. Panasonicin laajakulmalisäkkeellä kuvaan mahtuu vajaa 60cm, noin puolitoista sivua vaakasuuntaan tai koko sivu pystyyn. Kun laitan keulille EMSON Ultra 0,38x lisäkkeen, koko aukeama mahtuu kevyesti ja vielä kolmannes ylikin. Kooltaan tämä tilaihme on hieman Panasonicin lisäkettä pienempi. Etulinssin halkaisija on 65mm ja ainakin minun kamerani tarkentuu linssin pintaan. Lisätietoa on seuraavassa jutussa.

------------------------------------------------------

   

29.3.2000

.

Lisää

kuvakulmaa

-laajakulmalisäkkeellä-

 

Nyt paneudun paljon pyydettyyn aiheeseen - laajakulmalisäkkeisiin.

Tuttu ilmiö lähes jokaiselle videokameran kanssa pyörineelle on se, että huone ei riitä, kaikki eivät mahdu kuvaan, vaikka menisi peräseinästä läpi. Ulkonakin vapaa tila loppuu monesti ja rakennukset on kuvattava osina. Sinänsä tämä voi johtaa omaperäisiin ja eläviin ratkaisuihin - ollaanhan elävän kuvan kanssa tekemisissä -, mutta kiusallista se on silti.

Vanha ystäväni valokuvaaja Matti Selänne on harjoittanut valokuvausvälineiden maahantuontia jo muutaman vuosikymmenen ja on nyt lisännyt valikoimaansa luontokuvauksen ja videon tarvikkeita. Hänen löytönsä on EMSON, japanilainen laatulisäke digitaalisiin videokameroihin. Ne ovat hyviä, sen olen itse todennut.

Laajakulmalisäkkeitä on kahta kokoa, 0,45x, joka on 52mm kierrekiinnityksellä ja 0,38x kiinnityksenään 37mm. Kerroin ilmoittaa, mitä lisäke tekee objektiiville. Ne siis enemmän kuin puolittavat polttovälin, mikä karkeasti ottaen tarkoittaa kaksinkertaista kuvakulmaa. Kameroiden mukana tulee joskus 0,8x lisäke ja se on aivan lelu näihin verrattuna.

Yleensä zoomaus ei toimi koko alueella, onhan kyseessä kulman laajentaja. Kuvakulmat superlaajasta kameran omaan normaaliin ovat kuitenkin käytettävissä. Automaattitarkennus ei myöskään toimi aivan kaikilla kameroilla. Käsisäätö auttaa silloin. 0,45x lisäke myös saattaa varjostaa joitakin kuvan nurkkia määrätyillä kameroilla laajinta kulmaa käytettäessä. Matti halusi tuoda nämä ”puutteet” julki. Minä sanoisin, että nämä ovat hulppeita kuvakulman avartajia. Pienellä, 0,38x lisäkkeellä kuvatessa erityisesti neuvotaan pitämään kamera vaakasuorassa, muuten seinät ja puut kaatuvat päälle. Tynnyrivääristymää luonnollisesti on laajimmissa kuvakulmissa, mutta optinen laatu on erinomaista, terävyys pysyy yhtä hyvänä kuin kamerasi on. Heijastuksia nämä tietysti keräävät herkästi, kun vastavalosuojaa ei voi käyttää. Luonnollinen suoja, puun tai talon varjo auttaa. Linssi on myös syytä pitää puhtaana.

Telelisäkkeitä on myös ja ne kaksinkertaistavat polttovälin ja ovat omiaan esim. luontokuvaukseen poistaen digitaalisen zoomauksen tarvetta. Rajoituksena on taas, että ne toimivat vain zoomin pidentäjinä, eivät laajakulma-asennossa. Toisin sanoen zoomausalue on rajoitettu kummallakin lisäkkeellä niiden omalle alueelle.

Kiinnitys onnistuu lähes joka videokameraan. Soviterenkaita saa eri kameroille siten, että 52mm kierteen voi pienentää 49, 46 ja 37mm ja alunperin 37 millisen voi kiinnittää myös 43, 36, 30 ja 27mm kierteisiin.

Panasonicin EZ30 / DX100 mallien 43mm kiinnitykseen saa näppärästi pienemmän, 37 millisen lisäkkeen, koska objektiivin etulinssi on paljon pienempi kuin sen keulalla oleva kierre. Matilla itsellään on juuri tämä yhdistelmä.

Kaikki mallit maksavat 600:-, soviterenkaat 30:-/kpl ja lähetyskulut ovat 20:-. Joskus voidaan tarvita kaksi soviterengasta sisäkkäin.

Mistä näitä ihmeitä saa, kysyy malttamaton. Toistaiseksi ei mistään. Alkuvuodesta tehdas ei ole pystynyt toimittamaan Suomeen mitään, mutta ehkä jo huhtikuussa on taas lasti luvassa. Tilaus kannattaa laittaa sisään. Selänteen Matti sitten lupsakkaaseen tapaansa toimittaa tavaran kun sitä saa. Ei haittaa, vaikka mainitset mistä tietosi on peräisin, mutta lisäalennuksia sillä et saa - enkä minäkään.

Maahantuoja on virallisesti: Suomen Luontokuva, pl 22, 33311 Tampere, puh. 03-3445055, fax 03-3450044. Nettikauppaa Matti ei harjoita.

------------------------------------------------------

26.3.2000

 

Sony VX2000 saa rinnakkaismallin PD150

 

 

DVCAM on Sonyn yksinään ylläpitämä "puoliammattilaisformaatti", sarja kameroita, jotka ovat aivan samoja kuin DV-kamerat, mutta tyyppinumero on muutettu, joskus myös pinnoite tummaksi ja nauhoitustapa. Toisinaan pakettiin on lisätty tukevampi mikrofoniliitin varustekenkään.

DVCAM on monen asiantuntijan suulla todettu turhaksi. Se ei ole hitustakaan parempi kuin miniDV, mutta nauhanopeutta on kasvatettu niin, että kasetille mahtuu vain 40 minuuttia. Tästä seuraa tietysti yhteensopivuusongelmia. Näitä kameroita on myyty ns. puoliammattilaisille, laitoksille ja kouluille muka parempana ja hieman kalliimpana kuin perus-DV-kamerat.

Nyt Sony näyttää ottavan lusikan kauniiseen käteen, jos ensi tiedot syksyllä markkinoille tulevasta VX2000 mallin rinnakkaismallista PD150 pitävät paikkansa. Sillä pitäisi voida nauhoittaa kumpaakin formaattia. Pixeleitä ei tässäkään uutuudessa ole tiettävästi kuin 3x380.000. Siihen on lisätty 2 XLR-mikkiliitintä ja äänen taso pitäisi näkyä etsimessä. Tämä tekee siitä "puoliammattilaismallin". Hinta lienee lähellä 30.000mk.

-------------------------------------------------------

24.3.2000

 

Kerro lyhyesti

Älä pitkästytä yleisöäsi.

Vieraita videoita jaksaa katsella keskimäärin 10-12 minuuttia sanoo muuan tutkimus. Sitä pidemmmissä pitää olla "jotakin erikoista" jotta imu säilyy.

Toisaalta, jos video on tosi hyvä ja kiinnostava katselijat voivat viihtyä tuntikausia, varsinkin, jos he itse ovat mukana videolla.

Opettele kertomaan lyhyesti. Kaikkea ei tervitse sanoa kerralla. Ainahan voi tehdä uuden videon. Hyvä esitys pitää päättyä niin, että katsojat haluavat lisää. Voit varata toisenkin kymmenminuuttisen lähistölle, jos sattuisit saamaan yleisön, joka vaatii lisää heti.

-------------------------------------------------------

18.3.2000

Sivut saattavat nyt olla hieman sekaisin, mutta kyllä se siitä...

IKI tarjosi helpomman mahdollisuuden muistaa DV-sivut, ja nyt osoitteet ovat uusia: Nämä uutiset löytyvät varmimmin osoitteella: iki.fi/dv/news .

DV-etusivu on tietenkin yksinkertaisesti: iki.fi/dv

Kannattaa kirjoittaa nuo vaikka käsin kirjanmerkiksi, ellei selaimesi osaa tallettaa tässä muodossa. IKI pitää osoitteet, vaikka joutuisin vaihtamaan serveriä tai paikkakuntaa. Muutoksia onkin luvassa.

-------------------------------------------------------

13.3.2000 Hiljaisuus ja mielenrauha ovat tärkeitä edellytyksiä onnistuneeseen digitaalivideon editointiin. Keskellä sotkuista ja meluisaa editointirupeamaa ne ovat ainakin yhtä tärkeät kuin nopea prosessori ja suuri kovalevy.

-------------------------------------------------------

9.3.2000

Keskustelu käy kiivaana editointikorttien ympärillä. Muistakaa kuitenkin perusasia: Kortti on vain ohimenevä välivaihe. DV-liitännät kuuluvat emolevylle ja ajurit käyttöjärjestelmään. Macissa tämä on jo toteutettu ja PC:t seuraavat luontevaa latua. Efekti- ja kiihdytinkortteja tulemme varmaan näkemään jatkossakin, mutta perusasiat pitäisi hoitua yksinkertaisemmin.

-------------------------------------------------------

4.3.2000

Tapasin muutama päivä sitten ystäväni Kimmo Saarisen, JAI:n toimitusjohtajan. Hän kertoi innostuneena, millaisen suosion Matrox RT2000 editointijärjestelmä on saanut. Niitä on myyty näkemättä, ennakkoon enemmän kuin mitään JAI:n tuotetta tähän asti.

Ensi viikon eMedia-messuilla kortti ohjelmistoineen on esillä. Muutoin nämä messut ovat Kimmonkin mukaan lähinnä nettikauppaa.

Matroxin myyntiä on suunnattu erityisesti DVD:n tekijöille, sillä MPEG2 ulostulo sisään otetusta DV- tai jopa analogisesta materiaalista oikaisee monia mutkia tuotannossa. Hinta on 9000:- +alv. Lisätietoja antaa juha.palomaki@jai.fi. Häneltä voisi yrittää kinuta kutsua messuille, Minulla olisi yksi 300mk:n kutsu jaettavaksi pois, jos Tampereelta joku lähtee Vanhaan satamaan 8-9.3.

-------------------------------------------------------

3.3.2000

Muutto on kantamisen osalta ohi ja puhelimetkin toimivat. Remontti on vielä edessä.

Koin aikamoisen seikkailun digitaalisessa ihmemaassa puhelimen siirron kanssa. Se tilattiin ajoissa ja luvattiin määräpäivänä. Kaksi puhelinta samaan taloon vanhoilla numeroillamme. Luvattuna päivänä ei tapahtunut mitään. Seuraavana aloimme ihmetellä. Paljastui, että numeromme oli asennettu naapurihuoneistoon. Se luvattiin korjata. Paljastui myös, että sukulaisille ei voinut soittaa (luojan kiitos kännykkä sentään toimi), sillä kaikki, tai ainakin useat Hirvikoski-nimiset puhelinliittymät oli kytketty "uuteen numeroon". Tiedote käski kysyä numerotiedustelusta uutta numeroa. Siellä annettiin kuitenkin vanha numero, jossa kehoitettiin soittamaan numerotiedusteluun. "Jaaha" oli voipunut vastaus numerotiedottajalta muutaman yrityksen jälkeen. Seuraavana päivänä sukulaiset saivat takaisin vanhan numeronsa, ja meidänkin puhelimemme alkoi toimia. Vielä paljastui eräs kummallisuus. Yläkertaan muuttanut poikani voi kyllä soitella puhelimellaan, mutta hänelle ei voinut soittaa.

Ihmeellistä tämä digitaaliaika.

-------------------------------------------------------

 

Vanhat uutiset, sisällysluettelo

------------------

 

Helmikuu 2000

Talvikuvaus

Vuoden 2000 kameramallisto paljastuu vähitellen

Kannettava editointiasema

Talvi ja akut

Äänittämisestä useita vinkkejä

Tammikuu 2000

Stillikuvia videokameralla

VARO vieraita nauhamerkkejä (ainakin JVC:ssä)

FireWire yleiskatsaus

Käytä Zebraa kirkkauden säätöön

Videokurssi verkossa

2000-luku on digitaalinen (ainakin aluksi)

 

Joulukuu 1999

Pyro editointikortti, asennuskokemuksia monessakin paikassa

Ääniongelmista

Kameran vaikutuksesta kuvausasentoon

Kuvaa onnistuneesti ilotulitus

Malesian ja kaukoidän kamerakaupoista

Kootut valituspuheenvuorot, mm Digital8 ääni

Marraskuu

Käytä jalustaa, tee hernepussi, Puolinopeus - ei hyvä, Hongkongin hinnat, Varo DV-kaapelia, DeFragmentoi kovalevysi, Pohjaa nauhasi, DV-myytit

Lokakuu

DVD, Asus Firewire-emolevy, Sony VAIO, iMAC DV, "kaikki yhdessä" editointiasema, Canon XM1, DV-IN PC-ohjelmalla eri kameroihin

Syyskuu

DV-kuvakoko, Varo kosteita kelejä, Digital8 laadusta, DV - VHS vertailu, Firewire ja Ultra160 kovalevyt, Kromakey, Kuvataso ja sävyasteikko, G4 - Applen "supercomputer"

............... ja paljon muutakin

Elokuu

Progressive scan ja megapixelikamera Sony PC100, Ilmainen leikkausohjelma QuickTime Player, Digitaalisärö on äänelle vaarallista,

Minidisk äänittäjän apuvälineeksi, Testipalkkeja ja oskilloskooppi Macille,

DV-IN muunnos kameroille tehdään nykyisin tietokoneohjelmalla,

IDE kovalevy riittää editointiin.

 

 

 

 

| email: kunto@iki.fi | etusivu | DV-uutiset |