....

DV-uutisarkisto 1.9. - 30.9. 2001

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

 

DV-sivusto

digivideo.org etusivu

Vanhat "uutiset"

 
     
26.9.01

Kaikki hyvin. Kamera toimii, koodin hukannut kasettikin toimii.

Aion edelleen käyttää eri merkkisiä kasetteja vapaasti sekaisin. MiniDV-kameroiden pikkiriikkiset kuvapäät tukkeutuvat silloin tällöin, kuten muutkin vastaavat hienomekaaniset tuotteet. Ensiapu on puhdistuskasetti. Sellainen kannattaa aina pitää lähettyvillä.

 
23.9.01

Tänään se iski. Olen sitä jo manannutkin esiin.

Pää tukossa. Muisti mennyt. Ääni pätkii.

Olen toiminut koekaniinina ikään kuin muiden puolesta. Kokeillut huolettomasti sitä sun tätä. Tämä on seuraus. Päät tukossa. Koodi kokonaan hukkunut.

Kamerani kuva vilkkui katsellessa ensin kaikenkokoisia neliöitä, blokkeja. Pieniä värillisiä pisteitä ja isompia jähmettyneitä kuvanpalasia. Puhdistuskasetti koneeseen ja 10 sekuntia nauhoitusta. Blokit pienenivät, mutta eivät kadonneet. Toinen kerta puhdistusta Sony Digital Video Cleaning kasetilla. Ohjeet suosittelevat enintään kolme puhdistusta peräkkäin. Jos se ei auta, on vika vakavaa.

Nyt ruudusta hävisi kaikki. Mustaa ruutua. Ei edes aikakoodi juokse.

Tämä oli TDK:n kasetti.

Kun viime vuosituhannen loppuvuosina selvisi, että Sonyn ja Panasonicin kasettien voiteluaineet ovat erilaiset ja reagoivat keskenään siten, että kuvapäihin muodostuu töhnää, joka estää niiden toiminnan, siirryin yhteen merkkiin. Minun kohdallani se oli Panasonic sen paikallisen paremman saatavuuden perusteella. Päät pysyivät kunnossa.

Tämän vuosituhannen alussa kerrottiin, että erot ovat kauan sitten poistuneet ja vaaraa ei enää ole. Vähän tämän jälkeen alkoi taas kuulua raportteja päiden tukkeutumisesta ja jotkut kameratehtaatkin suosittelivat Sonyn nauhojen karttamista. Itsekin olin todistajana julkisessa esitystilanteessa kun yksi Panasonicin nauha tukki aikaisemmin vain Sonyja käyttäneen kameran päät.

Halusin kuitenkin uskoa valmistajia, kun molemmat kertoivat ongelman olevan menneitä aikoja. Ehkä kysymys oli vanhan varaston syndroomasta. Aloin huolettomasti sekoittaa eri merkkejä jo vuosi sitten. Kaikki sujui erinomaisesti. Tähän aamuun asti.

Mielestäni nytkin oli kysymys vain ajan vaikutuksista. Onhan sen tukkeuman tultava. Eivät nämä pikkuiset päät pysy ikuisesti puhtaina.

Parin puhdistuskerran jälkeen kasetti näytti edelleen mustaa. Muistin ohjeen, että TDK kannattaa kelata loppuun ja alkuun, jotta kasetin saa kireälle. Sen nauha on ilmeisesti hieman jäykempää kuin muiden. Nyt sekään ei auttanut. Kamera ei tunnista aikakoodia.

Vaihdoin kameraan tätä edellisen kuvaamani TDK:n kasetin ja kas, pikku nykimisen jälkeen se toimi erinomaisesti. Samoin vanhemmat Sonyt ja Panasonicit. Tuo viimeksi kuvattu vain pysyy mustana. Sillä oli vain muutama minuutti editointiharjoittelua, ja sama materiaali on kovalevyllä, joten ei isompaa hätää sen suhteen, mutta voisi olla.

Kasetin materiaali näyttää menetetyltä, koska kamera ei lue sen aikakoodia, joka on kirjoitettu eilen, kun päät jo ehkä olivat vähän tukossa. Jos tuo olisi tärkeää materiaalia, kokeilisin muilla kameroilla ja nauhureilla. Kenties joku muu lukisi sen oikein.

Nyt vain kylmästi nauhoitin sen päälle uutta tavaraa ja hetken nauhoituksen jälkeen kamera sai kiinni vanhasta aikakoodista, hyppäsi siihen ja sen jälkeinen osa vanhasta nauhoituksesta toistuikin sitten moitteettomasti. Kummallisia ovat digitaaliajan viat ja niiden korjaus.

 

4.9.01

 

Tuo ei ole muistikirja vaan ruotsalaisilta nettisivuilta löytämäni FireWire-kovalevy. Siinä menee 48 gigatavua kätevästi taskuun. Tämän hinta on kova, 8000 kruunua, mutta kun tuollaisia on olemassa, ne ennen pitkää yleistyvät ja halpenevat.

Valmistaja ExitData sanoo sen olevan täysin valmis editointiin niin Macille kuin Windowsillekin. Sitä myydään ruotsalaisissa nettikaupoissa yleensä Cobra Slimline nimellä.

Jos tuo tuntui paljolta ja kannettavan kovalevyjä lojuu nurkissa, AP-Drives myy koteloita 2.5 tuuman levyille niinikään tulilanka-virityksellä. Niiden hinta on vain $130. Jotenkin jäi sellainen kuva, etteivät nämä ole aivan yhtä nopeita, mutta ilmeisesti riittäviä, jos vain itse levy pyörii ripeästi.

 

03.09.2001

 

DV-sivut 4v.

Tänään on näiden DV-sivujen 4-vuotispäivä.

Purin tuossa muuttolaatikoita. Joo, totta on, että muutosta on jo puolitoista vuotta, mutta tuossa välissä oli remonttia ja muuta häslinkiä. Laatikoita on vielä purkamatta. No, CD-laatikosta löytyi joitakin itse poltettuja varmuuskopiolevyjä tietokoneista, joita ei enää ole. Uteliaisuuttani pistin pari nykyisen koneeni DVD-asemaan ja kas sieltä löytyi mm. vanhoja kotisivujani. Niiden pääaihe oli Intia, omaehtoinen matkailu siellä.

Vuonna 1997 olin laajentanut TV- video- ja elokuva-aiheista sivuani muutamalla rivillä digitaalivideosta, lähinnä englanninkielisiä linkkejä, kuten silloin tapana oli. Löytämäni sivu oli 3.9.-97 kirjoitettu. Tosin sen taustakuva, tuo sama kamera, jota edelleen joudutte katselemaan tekstin pohjalla, on tehty jo 20.6.-97. Johonkin tälle välille tämä DV-palstan alkupiste asettuu. Sanotaan nyt, että tänään on nelivuotispäivä. Jos lisätutkimuksissa löytyy varhaisempia todisteita, muutetaan sitten historiankirjoitusta.

Näköispainokset tuon ajan kotisivuista löytyvät historia-sivuiltamme.

 
 

 

 

Vanhojen uutisten sisällysluettelo löytyy täältä

 
     
Elokuu 2001

Hämmentäviä uusia kameramalleja: MV, 1/4 tuuman kenno ja muita kummallisuuksia

Lacie FireWire-kovalevy käyttötestissä

Pieniä UV-suotimia saatavissa vihdoinkin

 
Heinäkuu 2001 Canon XL1s julkistettiin  
Kesäkuu 2001

DIGIVIDEO.ORG starttasi

CNN siirtyy uutishankinnassaan osaksi DV-formaattiin ja Powerbookilla editointiin.

 
Toukokuu 2001

Sisältöä mm. Rakenna sadesuoja kamerallesi,

iBook uusiutui,

Säilyykö CD-R?

 
Huhtikuu 2001

mm. Varokaa Litium-akkuja

Vappuvihjeitä ja aprillijuttuja

 
Maaliskuu 2001

iMovien lisäohjeita

Mikro- ja makrolisäkkeitä videokameroihin lähikuvausta varten

Telejatkeitakin on saatavissa

 

 

Helmikuu 2001

Aiheita mm.

 

iMoviesta useita juttuja, iMac FlowerPower

Kuvausvinkkejä, trikkien tekoa ym ym.

 

 

Tammikuu 2001

Aiheita mm.

Valota talvikuvat oikein

Kokemuksia FireWire kovalevystä

Ilmaiset editointiohjelmat

Löysää puhetta DV-koodekeista

Applen uusi kannettava on laajakuvainen ja editointivalmis

Juttu valkobalanssista

 

Joulukuu 2000

Marraskuu 2000

Sitä vanhemmat

 

 

 

 

 

 

mail: kunto@iki.fi

| etusivu |haku | DV-uutiset | DV-sivusto|

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

li