helposti muistettava ja pysyvä bookmark:

www.iki.fi/dv/

  .
DV-uutisarkisto 1.6 - 30.6. 2000

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

DV-sivuston etusivulle

Haku DV-sivuilta

email: dv@iki.fi

************************************************************
  26.6.00  

Huomaan tämän palstan liukuneen aina vain kauemmaksi uuden tekniikan esittelystä. Uusia kameroita ja editointipaketteja toki putkahtelee koko ajan markkinoille, mutta kukapa niitä kaikkia ehtisi tutkimaan, kun itsellä on jo toimivat laitteet. Eipä ole kuitenkaan suurempaa purnausta kuulunut. Ilmeisesti uutuustuotteista löytyy halukkaille tietoa muualta. Työni niiden testauksessa on takanapäin, eikä kameratehtaiden mainoslauseita kannata toistaa, ellei ole itse todennut niiden paikkansa pitävyyttä.

Tästä lähin kannattaa ottaa huomioon kun hankkii tietokonetta FireWire-liitännöillä tai erillistä FireWirekorttia koneeseen, että se on OHCI-standardin mukainen. Nyt nimittäin muutkin lisälaitteet kuin videokamerat ovat alkaneet käyttää liitäntää. Esimerkiksi kovalevyjä on 20 ja 37-gigaisena jo aivan siedettävään hintaan kannettavaa tietokonetta laajennettaessa. Pöytäkoneissa vanha kunnon IDE (ATA) pitää vielä pintansa. Vuoden kuluessa 100-gigainen taitaa olla jo arkipäivää.

Sain Selänteen Matilta Hoodman-häikäisysuojan kokeiltavaksi. Ensivaikutelma on myönteinen. Tällainen pitäisi olla sivumonitorilla varustetussa kamerassa jo ostettaessa mukana.

------------------------------------------------------

23.06.2000

 

Hyvää Juhannusta!

 

Leppoisaa Juhannusta kaikille!

Pari lomakuvausvihjettä vielä:

Kuvatessasi mene lähelle. Käytä omia jalkojasi zoomin asemesta. Ellet pääse, käytä jalustaa, hyvää jalustaa. Huonosta on vain harmia. Ellei sillä pysty tekemään hitaita liikkeitä nykimättä, käytä sitä vain liikkumattomiin kuviin.

Äänitä läheltä. Ellet pääse, vie edes mikrofoni lähelle.

Muuten: monien kameroiden automaatit latistavat juhannuskokon tai iltanuotion ja tekevät illasta lähes päivää. Kun säädät kirkkauden käsin ja jätät väribalanssin päivänvalolle, voit loihtia haluamasi tunnelman esiin.

------------------------------------------------------

22.06.2000

 

 

Ellet osaa leikata, tee ristivaihto

Ristivaihto on toiseksi yleisin tapa vaihtaa kuvaa. Usein sitä pidetään päättämättömyyden ja huonon leikkausrytmin merkkinä. Kun ei osata ratkaista leikkauskohtaa, eivätkä kuvatkaan oikein sovi yhteen, mennään ristiin.

Liukuvilla ristivaihdoilla voi kyllä luoda pehmeää ja unenomaistakin tunnelmaa. Usein yhtä ristivaihtoa (melko pitkää) leikkausten keskellä käytetään ilmaisemaan ajan kulumista. Vielä selvemmäksi asia tulee, jos kuva himmennetään mustaan tai valkoiseen ja seuraava nostetaan samasta väristä. Muitakin värejä tai välitekstiä "Seuraavana kesänä..." voi toki käyttää.

------------------------------------------------------

17.06.2000

 

 

 

Leikkaus - editoijan tärkein työkalu

Editointiohjelmissa ja jopa kameroissa on liuta digitaalisia trikkejä ja lukuisia mahdollisuuksia mennä kuvasta kuvaan.

Jäitä hattuun kuitenkin. Leikkaus, vanha kunnon leikkaus, suora vaihto kuvasta toiseen pitää pintansa. Tutkija oli havainnut, että sekä elokuvissa että TV-ohjelmissa 99% kuvan vaihdoista on leikkauksia.

Kahden kuvan summa on jotakin muuta kuin kuvat yksinään, joten käytä leikkausta luovasti. Sillä voi synnyttää ajatuksia, mielikuvia, vertailuja, kontrastia tai vain jatkaa juonen kulkua sujuvasti. (Tai töksähdellen kuten aloittelijalle tapahtuu. Yleensä se on huonon suunnittelun ja riittämättömän materiaalin syytä.)

Suosittelen, että opettelet leikkauksen mahdollisuudet ennen kuin alat käyttää trikkejä ja pyörityksiä. Niillä kyllä saa hämättyä huonon kuvanvaihdon tai katsojat äimistelemään tekniikan ihmeellisyyttä, mutta useimmiten niillä ei ole mitään tekemistä kuvakerronnan kanssa.

------------------------------------------------------

11.06.2000

 

 

 

Vaihtelua - vaihtelua ja lisää vaihtelua kuviin !

Jos aiot leikata videostasi kiinnostavan ja menevän esityksen, valmistelu on aloitettava jo ennen kuvausta.

Ensinnäkin hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Jos olet epävarma laitteittesi käyttäytymisestä, harjoittele etukäteen saman tapaisessa paikassa ja tilanteessa kuin tuleva kuvauskohteesi. Mieti myös, mitä haluat videollasi sanoa ja kenelle. Sieltä voi löytyä kultajyvä toteutustapaan.

Kuvatessa muista kuvata hyvin monenlaisia kuvia. Koko tapahtuman lisäksi tarvitset kasvokuvia, käsiä, esineitä, eläimiä, maisemia, monenlaisia ääniä riittävän pitkänä. Materiaalia, mieluummin toiminnallista materiaalia eikä seisoskelua tarvitaan paljon. Muista: nauha on halpaa, mutta tilanne ei uusiudu.

Ammattilaiset eivät leikkaa juuri milloinkaan samankokoisia kuvia tapahtumasta tai samasta ihmisestä peräkkäin, vaan käytetään mittakaavan ja kuvakulman muutosta tai leikataan toiseen kohteeseen. Zoomaus ei yleensä ole mukavaa katsottavaa, mutta sen voi tehdä kun kamera ei käy, tai leikata pois lopullisesta videosta, kun vaihtaa äkkiä kuvakokoa.

Yhtenäisen tapahtuman voi "taltioida" juuri noin, kamera koko ajan käyden, mutta samalla hätäisiä kuvanvaihtoja tehden. Ne voi sitten peittää muilla kuvilla, joita on kuvattava paljon ja erilaisia vähän myöhemmin. Tällä tavalla koko äänen saa talteen kerralla. Tosin siitäkin on todennnäköisesti vain taustahälyksi, ellet ole saanut mikrofoneja oikeisiin paikkoihin, riittävän lähelle. Sekin vaatii suunnittelua.

------------------------------------------------------

8.6.00

 

 

Kesä tulee ja päivitykset harvenevat, mutta kuvataan enemmän ja opitaan sitä kautta.

Laajakulmalisäkkeen tarvitsijoita ilmaantuu koko ajan lisää, joten kerrattakoon: Juttu lisäkkeistä on täällä.

Sovitteita eri kameroille on tullut lisää, esimerkiksi 37mm lisäkkeen voi nyt kiinnittää ainakin 43, 40,5, 36, 30 ja 27mm kierteisiin. Lisäksi sen saa isompiin kierteisiin 52mm, 49mm ja 46mm, mutta silloin valmistaja ei takaa, että nurkat eivät varjostu sovitettaessa pientä linssiä ison päälle. Jos kameran kierre ei löydy näistäkään, voi harkita tuollaisen kolmenkympin välirenkaan kiinnitystä pysyvästi kameraan vaikka liimalla tai silikonilla, kunhan ei linssejä tuhri. Siihen kun hankkii suojalasin ( UV-suodin) ja vastavalosuojan, kamera näyttää enemmän professionaalilta kuin aikaisemmin.

Uutta on pienikokoinen 0,45x lisäke 37mm kiinnityksellä. Samat sovitteet sopivat. Tämä on kätevämpi esim. kypärässä kannettavaksi.

Emsonin maahantuojahan on Suomen Luontokuva, pl 22, 33311 Tampere, puh. 03-3445055, fax 03-3450044. Selänteen Matti on myös luvannut helpotusta auringon häikäisyyn Juhannuksen jälkeen. Silloin maahan saadaan Hoodman varjostimia 2,5", 3" ja 4" kokoisille LCD-näytöille. Hintaluokka on n. 350:-.

------------------------------------------------------

2.6.00

DV-nettiradio, tosin toistaiseksi vain kerran viikossa, torstaisin on kuulemma kiintoisaa keskustelua. Jenkkilästä, sikäläisellä kielellä.

Tarkista itse DV Guys nettisivulta.

------------------------------------------------------

1.6.00

Digital Originin nettimyymälään on ilmestynyt jo aiemmin mainitsemani MotoDV Express, uuden OHCI-standardin mukainen FireWire-kortti hintaan $99. Mukana tulee ohjelmistoa, mm IntroDV-editointiohjelma. Kortti istuu vain Win98 SE-käyttikseen.

Tietokoneen nopeudeksi riittää jopa 230MHz, mutta täydelliseen digitaalivideon käsittelyyn suositellaan 400MHz. Kortti siis toimii liitäntänä myös muunlaisille FireWire-laitteille, kuten skannereille kovalevyille, kirjoittimille jne. Se tarjoaa edullisen mahdollisuuden saada videota tai ainakin stillikuvia kameralta vanhalle ja hitaallekin koneelle odotellessa, että DV-liitäntä tulee myös PC:n emolevylle.

Kotimaisesta edustuksesta ei ole tietoa.

------------------------------------------------------

 

Vanhat uutiset, sisällysluettelo

------------------

 

Toukokuu 2000

Tekstitä videosi

Nauhoja voi käyttää moneen kertaan

Teatterielokuvaa DV:llä

Animaatio ja intervallikuvaus

DV dokumenttituotannossa / Colin Luke

Pöriseekö GSM videollasi?

Huhtikuu 2000

Vappukuvausvihjeitä

USB / FireWire

Ilmainen editointiohjelma

Varokaa vieraita nauhoja

3 kameraa vertailussa, JVC DV500, Canon XM1 ja Panasonic EZ30

Maaliskuu 2000

Kerro lyhyesti

DVCAM PD150 on VX2000-mallin rinnakkaismalli

Laajakulmalisäkkeistä paljon juttua

 

Helmikuu 2000

Talvikuvaus

Vuoden 2000 kameramallisto paljastuu vähitellen

Kannettava editointiasema

Talvi ja akut

Äänittämisestä useita vinkkejä

 

Tammikuu 2000

Stillikuvia videokameralla

VARO vieraita nauhamerkkejä (ainakin JVC:ssä)

FireWire yleiskatsaus

Käytä Zebraa kirkkauden säätöön

Videokurssi verkossa

2000-luku on digitaalinen (ainakin aluksi)

 

Joulukuu 1999

Pyro editointikortti, asennuskokemuksia monessakin paikassa

Ääniongelmista

Kameran vaikutuksesta kuvausasentoon

Kuvaa onnistuneesti ilotulitus

Malesian ja kaukoidän kamerakaupoista

Kootut valituspuheenvuorot, mm Digital8 ääni

 

Marraskuu

Käytä jalustaa, tee hernepussi, Puolinopeus - ei hyvä, Hongkongin hinnat, Varo DV-kaapelia, DeFragmentoi kovalevysi, Pohjaa nauhasi, DV-myytit

Lokakuu

DVD, Asus Firewire-emolevy, Sony VAIO, iMAC DV, "kaikki yhdessä" editointiasema, Canon XM1, DV-IN PC-ohjelmalla eri kameroihin

Syyskuu

DV-kuvakoko, Varo kosteita kelejä, Digital8 laadusta, DV - VHS vertailu, Firewire ja Ultra160 kovalevyt, Kromakey, Kuvataso ja sävyasteikko, G4 - Applen "supercomputer"

............... ja paljon muutakin

Elokuu

Progressive scan ja megapixelikamera Sony PC100, Ilmainen leikkausohjelma QuickTime Player, Digitaalisärö on äänelle vaarallista,

Minidisk äänittäjän apuvälineeksi, Testipalkkeja ja oskilloskooppi Macille,

DV-IN muunnos kameroille tehdään nykyisin tietokoneohjelmalla,

IDE kovalevy riittää editointiin.

 

 

 

 

| email: kunto@iki.fi | etusivu | DV-uutiset | DV-sivusto|

 

 

D