....

DV-uutisarkisto 1.10. - 31.10. 2001

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

 

DV-sivusto

DV-keskustelu

digivideo.org etusivu

Vanhat "uutiset"

 
     
28.10.01

Dokumentteja nykyajasta?

Lehtien TV-palstoilla surkuteltiin taas dokumenttien surkeaa tilaa. Sellaisen teko on pitkäjänteistä puuhaa. Niinpä pitäisi alkaa materiaalin keruu mahdollisimman aikaisin, vaikka juuri nyt. Aloittaessaan ei tarvitse tietää, mitä siitä tulee. Jos aihe ja käsittelytapa on heti kirkkaana mielessä, siitä pikemminkin tulee raportti tai mielipide. Dokumentti jättää tilaa todellisuudelle, sille mitä tapahtuu tekijän vaikuttamatta asiaan.

Tarjoan tässä ihan vain mielikuvituksesi herätteeksi muutaman aiheen nykyajasta, jotka saattaisivat olla hyvinkin mielenkiintoisia tai huvittavia muutaman vuoden tai vuosikymmenen kuluttua. Kuvittelemme, että nykyaikaa dokumentoidaan hyvin, mutta tuo tuskin on totta. Perusteellisesti ja hyvin kuvattua ja äänitettyä materiaalia ei tulevaisuudessa todennäköisesti ole paljonkaan jälellä. Lyhyitä pinnallisia uutisia kyllä on.

Välineiksi riittävät DV-kamera, jalusta ja mikrofoni, ehkä vähän valoja. Taito karttuu tehdessä. Homma on vain otettava vakavasti eikä huidottava hätäisesti. Colin Luken yksinkertaiset ohjeet ovat hyvä lähtökohta.

Tässä muutamia hajapoimintoja asioista, jotka ehkä ovat ihan toisin muutaman vuoden päästä:

- Tietokoneet ja niiden korttipeli, esim. DV-kortin asennus ja leikkauksen opettelu

- DigiTV, boxit, antennit, uudet ja vanhat vastaanottimet, käyttäjien ja asentajien vapaata puhetta

- VHS-nauhurin tehokäyttäjä, videovuokraamo, ohjelmien nauhoitus, kasettivarasto, mielipiteitä

- CD-levy, keräilijä (Vinyyli myös), piraattimarkkinat Viipurissa ja Tallinnassa, kirpparit, laiton kopiointi

- Isot automarketit

- Hiihtokeskukset

- Maatalous, lannoitteiden ja myrkkyjen kylvö (ei arvostellen vaan kohteitaan arvostaen, tosiasiat todeten) vrt. DDT muutama vuosikymmen sitten

- Nykykalastajat ja vesien tila, myös pintaa syvemmältä, mutta tavallisen ihmisen näkökulmasta

- Nykymetsätalous

- Lehtien haravointi jätesäkkiin ja kaatopaikalle

- Lehtien puhallus

- Oman kylän tai lähiön kehityksen seuranta, mahdollisimman inhimillisesti

- Lumilautailu tai skeittailu elämäntapana eikä pelkkinä suorituksina

Kuvaa paljon ja dokumentoi myös nauhasi. Parasta olisi ehkä aloittaa varsinaisen aiheen kuvaus vasta minuutti kasetin alusta ja kuvata lopuksi alkuun tiedot nauhasta, aika, paikka, kohteet, kuvaaja jne. mahdollisimman tarkoin. Silloin ne säilyvät mukana. Ne voi tehdä vaikka tussilla paperille ja kuvata siitä, kunhan tulevat mukaan. Materiaali kannattaa säilyttää kaseteilla. Ainakaan nykyiset DVD-formaatit eivät sovellu editointiin.

 
25.10.01

Tuli käytyä AV-messuilla, alan vuosittaisessa kotimaisessa päätapahtumassa.

Tavaraa on paljon, sekä amatööri- että ammattilaislaitetta samoin yleisöä riittää. Lama näkyy olevan kaukana tästä maasta, jos sitä näiden joukkojen perusteella arvioi. Hyvä niin.

Mukavaa oli tavata palstan kautta tutuksi tulleita ihmisiä kerrankin kasvoista kasvoihin. Meitä on moneksi, ja siinä tämän kanssakäymisen rikkaus piileekin.

Reportterimme Jari ja Tero ovat luvannet kertoa löytämistään aiheista, kunhan saavat ajatuksensa hieman selkiämään. Kuviakin pitäisi olla tulossa.

 

10.10.01

 

Hitaasti nyt!

Merkillisiä nämä päiväykset. Jotakin binäärikoodia varmaan.

Tasaluvusta sain kuitenkin idean tähän juttuun. Tuolla keskustelupalstalla valitettiin huonoista hidastuksista siinä ja tuossa editointiohjelmassa. Luultavasti syytä on enemmän homman tilaajassa kuin työn suorittavassa ohjelmassa.

Applen mainio iMovie tarjoaa maan helpoimmat hidastukset, heti, laadukkaasti ja suomeksi. Siinä on vain säätövipu, josta vedetään hitaammaksi tai nopeammaksi ja tulos on heti valmis katsottavaksi valitulla pätkällä, minkä mittaisella tahansa

Laadun salaisuus on tarkasti mietityssä asteikossa. Käyttäjälle on jätetty vain 4 eri hidastusnopeutta ja samoin 4 mahdollisuutta nopeuttaa. Hidastuksessa tämä tulee erityisen selvästi esille. Ensimmäinen askel johtaa 50% nopeuteen, eli jokaista ruutua esitetään kaksi kertaa ja sitten siirrytään seuraavaan. Muut viivat tarkoittavat 33%, 25% ja 20% nopeuksia. Arvaat jo varmaan, että silloin hidastettavaa ruutua pidetään esillä 3, 4 tai 5 kertaa ennen seuraavaan ruutuun menoa. Nuo ovat aivan riittävät säädöt lähes mihin tahansa. Lisäksi voi tehdä pysäytyskuvan. Jos ne eivät riitä, voi siirtää pätkän nauhalle ja tuoda sen sieltä takaisin ohjelmaan lisähidastusta varten.

Tasaluvuissa pysyminen tekee mahdolliseksi välittömän toiston ilman renderöintiä ja laatu pysyy aivan alkuperäisenä, kun kuvainformaatiota ei muuteta, sitä vain kopioidaan. Pixeleissä ja videon kuvakentissä ei ole desimaaleja. Siksi on käyttäjän tyhmyyttä tilata esim. 57% hidastus, kun 50% toistuu paljon paremmin. iMovie on monessa muussakin kohdin lähtenyt ajattelemaan käyttäjän puolesta ja helpottanut oikeiden ratkaisujen tekoa rajoittamalla käyttäjän vapauksia. Ainakin nopeuden säädössä linja osoittautuu oikeaksi.

Nopeutuksissa asteikko on sama. Joka toinen, kolmas, neljäs tai viides ruutu esitetään. Välimuodoista tulisi vain harmia.

 

01.10.01

 

Sain käsiini Hitachin DVD-kameran.

Joukolla ihmettelimme, kuka näitä tarvitsee? En minä eikä Miettinen. Mutta ehkä Mäkinen, joka tarvitsee nopeasti kuvia ja videota nettiin. Heräsi myös kysymys arkistoinnista. Nykyhinnoin 200 mk:n DVD-levyllä ei tunnin videota kauan säilytellä, vaan se pitää saada esim. kasetille. Ja silloinhan pitää joka tapauksessa hankkia toinen kamera tai nauhuri. Muuten, tällä kameralla saa päivien työt tuhottua tosi näppärästi. Pari väärää painallusta ja levy on formatoitu.

Toimiihan DVD-kamera ihan näppärästi. Tosin käyntiin lähtö kestää vähän pidempään, joten äkkiä keksitty kuvaustarve ehtii mennä ohi. Kamera tallettaa siis Mpeg-videota DVD-ram levykkeelle, mini-sellaiselle. Sen kuvan laatu on ilmeisesti jonkin verran DV-kuvaa heikompaa, mutta stillikuvia saa samalle levylle 1280 x 960 pixelin JPEG-kuvina pari tuhatta. Sanoin laadusta ilmeisesti, sillä tämä kameratyyppi on vielä niin paljon edellä aikaansa, että en saanut sen kuvia millään keinolla ulos kamerasta.

DVD-Ram 8cm koossa ei suinkaan toistu vielä kaikissa nykyisissä DVD-soittimissa, ei myöskään Powerbookin DVD-asemassa. Kamerassa on "digitaaliliitäntä", joka äkkiä katsoen muistuttaa FireWireä, mutta ei ole se, vaan on tarkoitettu erikoiskaapelilla ja erikoissoftalla USB-liitäntäiseen Windows98 PC:hen stillikuvien siirtämiseen. Jos siis aiot hankkia tällaisen kameran, hanki samalla myös DVD-Ram asema, joka lukee sillä kirjoitettuja levyjä. Muuten homma jää ihmettelyksi.

 
 

 

 

Vanhojen uutisten sisällysluettelo löytyy täältä

 
Syyskuu 2001

Päät tukossa, puhdistusta kaivataan

Tasku-kovalevy FireWireen

Näiden uutisten 4-vuotispäivä

 
Elokuu 2001

Hämmentäviä uusia kameramalleja: MV, 1/4 tuuman kenno ja muita kummallisuuksia

Lacie FireWire-kovalevy käyttötestissä

Pieniä UV-suotimia saatavissa vihdoinkin

 
Heinäkuu 2001 Canon XL1s julkistettiin  
Kesäkuu 2001

DIGIVIDEO.ORG starttasi

CNN siirtyy uutishankinnassaan osaksi DV-formaattiin ja Powerbookilla editointiin.

 
Toukokuu 2001

Sisältöä mm. Rakenna sadesuoja kamerallesi,

iBook uusiutui,

Säilyykö CD-R?

 
Huhtikuu 2001

mm. Varokaa Litium-akkuja

Vappuvihjeitä ja aprillijuttuja

 
Maaliskuu 2001

iMovien lisäohjeita

Mikro- ja makrolisäkkeitä videokameroihin lähikuvausta varten

Telejatkeitakin on saatavissa

 

 

Helmikuu 2001

Aiheita mm.

 

iMoviesta useita juttuja, iMac FlowerPower

Kuvausvinkkejä, trikkien tekoa ym ym.

 

 

Tammikuu 2001

Aiheita mm.

Valota talvikuvat oikein

Kokemuksia FireWire kovalevystä

Ilmaiset editointiohjelmat

Löysää puhetta DV-koodekeista

Applen uusi kannettava on laajakuvainen ja editointivalmis

Juttu valkobalanssista

 

Joulukuu 2000

Marraskuu 2000

Sitä vanhemmat

 

 

 

 

 

 

email: kunto@iki.fi

| etusivu |haku | DV-uutiset | DV-sivusto|