....

DV-uutisarkisto 1.11. - 30.11. 2001

ikäjärjestyksessä, nuorimmat ylinnä

 

 

 

DV-sivusto

DV-keskustelu

digivideo.org etusivu

Vanhat "uutiset"

 
     

29.11.01

 

 

 

JVC ei suosittele Sonya eikä TDK:ta kameroihinsa

Olen saanut muutaman palautteen. Ne pääosin vahvistavat omia havaintojani päiden tukkeutumisesta. Erityisesti syksyn nollakelissä ja kostealla on ollut ongelmia. Lisäksi sain vihjeen, että JVC ei suosittelisi Sonya (tämä on vanha tieto) eikä nyt myöskään TDK:ta kameroihinsa.

Tämähän piti tarkistaa maahantuojalta ja vastaus tulikin nopeasti. Jouni Tiainen JVC Help Deskistä vastasi kysymykseeni näin:

>Netissä leviää tietoa, että JVC ei suosittelisi Sonyn ja nyt myös
>TDK:n nauhoja DV-kameroihinsa.
>
>Ennen kuin julkistan asiaa uutispalstoillamme, pyytäisin maahantuojan
>kommenttia.

Viime kesänä ilmeni JVC:n ja Panasonicin dv kameroissa
ko nauhoilla kyseisiä ilmiöitä. Tutkitusti ko nauhaerä oli
normaalia huonompi.

------------------------------------------------------------------------

"Kyseiset ilmiöt" ovat alla kerrottuja päiden tukkeentumisia, sillä laitoin tämän sivun osoitteen vihjeeksi.

Milloin kyseinen erä on pois kaupoista ja onko uusi parempaa, ei ole vielä luotettavasti selvinnyt.

 

24.11.01

 

 

Pysykää omassa nauhamerkissänne

En haluaisi sanoa tätä, mutta sanottava se on, vaikka onkin vastoin valmistajien ilmoituksia: Käyttäkää vain yhtä nauhamerkkiä, jos voitte! Säästytte monelta murheelta. Tämä juttu EI tarkoita, että joku merkki olisi huonompi kuin muut, onpahan vain sairaskertomus erään kameran kuvarummulta. Toisella kameralla samat oireet voi aiheuttaa aivan joku muu merkki.

Aloin lauantaipäivän ratoksi purkaa 20.11. kokemaani päiden tukkeutumista. Minulla oli muutama viime kesäkuussa hankittu kertaalleen käytetty Sonyn Premium-nauha. Ne on paikasta, jossa varasto vaihtuu, joten tuoreus on taattu. Otin eri nauhan kuin tuo ongelmakasetti. Taas muutaman sekunnin jälkeen päät olivat tukossa, ensin vähän, lopulta aivan liikkumatonta kuvaa tai mustaa ilman aikakoodia, vaikka nauha oli täynnä. Vaihdoin Panasoniciin. Nyt sekään ei auttanut. Kelasin kasetin loppuun ja alkuun (huoltomiehen ohje, jos puhdistuskasettia ei ole matkassa. Tämän voi tehdä 3-4 kertaa) ja toiminta palasi. Myös Maxell ja TDK toimivat.

En uskonut silmiäni. Etsin vielä yhden Premiumin ja taas PUF - kaikki hävisi. Nyt tarvittiin jo puhdistuskasettia. Äskeinen Panasonic ei enää tointunut ensimmäisen käsittelyn jälkeen, vaikka muut ei-Sonyt toimivat. Vasta kolme puhdistuskertaa palautti senkin henkiin.

Ei voi olla totta, ajattelin. Kokeilenpa kolmannen kerran (viidennen itse asiassa). Taas Sony tukki päät muutamassa sekunnissa ja puhdistuskasetti avasi ne. Nyt minulle riitti. Jos vain voin (mutta eihän se ole mahdollista), vältän pistämästä Premiumia koneeseen. Huolestuttava lisäpiirre tässä kokeilussa on se, että töhnä näyttää leviävän myös muun merkkisille kaseteille, kun niitä laitetaan samaan koneeseen ongelmakasetin perään.

Toivoisin kommentteja samojen ongelmien kanssa painineilta. Paljon Sonya käyttäneelle Panasonic, Maxell tai TDK (ehkä myös Canon ja JVC) voivat aiheuttaa samantapaisen reaktion. Vian ei pitäisi olla yhdessä merkissä vaan merkkien sekoittamisessa. Sähköpostiosoitteeni on tuossa otsikon alla.

 
20.11.01

Syyskuussa raportoimani kameran päiden tukkeutuminen toistui taas.

Tietysti aamun kiireessä, kun piti ottaa kamera keikalle mukaan ja etsin sopivaa kasettia. Laitoin melko uuden Sony Premiumin kameraan ja PUF ! kaikki katosi. Aikakoodi, kuva, äänikin. Pikaisesti laitoin puhdistuskasetin koneeseen, 10 sekuntia nauhoitusta ja uusi kasetti pakkauksesta perään. Se näytti toimivan.

Kuvaus ei ollut kovin tärkeä, vain muistin tueksi dokumenttia tulevalta kuvauspaikalta, joten tarkistin tuloksen vasta kotona. Oli siellä tavaraa. Sitten aloin miettiä tapahtumien kulkua uudelleen. Laitoin saman Premiumin koneeseen ja taas PUF !. Vaihdoin TDK:n kameraan ja sain ajoittain ilmestyviä pikseleitä ja jähmettynyttä kuvaa. Aikakoodi ei liikkunut tai siirtyi nykien. Yritin nauhoittaa ja nyt kuva ja koodi näkyivät, mutta katselussa kuva oli musta. Kokeilin vielä Panasonicin kasettia ja kas, ei mitään vikaa. (Tämän ei ole tarkoitus olla mainos. Vakaalla Sonyn käyttäjällä tilanne olisi päinvastainen)

Tässä vaiheessa alkoi itää mielessäni, että koekaniinina olo riittää minulle, siirryn takaisin yhteen kasettimerkkiin. Vanhaa materiaalia on kuitenkin eri merkkisillä kaseteilla paljon, ja onhan ne nähtävä. Siis puhdistuskasettia peliin. Vaati kolme kertaa kymmenen sekunnin käsittelyn ennen kuin TDK alkoi toimia moitteettomasti. Kyseistä Sonya on vielä ole uskaltanut kokeilla. On mainittava, että viikonvaihteessa kelailin vanhoja nauhoja ainakin vuodelta -98, molempia silloisia merkkejä. Eli syyllinen saattaa löytyä vuosien takaa.

Lohdutus tässä kaikessa on se, että tukkeutumisen jälkeen kuvaamani otos, joka silloin ei toistunut lainkaan, näkyi aivan normaalisti puhdistusoperaation jälkeen. Eli vika iskee ensin toistoon. Se näkyy myös pikakelauksessa aikakoodin pysähtelemisenä. Osa nauhasta saattaa toimia, osa ei.

Tässä tyypillinen palikkakuvio. Osa kuvasta liikkuu ajoittain, osa on jähmettynyttä. Myös aivan pieniä neliöitä voi esiintyä.

Jos sinulla ei ole hajuakaan, mistä on kyse, täältä löytyy lisävalaistusta jutun lopusta.

 
 

 

 

Vanhojen uutisten sisällysluettelo löytyy täältä

 
Lokakuu 2001

Dokumentteja nykyajasta; jonkun nekin on tehtävä

Laadukas hidastus tehdään tasaluvuin

DVD-kamera ihmeteltävänä

 
Syyskuu 2001

Päät tukossa, puhdistusta kaivataan

Tasku-kovalevy FireWireen

Näiden uutisten 4-vuotispäivä

 
Elokuu 2001

Hämmentäviä uusia kameramalleja: MV, 1/4 tuuman kenno ja muita kummallisuuksia

Lacie FireWire-kovalevy käyttötestissä

Pieniä UV-suotimia saatavissa vihdoinkin

 
Heinäkuu 2001 Canon XL1s julkistettiin  
Kesäkuu 2001

DIGIVIDEO.ORG starttasi

CNN siirtyy uutishankinnassaan osaksi DV-formaattiin ja Powerbookilla editointiin.

 
Toukokuu 2001

Sisältöä mm. Rakenna sadesuoja kamerallesi,

iBook uusiutui,

Säilyykö CD-R?

 
Huhtikuu 2001

mm. Varokaa Litium-akkuja

Vappuvihjeitä ja aprillijuttuja

 
Maaliskuu 2001

iMovien lisäohjeita

Mikro- ja makrolisäkkeitä videokameroihin lähikuvausta varten

Telejatkeitakin on saatavissa

 

 

Helmikuu 2001

Aiheita mm.

 

iMoviesta useita juttuja, iMac FlowerPower

Kuvausvinkkejä, trikkien tekoa ym ym.

 

 

Tammikuu 2001

Aiheita mm.

Valota talvikuvat oikein

Kokemuksia FireWire kovalevystä

Ilmaiset editointiohjelmat

Löysää puhetta DV-koodekeista

Applen uusi kannettava on laajakuvainen ja editointivalmis

Juttu valkobalanssista

 

Joulukuu 2000

Marraskuu 2000

Sitä vanhemmat

 

 

 

 

 

 

email: kunto@iki.fi

| etusivu |haku | DV-uutiset | DV-sivusto|